Cum calmam un atac de panica prin imaginație
Imaginează-ți scene foarte relaxante. Imaginează-ți o cameră secretă în interiorul tău și vezi cum este decorată. Intră în acea cameră ori de câte ori te simți foarte amenințat. Închide ușa oricărui lucru care te poate răni. Imaginează-ți că totul merge bine. Imaginează-ți că faci față bine. Inventează-ți o lume fantastică, care este calmantă și minunată, și lasă-ți mintea să intre în ea. Imaginează-ți cum emoțiile dureroase ies din tine ca apa dintr-o țeavă.
Cum calmam un atac de panica prin rugăciune
Deschide-ți inima față de Dumnezeu, de o ființă supremă, de o înțelepciune superioară, de propria ta minte înțeleaptă. Cere să ai puterea de a suporta durerea în acest moment. Întoarce-te cu fața către Dumnezeu sau o ființă de ordin înalt.
Cum calmam un atac de panica prin relaxare
Încearcă relaxarea musculară prin încordarea și relaxarea fiecărei grupe musculare mari, începând cu mâinile și brațele, continuând în sus, până în vârful capului, apoi coborând din nou; ascultă muzică de relaxare; fă exercițiu fizic intens; fă o baie fierbinte; bea lapte cald; masează-ți ceafa și scalpul, gambele și laba piciorului. Bagă-te într-o baie umplută cu apă foarte rece sau foarte fierbinte și stai până când apa devine calaie. Respiră profund; zâmbește pe jumătate; schimbă-ți expresia facială.
Cum calmam un atac de panica prin “o dată pe rând”
Centrează-ți întreaga atenție doar pe ceea ce faci în clipa asta. Rămâi în momentul în care te afli; adu-ți mintea în prezent. Centrează-ți întreaga atenție pe senzațiile fizice ce însoțesc sarcinile non-mentale (ca, de exemplu, plimbatul, spălatul, curățenia, spălatul vaselor, reparatul). Fii conștient de felul în care se mișcă trupul tău în timpul fiecărei sarcini. Fă exerciții de conștientizare.
Cum calmam un atac de panica printr-o scurtă vacanță
Acordă-ți o scurtă vacanță. Bagă-te în pat, trage-ți pătura peste cap și stai acolo 20 de minute. Ia-ți o cameră de motel la mare sau la munte pentru o zi sau două; aruncă prosoapele pe jos după ce le foloseșți. Cere-i colegului/colegei de cameră să-ți aducă micul dejun la pat sau să-ți gătească cina (oferă-te să faci și tu același lucru pentru el/ea). Ia-ți o revistă ușoară sau un ziar de bârfe și citește-le în pat, ronțăind fursecuri cu ciocolată. Fă-ți pâine prăjită înmuiată în lapte, cuibărește-te într-un fotoliu comod și mănâncă pe îndelete. Ia-ți o pătură cu tine în parc și stai pe ea toată după-amiază. Închide-ți telefonul pentru o zi sau lasă robotul să răspundă. Ia-ți o oră de pauză de la munca grea care trebuie făcută.
Cum calmam un atac de panica prin încurajare
Încurajează-te. Repetă-ți neîncetat: „Pot suporta”, „Nu va dura la nesfârșit”, „O să ies cu bine din treaba asta”, „Fac tot ce pot”, „Nu o să pățesc nimic”, „este doar o alarmă falsă”, „Nu am cum să leșin/pierd mințile”.
Încearcă câteva dintre metodele menționate care ți se pare mai potrivite pentru tine. Secretul este să reușești să te relaxezi în acel moment pentru a nu lăsa lucrurile să se agraveze. Este atât de simplu. Nu trebuie să te aștepți la cine știe ce metodă sau procedeu sofisticat.
Este recomandat să exersezi și să practici aceste metode chiar și când nu ai un atac de panică. Astfel, cu timpul vor fi din ce în ce mai eficiente și nu numai că stările tale se vor rări, dar vor și scădea în intensitate.