Sfaturi utile
Scopul nu este sa eliminam anxietatea, ci sa-l ajutam pe copil sa-i faca fata
Niciunul dintre noi nu vrea sa vada un copil nefericit, dar cea mai buna metoda pentru a depasi anxietatea si depresia la copil nu este eliminarea surselor acesteia. Ci sa-i ajutam sa tolereze aceste tulburări anxioase si sa se comporte cat de bine pot, chiar si atunci cand sunt afectati de orice formă de anxietate. Si ca efect secundar, anxietatea copilului va scadea sau va disparea in timp.
Nu evita anumite lucruri doar pentru ca-i provoaca anxietate copilului
Incurajarea copilului sa evite lucrurile de care se teme, il va face sa se simta mai bine pe termen scurt. Pe termen lung insa anxietatea copilului va creste. Daca un copil aflat intr-o situatie care-i provoaca disconfort, incepe sa planga – nu ca sa-si manipuleze parintii, ci doar pentru ca asa simte – iar parintii intervin si-l salveaza sau elimina obiectul de care se teme, va invata acest mecanism de aparare, iar povestea are o sansa foarte mare sa se intample din nou. Anxietatea copilului se va accentua, si nu va ajuta copilul
Exprima-ti asteptarile pozitive, dar realiste
Nu poti sa-i promiti unui copil ca anxietatea sau temerile sale sunt nefondate:
ca va avea doar note bune la scoala
ca intotdeauna copiii se vor juca frumos cu el
ca se va distra mereu la gradinita
Insa poti sa-ti exprimi convingerea ca totul o sa fie bine, incurajarea copilului ca va putea face fata in anumită situație si ca pe masura ce-si infrunta temerile acestea vor scadea in intensitate, evitând astfel perioade de stres si anxietate viitoare. Astfel, treptat, anxietatea sa va disparea. Acesta abordare ofera copilului incredere ca asteptarile tale sunt realiste si ca nu-i vei cere sa faca unele lucruri carora nu le poate face fata.
Respecta-i sentimentele, dar nu le incuraja.
Este foarte important sa inteleaga ca validarea nu inseamna intotdeauna acordul. Deci daca un copil este ingrozit ca va merge la doctor pentru o injectie, nu vrei sa-i diminuezi temerile, dar nici nu vrei sa le amplifici pentru a nu declansa anxietatea. Mesajul pe care vrei sa-l transmiti este acesta „Stiu ca iti este frica si este in regula, insa eu sunt aici si am sa te ajut sa treci prin asta.” Ca in orice alta situatie, anxietatea copilului va fi mai usor de controlat cand are ajutor.