Cauzele depresiei – care sunt factorii declansatori?
În primul rând, trebuie menționat ca apariția depresiei poate fi influentată de o diversitate de factori care interactionează intre ei. Există o serie de factori de risc care sunt asociați în mod persistent cu depresia, respectiv cauzele depresiei. Există o serie de factori de risc care sunt asociați în mod persistent cu depresia, respectiv cauzele depresiei.
❶ Istoricul familial de depresie
Studiile arată că dacă un membru apropiat al familiei are un istoric de depresie, atunci și noi avem un risc crescut de a suferi de această afecțiune, asadar vorbim despre factori genetici. Această corelație este mai pronunțată la femei. Lucrul acesta se poate datora moștenirii genetice. Poate aparea si ca urmare a efectului pe care depresia unei alte persoane îl poate avea asupra noastră. Dacă o mamă suferă de depresie atunci când este însărcinată sau imediat după naștere, copilul are o vulnerabilitate crescută spre depresie decât dacă mama are depresie într-o altă perioadă.
❷ Pierderile timpurii si trauma
Anumite evenimente din viața noastră au efecte fizice și emoționale pe termen lung, chiar și după ce credem că le-am depășit. Cercetătorii au descoperit că pierderile timpurii și trauma emoțională cresc vulnerabilitatea la depresie pentru tot restul vieții. Pierderile timpurii se referă la moartea unui părinte sau la abandonul unei persoane apropiate. Perioada de doliu după moartea sau pierderea cuiva drag este absolut firească și nu constituie o afecțiune psihică.
Rădăcinile se pot afla în evenimente de mult trecute, pe care credeam că le-am uitat sau depășit. Dacă nu conștientizăm legătura între depresie și aceste întâmplări timpurii, va fi cu atât mai greu să ne îmbunătățim starea.
Evenimentele traumatizante se referă la experiențe precum abuzul fizic, emoțional, sexual, accidente, spitalizare sau boli. Acestea pot cauza sindrom de stres post-traumatic, care netratat, se poate transforma în alte afecțiuni psihice, inclusiv depresie. Mulți cercetători consideră că trauma cauzează schimbări ale funcțiilor creierului, care se traduc prin depresie sau anxietate.
❸ Problemele medicale
Corpul și mintea sunt într-o relație de interdependență. Suferința unuia va avea inevitabil efecte asupra celuilalt. O serie de afecțiuni medicale sunt asociate cu schimbări emoționale și un risc crescut de depresie.
- Printre cei mai bine cunoscuți vinovați sunt afecțiunile tiroidiene. Un exces de hormoni tiroidieni (hipertiroidism) poate declanșa simptome maniacale.
- La spectrul opus, un deficit de hormoni tiroidieni (hipotiroidism).
- Bolile de inimă au fost și ele asociate cu depresia. Până la jumătate din supraviețuitorii infarctului au simptome clinice de depresie.
- Afecțiunile neurodegenerative, precum scleroza multiplă, boala Parkinson, Alzheimer, boala Huntington;
- Deficite nutriționale, precum carența de vitamină B12;
- Alte afecțiuni endocrine, precum probleme la nivelul glandelor suprarenale;
- Afecțiuni autoimune, precum lupusul;
- Unele virusuri și infecții, precum hepatita, HIV și mononucleoza;
- Cancerul.
❹ Medicamentele
Medicația este necesară în tratarea nenumăratelor afecțiuni fizice și psihice. Însă așa cum știm, medicamentele nu au numai efectele benefice, dezirabile, pentru care ne sunt administrate. Au și efecte secundare.
Așadar, s-a constatat că unele medicamente joacă un rol în declanșarea depresiei.
Printre acestea se numără anticoncepționalele, corticosteroizii sau medicația antihipertensivă. Nu există un consens general față de riscul de depresie la administrarea acestor medicamente. Este însă important să monitorizăm felul în care ne simțim pe durata tratamentului.
❺ Stresul
Trăim într-o eră în care stresul a atins cote record. Poate fi unul dintre motivele pentru care și depresia a ajuns mai comună ca niciodată. Cu toții avem surse cotidiene de stres, precum problemele financiare, locul de muncă sau dificultăți în relațiile cu cei din jur. De asemenea, ne confruntăm inevitabil cu evenimente stresante majore, precum pierderea slujbei, moartea cuiva drag sau divorțul/despărțirea.
