Ce boli ascunde insomnia este o intrebare la care multi din noi cautam un raspuns.
Somnul reprezinta un element esential pentru sanatatea noastra fizica si mintala. Atunci cand acesta este deficitar, apar probleme legate de concentrare, stari permanente de frustrare. In cazul acesta, si memoria are de suferit.
Desi specialistii recomanda 8 ore de somn pe noapte, 85% dintre romani sustin ca nu reusesc sa depaseasca 6 ore zilnic, cel putin 5 zile din 7. Acest fapt este datorat agitatiei cauzate de stresul de la locul de munca, situatiei financiare, dar si tensiunii resimtite in mediul familial. De aici si pana la insomnie nu mai ramane decat un singur pas.
Insa, nu e nevoie sa te ingrijorezi pana nu apelezi la o serie de analize pentru insomnie care sa stabileasca diagnosticul.
Insomnia este o tulburare de somn, caracterizata prin:
Daca ne uitam la statisticile la nivel european, conform European Sleep Research Society, insomnia este cea care afecteaza in mod cronic mai mult de 10% din populatia europeana. Ea este si cea mai frecventa tulburare de somn. Chiar si asa, doar putini dintre noi apeleaza la un medic specialist care sa recomande un set de analize pentru insomnie.
In comparatie cu alte tulburari de somn, tratamentul insomniei este egal cu prescrierea de hipnotice.
Alte tipuri de tulburari de somn: tulburarile de respiratie legate de somn, sindromul picioarelor nelinistite si narcolepsia etc.
Cu aceste date in spate, in continuare, ne ramane se aflam care sunt motivele care declanseaza insomnia, urmand apoi sa disutam despre ce boli ascunde insomnia. Pe langa cauzele insomniei care au in vedere stresul cotidian, insomnia poate reprezenta si o cauza secundara pentru anumite boli.
Te intrebi ce boli ascunde insomnia?
Inainte de a vedea ce boli ascunde insomnia, e important sa cunoastem particularitatile acestei tulburari de somn pentru ca multi dintre noi ne-am confruntat macar o data in viata cu insomnie.
Pe o perioada indelungata de timp, orele de somn nedormite vor cantari la sanatatea noastra.
Fie ca e o forma trecatoare, acuta sau cronica, insomnia trebuie investigata pentru a stabili daca aceasta nu reprezinta, de fapt, un indicator al aparitiei anumitor boli.
Avand in vedere ca este o tulburare complexa a somnului, trebuie sa afli si ce boli ascunde insomnia.
Bolile ascunse, asociate insomniei, pot fi incadrate in mai multe categorii: de la cele psihiatrice, afectiuni ale glandelor suprarenale, tiroidei, si pana la bolile cardiace.
Asadar, insomnia se poate dezvolta si ca simptom secundar pentru afectiuni precum:
Aceste afectiuni pun in dificultate instalarea si mentinerea somnului, insomnia aparand rapid in viata persoanelor afectate.
Daca vrei sa afli ce boli ascunde insomnia ta sau a unui membru din familie, recomandarea noastra este sa discuti cu medic specialist care sa evalueze intreaga situatie.
Acum ca am vazut ce boli ascunde insomnia, urmeaza sa avansam discutia in directia insomniei la persoanele varstnice. De asemenea, in cadrul acestui articol, vei descoperi si care sunt cauzele insomniei la batrani.
La batrani, insomnia apare ca simptom pentru alte boli. Gandindu-ne la ce boli ascunde insomnia, se intampla rar ca aceasta sa fie singura problema pentru parintii nostri, indeosebi pentru cei cu varsta de peste 60 de ani.
De cele mai multe ori, acestia se confrunta cu simptomatologie dureroasa. Tratamentul corespunzator durerii contribuie la restabilirea substratului fizic si psihic afectat de sistemele care anunta durerea, conducand astfel la diminuarea insomniei.
Conform unui studiu care analizeaza insomnia la varstnici, s-a dovedit ca mecanismele cerebrale cunosc schimbari odata cu avansarea in varsta. Acest lucru determina stoparea unui somn satisfacator, in acord cu recomandarile specialistilor.
In cazul in care membrii din familia ta prezinta tulburari de somn, afla ca insomnia dupa o anumita varsta este tot mai des intalnita.
Odata cu avansarea in varsta, creste riscul de insomnie. Problema devine tot mai ingrijoratoare in contextul in care aproximativ 10-30% dintre persoanele adulte se confrunta cu episoade de insomnie cronica.
Cauzele insomniei la batrani pot varia in functie de stilul de viata al fiecaruia, insa printre cele mai des intalnite au legatura cu:
Cauzele insomniei la batrani trebuie atent investigate, deoarece numarul pacientilor varstnici care prezinta tulburari de somn este in crestere.
In cazul in care tu sau cei dragi va confruntati cu tulburari de somn, puteti apela la o serie de analize pentru insomnie, in functie de recomandarea medicului specialist.
Printre cele mai utilizate analize pentru insomnie:
Uneori, in unele cazuri, pentru a diagnostica insomnia, pot fi recomandate si analize de sange!
Initial, inainte de efectuarea unor analize pentru insomnie, medicul specialist iti poate recomanda sa urmezi o serie de masuri simple, care sa te ajute in combaterea insomniei.
Abia dupa ce terapia fara medicatie s-a dovedit ineficienta, medicul va prescrie un tratament medicamentos. Acesta va fi stabilit in functie de rezultatul care reiese din analizele pentru insomnie si va fi administrat tinand cont de gradul de severitate.
Pentru observarea evolutiei, este necesara monitorizarea calitatii somnului inainte si dupa medicatie.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT