Comunicarea in familie – Cum sa comunici mai bine cu cel mic
In familie, comunicarea este o retea complexa de relatii si interactiuni care trebuie sa formeze un intreg. Fiecare membru al acesteia trebuie sa simta ca se poate exprima liber si ca poate avea incredere in ceilalti. O componenta importanta a comunicarii in familie este relatia dintre copii si parinti. Pentru ca aceasta sa fie benefica, trebuia ca mai intai adultii sa aiba o relatie buna. In continuare, poti afla cate beneficii poate aduce comunicarea in familie.
Comunicarea in familie are un rol important in dezvoltarea armoniasa a copiilor. Ca sa se dezvolte armonios, copiii trebuie sa comunice cat mai bine cu parintii. In acest fel, acestia se pot raporta la experienta si la personalitatea celor mici. Prin comunicarea adecvata, cei mici isi gasesc puncte de reper pentru dezvoltarea lor. Acest proces este benefic atat in primii ani de viata, cat si mai tarziu, la pubertate. Exista anumite lucruri pe care sa le faci, pentru a te asigura ca intre tine si copil exista o relatie stransa:
Asculta cu atentie si nu da verdicte
Comunicarea in familie poate fi eficienta daca se respecta niste reguli simple. In primul rand, trebuie sa intelegi intotdeauna ca cei mici vad lumea cu alti ochi decat adultii. Astfel, trebuie sa arati intelegere si deschidere in legatura cu ceea ce iti spun sau fac.
Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa permiti orice. In fond, relatia parinte-copil nu este numai o relatie de prietenie, ci presupune si un anumit nivel de autoritate. Totusi, este important sa arati ca respecti punctul de vedere al copilului tau. Chiar daca uneori simti nevoia sa-l corectezi.
Este foarte important pentru stima de sine a copilului. Acest lucru se va resimti mai ales odata cu inaintarea in varsta. Atunci copilul capata din ce in ce mai multa independenta, si isi doreste sa vada ca parintii il considera egalul lor in discutii.
Parintele este in primul rand prietenul copilului
Comunicarea in familie este esentiala, pentru a afla mai multe despre copilul tau. In ciuda acestui lucru, cei mici au nevoie de indrumatori care sa-i ghideze si care sa le impuna anumite reguli. Pe masura ce copilul creste, apar din ce in ce mai multe aspecte de luat in considerare, astfel ca rabdarea si respectul sunt elemente cheie.
Da exemple pozitive
Comunicarea in familie ar trebui sa fie directa si deschisa. Nu poate exista o relatie buna in absenta sinceritatii, care aduce increderea celor mici in adulti. Tot in acest sens, este important sa-ti tii promisiunile. Astfel, copiii vor putea sa vina mai usor la tine pentru a-ti cere sfaturi sau pentru a se destainui. Ei au nevoie sa stie ca exista cineva care nu-i va judeca si care-i va ajuta sa gaseasca o solutie.
Nu va contraziceti
Parintii nu ar trebui sa insiste pe faptul ca punctul lor de vedere este cel mai bun, chiar dacă uneori acest lucru poate fi posibil. Pentru copil, acest lucru poate insemna o respingere si ii poate scadea increderea in sine.
Poti sa-i arati celui mic de ce nu are dreptate intr-un mod deschis, care arata ca te intereseaza opinia lui. Insa fiecare ar trebui sa aiba posibilitatea sa-si spuna opinia. Altfel, pot sa se creeze anumite bariere de comunicare, chiar si pe termen lung.
Comunicarea in familie este estentiala in procesul cladirii unor relatii temeinice. Pentru a identifica mai bine modurile in care poti relationa mai bine cu cel mic poti apela la psihoterapia pentru copii si adolescenti. In cadrul unei sedinte de psihoterapie sunt identificate metodele prin care nevoile comunicationale ale acestuia pot fi indeplinite mai bine. Parintilor le sunt propuse anumite solutii pe care sa le puna in practica, pentru o dezvoltare armonioasa a copilului.
Cum se leaga comunicarea intre soti de cea cu copilul
Bazele unei comunicari eficiente se pun inca din primele zile de viata ale copilului. Atunci, ambii parinti trebuie sa fie implicati, pentru ca cel mic se dezvolta rapid inca din primele luni de viata. Pentru ca relatia cu cel mic sa fie una buna, este nevoie ca, mai intai, sa existe o comunicare eficienta intre parinti. Copiii sunt foarte sensibili la schimbarile ce apar in relatia dintre parinti. De aceea, acestia trebuie intotdeauna sa-i dea un exemplu pozitiv, aratand ca ei comunica bazandu-se pe respect, sinceritate si incredere.
Daca observa aceste elemente in relatia parintilor, copilului ii va fi mult mai usor sa le preia si sa le integreze. Astfel acesta va crea relatii sanatoase in familie dar si in celelalte interactiuni pe care le are.Inainte de nasterea copilului sau cand apar probleme mai tarziu, poate fi util ca parintii sa apeleze la psihoterapia de cuplu, pentru a identifica probleme care le pot afecta si modul in care comunica cu cel mic.
Comunicarea in familie este cea mai simpla cale de a crea relatii sanatoase si armoniase cu cei dragi. Aceasta metodă este des recoamndata si de specialistii in psihoterapia de familie. In cadrul careia fiecare membru al familiei este ghidat sa rezolve anumite dificultati care apar in relatia cu ceilalti, la nivelul comunicarii si al altor aspecte din viata cotidiana.
Prin intermediul comunicarii pozitive in familiile se dezvolta armonios, atat in ceea ce priveste relatia dintre soti, cat si pe cea dintre parinti si copil. Lipsa comunicarii in familie poate aduce anumite probleme la nivel psihologic si emotional, daca nu sunt gasite metode de a avea o relatie stransa. Psihologia joaca un rol important in identificarea dificultatilor si depasirea lor.