Cele din urmă sunt de obicei evenimentele pe care cei mai mulți le asociem cu cauzele depresiei. În realitate, acestea sunt picătura care umple paharul. Vulnerabilitatea noastră genetică, stresul de zi cu zi, și alți factori predispozanți erodează în timp bunăstarea noastră psihică. Stresul / un eveniment stresant joaca un rol semnificativ in dezvoltarea si exacerbarea depresiei in anumite situatii.Iar în final, un eveniment negativ major este cel care declanșează depresia care ne pândea de mult.
❻ Saracia
Statutul socio-economic scăzut a fost identificat de multiple studii ca un factor de risc pentru depresie. Un studiu efectuat de cercetătorii de la Cambridge a descoperit că scăderea nivelului de trai de la un an la altul a fost asociat cu creșterea incidenței cazurilor de depresie și agravarea simptomelor si problemelor legate de depresie.
De asemenea, sărăcia poate explica de ce depresia la femei are o incidenta mai mare. Mai multe femei trăiesc în sărăcie la nivel global. Din păcate, sărăcia nu este o problemă ce poate fi rezolvată la nivel individual, ci societal. Este important ca autoritățile să ia măsuri care să promoveze egalitatea de șanse și standarde umane de trai pentru toți cetățenii, pentru a îmbunătăți starea de sănătate psihică a societății.
Si factorii de mediu trebuie luati in considerare. Lipsa expunerii la lumina naturala, poluarea sau convietuirea in medii nesigure pot avea ecouri in depresie influentand riscul de aparitie a depresiei si severitatea simptomelor.
De ce este important sa cunoastem cauzele depresiei ?
Cand vorbim de starile depresive, ele se caracterizata printr-o dispozitie persistent scazuta, pierderea interesului si placerii pentru activitatile cotidiene, si o serie de alte simptome ale depresiei, care pot afecta grav viata persoanelor cu depresie.
În primul rând este important sa cunoastem cauzele depresiei deoarece pentru a lua măsuri de prevenție sau pentru a apela la ajutor profesionist imediat după apariția primelor semne. Succesul tratamentului este influențat de rapiditatea instaurării lui după debutul simptomelor. Așadar viteza cu care acționăm este importantă în procesul de ameliorare a simptomelor. În al doilea rând, înțelegerea cauzelor depresiei și altor afecțiuni psihice combate stigma asociată acestora și facilitează primirea tratamentului. La nivel global, se estimează că 70% dintre persoanele care suferă de afecțiuni psihice nu primesc tratament pentru acestea.
Studiile au arătat că cele mai importante obstacole în accesarea ajutorului profesionist (ajutor specializat) adecvat sunt:
- lipsa de cunoștințe despre simptomele afecțiunilor psihice;
- faptul că populația generală nu știe cum să acceseze serviciile de sănătate mintală;
- prejudecățile împotriva persoanelor cu afecțiuni psihice;
- așteptarea de a fi discriminați în urma primirii unui diagnostic psihiatric.
Așadar, stigma și stereotipurile sunt perpetuate de ignoranță, și scad accesul la tratament. Educația cu privire la afecțiunile psihice este primul pas în primirea tratamentului necesar pentru a ne îmbunătăți calitatea vieții. Cu sprijinul adecvat și un plan de tratament personalizat, tratarea depresiei poate fi mult mai usoara.
Intrebari frecvente
Care sunt cauzele depresiei la tineri?
Printre cele mai des intalnite cauze ale depresiei la tineri se numara genetica: depresia poate fi mostenita in familie, evenimentele stresante din copilarie, cum ar fi traumele, moartea unei persoane dragi, abuzurile, alte conditii medicale.
De ce depresia provoaca cresterea in greutate?
Supraalimentarea sau inactivitatea ca urmare a depresiei pot cauza cresterea in greutate. Pe de alta parte, unele persoane pot pierde in greutate din cauza depresiei.
Cum cauzeaza depresia insomnie?
In cazul depresiei netratate, este posibil sa te confrunti cu sentimente coplesitoare de tristete, lipsa de speranta, inutilitate sau vinovatie. Aceste sentimente pot intrerupe somnul, ajungandu-se la insomnie.
Depresia se trateaza! Discuta cu un specialist.
Stabileste o programare in clinica noastra din Bucuresti, Cluj, Iasi sau Timisoara.
Depresia se trateaza! Discuta cu un specialist.
Stabileste o programare in clinica noastra din Bucuresti, Cluj, Iasi sau Timisoara.