Ai învățat să ceri ajutorul prietenilor. Ce sa faci cand esti in depresie in plus.
Următoarea provocare este ceri ajutorul unui expert în sănătate mintală.
Pentru unele persoane este mai ușor să se deschidă în fața unui străin. Asta pentru că simt că nu ar fi judecate la fel de aspru ca de un prieten, sau că opinia lui nu contează. Pentru altele, mersul la psihiatru sau psihoterapeut este înspăimântător. Acest lucru se intampla din cauza stigmei atașate persoanelor care apelează la serviciile lor. Indiferent în ce categorie te afli, e important să-ți învingi aceste temeri.
Depresia, la fel ca orice afecțiune fizică sau psihică, are nevoie de tratament specializat.
Tulburarea depresivă majoră, denumirea oficială a diagnosticului de depresie, are o evoluție cronică. Fără tratament, se va avgrava în timp. Este foarte important să apelezi cât mai repede la sprijinul unui medic psihiatru. Succesul tratamentului depinde și de rapiditatea începerii acestuia.
Spre deosebire de alte vizite la medic, vizita la medicul psihiatru nu este dureroasă. Dimpotrivă, discuția cu acesta are de multe ori efect terapeutic. Pacienții se simt eliberați de o povară atunci când ies din cabinet.
Psihiatrul devine partenerul tău în lupta împotriva depresiei, o sursă de sprijin, înțelegere și experiență pe care o va folosi ca să te ajute în vindecare.
Medicul va efecuta o evaluare în urma căruia va stabili tratamentul potrivit pentru tine. Acesta poate consta în medicație (antidepresive) și/sau psihoterapie. Indiferent de varianta aleasă, evoluția ta va fi monitorizată, iar tratamentul va fi adaptat la nevoile tale.