5 sfaturi pentru a preveni o criza de nervi
Ce faci cand copilul face crize de nervi? Te-ai intrebat de multe ori si, probabil, nici pana acum nu ai un raspuns concret. Impreuna, descoperim care sunt parerile specialistilor.Din acest articol vei afla informatii esentiale, sfaturi practice care sa te ajute in gestionarea crizelor de nervi la copii. Intai de toate, va propunem sa descoperim cum recunoastem aceste crize de nervi la copii.
Ce faci cand copilul face crize de nervi si cum le recunoastem?
Crizele de nervi la copii sunt, de cele mai multe ori, indicatori ai faptului ca cei mici se simt coplesiti de emotii cu intensitate puternica, cum ar fi furia, frustrarea sau tristetea.
Daca esti parinte, cu siguranta ai avut parte de momente cand:
- cel mic si-a manifestat emotiile prin plansete si tipete zgomotoase
- comunicarea dintre voi a fost una extrem de dificila
- s-a ajuns pana la lovituri sau autolovituri
- s-a aruncat cu lucruri prin casa.
Iti suna cunoscut, nu-i asa? Te intelegem perfect si suntem alaturi de tine.
De aceea, in continuare, ti-am pregatit o serie de sfaturi pentru a putea afla care sunt secretele prevenirii unei crize de nervi in cazul copiilor.
5 trucuri de succes pentru a preintampina crizele de nervi la copii
- Asigurati-va ca sunteti tot timpul calmi si nu optati sa va aratati emotiile atunci cand cel mic se opune unei situatii. In acest mod, veti putea sa preveniti cu succes un moment de furie, frustrare sau tristețe.
- Descoperiti, in primul rand, care este sursa crizelor de nervi. Poate fi vorba despre o emotie puternica care se traduce prin diverse frustrari si nemultumiri. Acestea pot rabufni, de cele mai multe ori acasa, acolo unde se simt cei mai iubiti, dar, mai ales, acolo unde pot fi, iertati, indiferent de ceea va face.
- Tineti cont de faptul ca este necesar sa stabiliti o serie de limite clare, care sa fie aplicate in mod consecvent. Copiii au nevoie de limite pentru a se simti in siguranta si pentru a sti ce se asteapta de la ei.
- Ofera-i, tot timpul, dreptul a face alegeri. Fie ca vorbim despre micul-dejun, tinuta pe care o va purta a doua zi sau locul de joaca in care urmeaza sa mergeti, este recomandat ca cel mic sa dispuna de alternative. In acest fel, vor fi exista mai putine sanse pentru declansarea crizelor de nervi.
- Invatati-va copilul sa-si gestioneze emotiile. Ajutati-va copilul sa invete cum sa-si exprime emotiile intr-un mod cat mai natural si sanatos. Poate fi dificil, dar puteti incepe prin a-l ajuta sa identifice emotiile, incurajandu-l sa vorbeasca despre ele. Comunicarea este vitala. Ajutati-l sa identifice modalitati prin care se poate calma si relaxa atunci cand se simte coplesit.
ViewPoint Center afirma ca, in multe situatii, vor exista semne si simptome de avertizare care anunta o criza. Acestea ar putea sa includa:
Unele schimbari in comportament sunt normale pe masura ce copilul intra in adolescenta. In acest sens, apelarea la ajutor specializat va fi benefica pentru o buna gestionare a situatiei.