Cresterea serviciilor psihiatrice, cauzata de pandemie

Impactul psihologic pandemiei asupra oamenilor

 

În pandemie, numărul persoanelor care au resimțit depresia sau anxietatea a crescut cu aproape 50% în România. Acest lucru a fost provocat de incertitudinea crescanda asupra infectarii, a situatiei locurilor de munca dar si a restrictiilor si lipsei de socializare decat cu membrii familiei.

Chiar si copii sunt afectati. NU direct de catre grijile pandemiei. Insa resimt constrangerile de a sta in casa, depun eforturi sa se adapteze la scoala online, iar joaca cu prietenii a devenit un lucru foarte rar.

Chiar dacă serviciile de sănătate mintală au suferit întreruperi, cererea pentru tratament şi consiliere psihiatrică a crescut în ultimul an cu 42%.

Restricțiile provocate de noul coronavirus au făcut ca mersul la psiholog să nu mai fie accesibil pentru o mare parte din populație. Asta chiar dacă psihologii și-au mutat mare parte din activitate în mediul online.

 

 

Afectiunile cele mai des intalnite

 

În 2020, cele mai întâlnite afecţiuni psihice au fost depresia şi anxietatea. Femeile şi adolescenţii au suferit cel mai mult din această cauză, conform Asociaţiei Române de Psihiatrie.
Cu toate că nevoia pentru tratament şi consiliere a crescut, pandemia a afectat acest sector de sănătate.

„În condiţiile astea, România, care avea şi înainte de pandemie unul dintre locurile codașe la numărul de psihiatrii la suta de mii de locuitori, număr de psihologi sau servicii de ambulator la suta de mii de locuitori, a fost şi mai afectată.”…Gabriella Bondoc

Mai mult decât atât, în România, adesea oamenii se simt criticaţi că merg la psiholog şi îşi ascund afecţiunile de care suferă.

Adina Tomoioagă, psiho-terapeut: „Oamenii care merg în psihoterapie sunt oamenii sănătoşi, mai conştienţi de problemele lor şi cu dorinţa de dezvoltare şi îmbunătăţire a vieţii lor.”

 

 

Cresterea serviciilor psihiatrice – Alternativa tratamentului Online

 

Chiar dacă în pandemie psihologii şi-au mutat activitatea în mediul online, mulţi dintre cei care se confruntă cu depresia sau anxietatea, nu au putut avea acces la consiliere.

„Aceste servicii online nu au fost disponibile peste tot, multă vreme au fost indisponibile şi legislaţiile aferente acestor consultaţii şi atunci sigur că oamenii, deşi aveau mai multă nevoie de servicii pentru sănătatea lor mentală, au avut acces la mai puţin.”

 

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 60% dintre țările lumii au raportat întreruperi ale serviciilor de sănătate mintală. 1 miliard de persoane trăiesc cu tulburări psihice pe care pandemia le-a accentuat anul trecut.Aceasta ar fi cauza principala pentru cresterea serviciilor psihiatrice

 

 

Ai nevoie de ajutor? Discuta cu unul din medicii nostri.

Ai nevoie de ajutor? Discuta cu unul din medicii nostri.

 

Programeaza-te
PROGRAMEAZA-TE