Cat dureaza depresia?
O întrebare comună atunci când suferim de depresie este „Oare o să se termine vreodată?” sau „Cat dureaza depresia?”.
Depresia este înțeleasă de mulți în mod eronat ca o tristețe patologică. Aceasta este însă mult mai mult de atât. Depresia este o afecțiune psihică ce afectează felul în care gândim (memoria; concentrarea; luarea de decizii), felul în care ne comportăm și desigur, felul în care ne simțim.
Prin însăși natura ei, depresia ne face să ne simțim captivi în suferința și disperarea pe care o provoacă, ceea ce complică și mai mult tratamentul.
Așa cum spune Andrew Solomon, autorul cărții „Demonul amiezii – O anatomie a depresiei”,
„atunci când ești în toiul depresiei, pare o stare care nu va trece niciodată.”
Aceasta nu este însă decât o eroare în judecată cauzată de depresie, care ne îngustează orizonturile și ne răpește viitorul și speranța. Deși nu există un răspuns clar la întrebarea „Cat dureaza depresia?”, prognosticul nu este atât de sumbru pe cât îl face să pară filtrul întunecat al depresiei.
Cat de repede își face efectul tratamentul pentru depresie?
În primul rând, premisa de la care plecăm atunci când ne punem întrebarea „Cat dureaza depresia?” este una greșită. Depresia durează, cel mai probabil, o viață întreagă dacă nu o tratăm.
Întrucât depresia nu este un defect de caracter, o pasă proastă sau o stare de spirit. Este o afecțiune medicală. Nu ne putem aștepta ca aceasta să dispară spontan. Șansele să învingem depresia pe cont propriu sunt minime.
Din fericire însă, există numeroase variante de tratament:
- medicație;
- psihoterapie individuală
- psihoterapie de grup;
- schimbări ale stilului de viață.
Tratamentul este cel mai bun indicator al evoluției și duratei depresiei. Așa că întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem este cât durează până ce intervenția terapeutică începe să dea roade.
Cat dureaza depresia, evoluția și recuperarea după depresie
Conform Manualului de Diagnostic al Afecțiunilor Psihice:
recuperarea dintr-un episod depresiv începe la 3 luni de la începutul tratamentului la 2 din 5 persoane, și la 1 an, în cazul majorității.
Așadar, conform acestor statistici, tratamentul pentru depresie durează la fel de mult ca ghipsul pentru o fractură în cel mai bun caz, sau ca tratamentul pentru tuberculoză, în cel mai rău caz. Cursul depresiei este însă extrem de variabil. Nu există formule matematice sau algoritmuri cu care putem calcula cât durează depresia pentru fiecare caz particular. Precum toate afecțiunile psihice, depresia se manifestă diferit la persoane diferite. Așa că aceste date au doar scop orientativ. Ele nu sunt o garanție. Unele persoane vor avea perioade de remisiune (două sau mai multe luni fără simptome) foarte rar sau deloc, în timp ce altele se vor bucura de ani fără sau cu foarte puține simptome.
De asemenea, termenul de depresie poate face referire la episoade depresive majore. Insa poate face referire și la distimie, sau tulburarea depresivă persistentă. În cazul acesteia vorbim despre o afecțiune cronică. După cum indică și denumirea ei, simptomele depresive sunt prezente de cel puțin 2 ani și vor persista de-a lungul vieții. Intensitatea lor tinde să fie însă mai scăzută decât în cazul depresiei majore. Cu ajutor specializat, pot fi ținute sub control.
Factori de risc pentru o evoluție nefavorabilă
Există o serie de factori de risc ce pot influența durata și cursul depresiei. Aceștia sunt:
- episodul depresiv a debutat în urmă cu mult timp: cu cât amânăm mai mult tratamentul, cu atât avem șanse mai puține să ne recuperăm rapid; așadar, intervenția promptă este esențială pentru un tratament de succes.
- vârsta la care apar primele simptome de depresie: cu cât depresia apare mai devreme, cu atât este mai probabil să se cronicizeze, cu episoade repetate și din ce în ce mai lungi;
- persistența simptomelor moderate în timpul remisiunilor este un indicator puternic al recurenței depresiei;
- alte afecțiuni existente, precum; psihoză; tulburări de personalitate; anxietatea, cresc riscul de episoade depresive lungi și recurente.
În concluzie, nimeni nu poate oferi un răspuns cert la întrebarea „Cat dureaza depresia?”. Ar trebui sa-ti pui problema altfel daca ai ajuns in acest punct. În schimb, profesioniștii în sănătate mintală pot oferi sprijin și speranță că depresia poate fi depășită sau gestionată cu un tratament corespunzător.
Nu poti gestiona starile depresiei? Apeleaza la ajutor specializat.
Nu poti gestiona starile depresiei? Apeleaza la ajutor specializat.