Atunci când copilul suferă de anxietate, până și cei mai bine intenționați părinți pot întra într-un ciclu negativ, și deși nu-și doresc ca cel mic să sufere, adesea îi accentuează anxietatea. Se întâmplă atunci când părinții, anticipând temerile copilului, încearcă să-l protejeze de ele.
Scopul nu este să eliminăm anxietatea, ci să-l ajutăm pe copil să-i facă față anxietate copil
Niciunul dintre noi nu vrea să vadă un copil nefericit, dar cea mai bună metodă pentru a depăși anxietatea copilului nu este eliminarea surselor acesteia. Ci să-i ajutăm să-și tolereze anxietatea și să se comporte cât de bine pot, chiar și atunci când sunt anxioși. Și ca efect secundar, anxietatea copilului va scădea sau va dispărea în timp.
Nu evita anumite lucruri doar pentru că-i provoacă anxietate copilului anxietate copil
Dacă ajutăm copiii să evite lucrurile de care se tem, asta îi va face să se simtă mai bine pe termen scurt, însă pe termen lung anxietatea copilului va crește. Dacă un copil aflat într-o situație care-i provoacă disconfort, începe să plângă – nu ca să-și manipuleze părinții, ci doar pentru că așa simte – iar părinții intervin și-l salvează sau elimină obiectul de care se teme, va învăța acest mecanism de apărare, iar povestea are o șansă foarte mare să se întâmple din nou. Anxietatea copilului se va accentua.
Exprimă-ți așteptările pozitive, dar realisteanxietate copil
Nu poți să-i promiți unui copil că anxietatea sau temerile sale sunt nefondate – că va avea doar note bune la școală, că întotdeauna copiii se vor juca frumos cu el sau că se va distra mereu la grădiniță. Însă poți să-ți exprimi convingerea că totul o să fie bine, că va putea face față lucrurilor și că pe măsură ce-și înfruntă temerile, anxietatea sa va dispărea. Acest lucru oferă copilului încredere că așteptările tale sunt realiste și că nu-i vei cere să facă unele lucruri cărora nu le poate face față.
Respectă-i sentimentele, dar nu le încuraja anxietate copil
Este foarte important să înțeleagă că validarea nu înseamnă întotdeauna acordul. Deci dacă un copil este îngrozit că va merge la doctor pentru o injecție, nu vrei să-i diminuezi temerile, dar nici nu vrei să le amplifici. Mesajul pe care vrei să-l transmiți este acesta „Știu că îți este frică și este în regulă, însă eu sunt aici și am să te ajut să treci prin asta.” Ca în orice altă situație, anxietatea copilului va fi mai ușor de controlat când are ajutor.
Ai grijă la întrebări. Nu-i induce răspunsul. anxietate copil
Încurajează-ți copilul să vorbească despre temerile sale, dar nu încerca să-i induci răspunsul. „Îți este teamă să faci o injecție? Te îngrijorează testul de mâine?” Pentru a evita cercul anxietății, încearcă să pui întrebări neutre „Cum te simți referitor la testul de mâine?“.
Nu accentua temerile copilului anxietate copil
Ceea ce nu vrei să faci este să transmiți cu vocea sau cu limbajul nonverbal: “Poate acesta este un lucru de care ar trebui să te temi.” Să spunem că un copil are o amintire înfricoșătoare referitoare la un cățel. Data viitoare când se va afla în preajma unui cățel, s-ar putea să fii îngrijorat despre cum se va comporta și s-ar putea ca neintenționat să transmiți un mesaj cum că ar fi bine să se teamă.
Încurajează-ți copilul să-și tolereze anxietatea anxietate copil
Spune mereu celui mic că apreciezi eforturile cu care își confruntă anxietatea pentru a-și realiza activitățile. Este foarte încurajator pentru copilul anxios să te implici în viața lui și să lași anxietatea copilului să-și urmeze curba. Se numește curba obișnuinței și va scădea pe măsură ce va avea contact cu stimuli care-i provoacă anxietate copilului. S-ar putea să nu ajungă la 0, s-ar putea să nu scadă atât de repede pe cât te aștepți, însă doar așa ne putem depăși temerile.
Încearcă să menții perioada de anticipare scurtănxietate copil
Când ne este teamă de ceva, cea mai grea perioadă este înainte să facem lucrul de care ne este frică. Deci o altă sugestie pentru părinți este să încerce să reducă sau să elimine perioada de anticipare. Dacă un copil este temător cu privire la mersul la doctor, nu vrei să deschizi o discuție pe această temă cu două ore înaintea evenimentului; aveți șanse mari ca copilului să-i crească temerile. Așa că încercați să micșorați acea perioadă la un minim.
Gândește lucruri alături de copil anxietate copil
Câteodată este bine să discuți cu copilul despre ce s-ar putea întâmpla dacă fricile i s-ar adeveri – cum le va face față? Un copil care are o anxietate de separare de părinți s-ar putea să-și facă griji despre ce s-ar întâmpla dacă aceștia nu ar veni să-l ia. Așa că este bine să discutăm despre acest lucru. De exemplu: „Dacă tata nu o să vină să te ia după antrenamentul la fotbal, ce vei face?”. „Păi, îi voi spune antrenorului că tata nu a venit.” „Și ce crezi că va face antrenorul?”. „Îl va suna pe tata. Sau va aștepta împreună cu mine?“. Un copil care se teme că un străîn o să vină să-l ia, poate spune o parolă de la părinții săi pe care acesta să o știe. Pentru unii, existența unui plan poate reduce incertitudinea într-o manieră eficientă și sănătoasă.
Încearcă să modelezi metode sănătoase pentru combaterea anxietății anxietate copil
Sunt multiple feluri prin care-ți poți ajuta copilul cu anxietatea, prin arătarea modului în care tu faci față temerilor tale. Copiii au o percepție fantastică, vor asimila sentimentul dacă te tot plângi unui prieten la telefon că nu poți face față stresului sau anxietăților. Nu spun să pretinzi că nu suferi de stres sau anxietate, dar lasă-i pe cei mici să vadă și să audă cum îi faci față cu mult calm, toleranță, și că te simți bine când reușeșți să-ți învingi anxietatea.
Citeste in continuare:
Cum să-ți înveți copilul să se împrietenească cu alți copii
Prietenia contează: Ajută-ți copilul să-și facă prieteni și să-i păstreze