Autismul la adulti – provocari pe parcursul vietii
Autismul la adulti este un subiect care, in ultimii ani, a captat tot mai mult interesul. Acest lucru a luat amploare pe masura ce oamenii au inceput sa inteleaga ca autismul nu afecteaza doar copiii. Asadar nu vorbim doar de autism la copii.
Tulburarea de spectru autist (TSA) este incadrata de literatura de specialitate in spectru, date fiind varietatea semnelor si simptomelor, dar si a diferitelor impacturi si nevoi pe care persoanele le pot experimenta. Diagnosticul de autism este stabilt, in cele mai multe cazuri, in perioada copilariei, adultii fiind dificil de diagnosticat.
Cum este recunoscut autismul la adulti?
De cele mai multe ori, semnele de autism la adult sunt autorecunoscute prin alte prisme, cum ar fi:
- persoana in cauza poate sa-si dea seama ca se confrunta cu autism atunci cand un membru al familiei sau un prieten a fost diagnosticat
- persoana in cauza poate sa afle despre autism si prin prisma copilului sau care a primit diagnosticul de autism.
De ce acest lucru?
Pentru ca adultii cu autism nu sunt constienti de aceasta tulburare si nu au fost supusi unei evaluari care se confirme diagnosticul.
Ia-ti putin timp si analizeaza-te! Poate ca, a existat un mod diferit de a gandi, de a simti sau de a face lucrurile, iar aceste manifestari nu au fost chiar normale. Poate ca limbajul corpului, abilitatile sociale, interesele, comportamentele sau preferintele generale nu se potrivesc cu cele ale persoanelor din jurul tau.
In aceste situatii, exista posibilitatea de a fi suspectat de tulburare din spectrul autist (TSA), chiar daca nu ai primit niciodata un diagnostic atunci cand erai copil.
Ingrijorator este faptul ca nu putine sunt cazurile cand se intampla sa existe o oarecare negare sau anxietate referitoare la diagnosticul de tulburare de spectru autist in randul adultilor.
Tot ce trebuie sa retii este ca poti lucra tu cu tine. Doar asa poti intelege gandurile si te poti dezvolta in cel mai bun sens.
Chiar daca persoanele cu autism se pot confrunta cu dificultati cu care si persoanele obisnuite se confrunta, aceste dificultati sunt influentate de manifestarile simptomatologice specifice tulburarii de spectru autist.
Cum afecteaza autismul adultii?
Autismul afecteaza adultii in mai multe feluri:
- probleme legate de modul de comunicare – autismul la adulti se manifesta prin expresii faciale limitate, contact vizual scazut, voce monotona si dialog dificil
- preferinta pentru activitatile repetitive – cel mai probabil, adultul autist va simti disconfort atunci cand rutina si ritualurile sale sunt intrerupte. Acest lucrul poate degenera in excese de furie.
- probleme la nivel senzorial – in acest sens, cand spunem autism la adulti spunem reactii insuportabile, foarte puternice sau, din contra, reactii zero la stimulii senzoriali, cum ar fi texturi, sunete, mirosuri si gusturi.
- interese limitate – adultii cu tulburare de spectru autist se concentreaza adesea pe unul sau doua subiecte pe care ei le considera intersante, de aici si preferinta de a discuta la nesfarsit despre acestea.
- dificultati in mentinerea relatiilor cu prietenii apropiati – acest lucru poate conduce la izolare si instalarea gandurilor ca toti cei din jur sunt cu totii diferiti.
Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor arata ca peste 75.000.000 de oameni se confrunta cu tulburare de spectru autist, conform cercetărilor efectuate.
Acestea fiind zise, care sunt, de fapt semnele si simptomele tulburarii de spectru autist in randul adultilor? Cum ar trebui sa ne dam seama si care sunt indicatorii la care trebuie sa fim atenti? Aflam in cele ce urmeaza.
Simptome autism adulti – semnele la care trebuie sa fim atenti
Autismul la adulti se manifesta prin urmatoarele simptome:
- Dificultate in a interpreta ceea gandesc sau simt cei din jur.
- Apar probleme in pastrarea conversatiilor.
- Emotiile sunt greu de reglat.
- Intervin dificultati in procesele de coordonare, iar neindemanarea este tot mai prezenta.
- Preferinta si inclinarea catre activitati desfasurate in mod individual, in detrimentul celor realizate in echipe.
- Probleme la interpretarea expresiilor faciale, a limbajului corpului sau a semnelor sociale.
- Adultul autist poate fi perceput ca fiind un excentric sau un academic.
- Asimilarea unor detalii complexe si retinerea acestora pentru perioade lungi de timp.
- Invatarea este una foarte eficienta atunci cand se pune accentul pe vizual sau cand se apeleaza la metode ce presupun ascultarea.
La ce trebuie sa fim atenti?
Cum sunt adultii cu tulburare de spectru autist cand sunt acasa?
- Chiar si atunci cand sunt intr-un loc linistit, acestia au tendinta de a provoca zgomote involuntare, cum ar reglarea tonalitatii vocii.
- In timpul liber, prefera sa joace jocuri si sporturi individuale.
- Sentimentele celor din familie pot fi deranjante.
- Urmarea unui program fix care se deruleaza fara abateri in fiecare zi a saptamanii, evenimentele neplanificate creand un oarecare disconfort.
Cum sunt adultii cu tulburare de spectru autist cand sunt la job?
Simptomele tulburarii de spectru autist variaza foarte mult de la persoana la persoana, in functie de severitate. Adultii cu tulburare de spectru autist la locul de munca
- Atunci cand discuta cu o persoana cu o pozitie de conducere, prefera sa se uite in cu totul alte directii, dar nu direct in ochii acesteia.
- Au tendinte exagerate de a-si organiza biroul, pana in cele mai mici detalii.
- Sunt as in materiile ce presupun calcule, precum matematica sau exceleaza in programe software, dar au dificultati in a reusi in alte domenii.
Acum ca am vazut care sunt simptomele si cum sunt adultii care se confrunta cu tulburare de spectru autist, in continuare, vom vorbi despre diagnosticare pentru ca, dupa cum am vazut, este un parcurs dificil.
In majoritatea cazurilor, adultii cu tulburare de spectru autist au simptome usoare si s-au obisnuit sa traiasca cu ele. In plus, acestia nu au dispus de informatiile necesare pentru a identifica sursa dificultatilor cu care se confrunta.
Diagnostic autism adulti – de ce un proces dificil?
In unele cazuri, s-ar putea sa va recunoasteti propriile simptome specifice tulburarii de spectru autist, numai atunci cand aveti un copil diagnosticat. Pana in prezent, specialistii nu au decis care sunt criteriile standard pentru a diagnostica adultii.
Cu toate acestea, un clinician poate apela la o serie de criterii care sunt utilizate in diagnosticarea copiilor, cum ar fi :
- intampinarea problemelor de comunicare sociala
- manifestarea comportamentelor restrictive, repetitive
- orice problema de natura senzoriala.