Bolile neurodegenerative – Definitie, cauze, simptome
Bolile neurodegenerative – sa aflam mai multe despre ele: ce sunt acestea, care sunt cauzele aparitiei lor, cum se manifesta si daca pot fi prevenite.
Tulburarile neurodegenerative sau bolile neurodegenerative sunt afectiuni cronice care dauneaza si distrug parti ale sistemului nervos in timp, in special creierul. Aceste afectiuni sunt permanente si incurabile, dar astazi, datorita progresului medical, multe dintre ele se pot trata. In zilele noastre, scopul principal al medicinei este acela de a contribui la tratarea simptomelor si, totodata, incetinirea progresului acestor afectiuni atunci cand este posibil.
(!!) Ceea ce trebuie sa retinem este ca aceste afectiuni se dezvolta de obicei lent, iar efectele si simptomele tind sa apara mai tarziu in viata.
Cele mai multe dintre aceste afectiuni sunt strans legate de varsta si sunt mult mai probabil sa apara la persoanele peste 65 de ani (dar unele afectiuni precum boala Huntington apar adesea mai devreme). Riscul de a fi afectat de o boala neurodegenerativa creste odata cu varsta. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca numarul persoanelor de peste 65 de ani se va dubla cel putin in urmatorii 30 de ani. Aceasta inseamna ca numarul persoanelor cu afectiuni neurodegenerative va creste intr-un ritm similar. In fata cresterii alarmante a bolilor neurodegenerative, abordarea acestei probleme necesita eforturi concertate la nivel global. Cercetarea si dezvoltarea de tratamente care sa inoveze, diagnosticele precoce, sprijinul pentru pacienti si familiile acestora, precum si investitiile in tehnologie si educatie sunt componente esentiale. Colaborarea stransa intre cercetatori, institutii medicale si organizatii internationale, impreuna cu promovarea unui stil de viata sanatos si elaborarea de politici eficiente, sunt directii importante pentru a gestiona si reduce impactul acestor afectiuni in societate.