Cum sa cresti sanatatea mintala a angajatilor pentru a atinge noi niveluri de performante
Ți-ai pierdut tonusul, buna dispoziție, analizele pe care le faci sunt în regulă. Și totuși tu nu te simți bine.
Ce este de făcut? Este o boală sau nu? Cum putem combate această stare?
Primăvara ne simțim obosiți și fără vlagă. Iata ce trebuie sa facem pentru a ne recăpăta energia și tonusul
Interviu cu Dr. Gabriella Bondoc – Clinica Hope
Cum vă simțiți primăvara?
Sunt mai obosită decât de obicei. Sunt schimbările astea de la frig la cald și cred că mă afectează puțîn…
Sigur că da. Există. Doar că nu este o afecțiune. Este o stare, să spunem trecătoare, caracterizată prin următoarele:
La un om sănătos nu este absolut nicio problemă.
De ce este cauzată?
De schimbarea de anotimp. Corpul se adaptează un pic mai greu decât creierul. Apare mult mai mult soare. Cumva, deși începem să secretăm serotonina și hormoni de fericire pe acest fond al creșterii luminii, venim din iarnă cu un deficit uriaș de hormoni de activitate și astfel în această perioadă ne simțim mai rău.
Nu una directă. Dar desigur că atunci când ne simțim lipsiți de energie, lipsiți de speranță putem să ne gândim inclusiv că de fapt sunt simptome ale depresiei sau ale unei anxietăți.
Ce avem de făcut?
Ne ajută în primul rând alimentația primăverii bogată în verdețuri. Consumați din belșug: spanac, lobodă, ștevie, urzici, ceapă și usturoi verde, untișorul. Toate ne ajută pentru că sunt o adevărată bombă de vitamine naturale. Enzimele, fibrele. De asemenea putem consuma cu încredere produsele stupului (polen, lăptișor de matcă, etc) care toate ne energizează și ne refac tonusul psihic.
Este foarte important să ieșim cât mai mult în aer liber. Să ne plimbam, să ne mișcăm. Sunt foarte importante socializarea și ascultatul muzicii. Este acum perioada să facem exact ce ne place și ce ne face bine. Și nu în ultimul rând 1-2 săptămâni cu plante adaptogene. De exemplu: asvaganda, rodiola, ginsengul, lemnul dulce, busuiocul. Toate ne ajută să avem energie fizică și psihică optime și să ne recăpătăm buna dispoziție.
Iar dacă medicul psihiatru confirmă o stare de anxietate sau chiar depresie poate că atunci este necesar să apelăm la psihoterapie și poate chiar la tratamentul medicamentos.
Să avem o primăvară minunată, dar totuși fără astenie.