Complexul Oedip, cunoscut si sub numele de complexul Oedipal, descrie sentimentele de dorinta ale unui copil fata de parintele de sex opus si de gelozie si furie fata de parintele de acelasi sex. Conceptul a fost introdus pentru prima data de Sigmund Freud in teoria sa privind etapele de dezvoltare psihosexuala.
Pe scurt, un baiat simte ca este intr-o oarecare concurenta cu tatal sau pentru stapanirea mamei sale, in timp ce o fata simte ca este intr-o competite cu mama ei pentru afectiunea tatalui ei. Potrivit lui Freud, copiii isi vad parintii de acelasi sex ca pe un rival pentru atentia si afectiunea parintelui de sex opus.
Complexul Oedip poate avea un impact semnificativ asupra maturitatii unei persoane, influentand relatiile, identitatea, deciziile de viata, starea emotionala si comportamentul acesteia in viata de adult. Terapia si consilierea psihologica pot fi importante in gestionarea si depasirea efectelor negative ale acestui complex.
Semne ca un copil se confrunta cu complexul Oedip
Ca atunci cand conflictele din alte stadii psihosexuale nu sunt rezolvate, poate rezulta o fixare in acel moment al dezvoltarii. Freud a sugerat ca baietii care se confrunta cu acest conflict devin „fixati de mama”, in timp ce fetele devin „fixate de tata”.
Atunci cand cineva afirma ca o persoana sufera de complexul Oedip, de obicei se refera la o atasare nesanatoasa sau la o dependenta fata de parintele de sex opus in varsta adulta. Un complex Oedip nerezolvat poate conduce la dificultati in stabilirea unor relatii romantice mature si la conflicte legate de competitia cu persoanele de acelasi sex.
Complexul Oedip poate avea ecouri si in problemele emotionale. Vorbim despre sentimente intense de vinovatie, anxietate sau depresie, din cauza conflictelor nerezolvate si a tensiunilor legate de complexul Oedip.
Ammerican Psychological Association mentioneaza ca Freud credea ca daca complexul Oedip al unui copil nu este rezolvat, acesta ar putea dezvolta semne de nevroza la varsta adulta.
Acestea ar putea include:
In general, neintelegerea si nerezolvarea complexului Oedip pot avea un impact semnificativ asupra vietii emotionale, relationale si personale a unei persoane, afectandu-i capacitatea de a se bucura de relatii satisfacatoare si de a-si atinge potentialul de dezvoltare personala si maturitate. Ca adult, s-ar putea sa nu ai cum sa stii daca ai procesat pe deplin faza Oedip in timpul copilariei.
In tratarea complexului Oedip, psihanaliza si terapia cognitiv-comportamentala pot fi instrumente utile in explorarea si intelegerea dinamicilor interioare care stau la baza acestui fenomen. Psihanaliza implica o explorare profunda a gandurilor inconstiente, a sentimentelor si a experientelor din copilaria timpurie a individului. In terapie, sedintele de psihanaliza se vor axa pe urmatoarele subiecte:
Complexul Oedip reprezinta o componenta importanta a teoriei psihanalitice si a intelegerii dezvoltarii umane. Desi nu poate fi prevenit, intelegerea dinamicii complexului Oedip si abordarea semnelor de conflicte nerezolvate prin terapie pot promova o dezvoltare emotionala mai sanatoasa.
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT