Terapia DBT
Terapia DBT = terapia dialectic comportamentală.
Terapia DBT a fost creata de Marsha Linehan în anii ’80. Este menita pentru tratarea persoanelor cu tendinte suicidale și/sau cu tulburari de personalitate borderline.
Terapia DBT este derivată din terapia comportamentală, în care scopul este schimbarea acțiunilor problemă. Particularitatea o reprezintă integrarea tehnicilor de acceptare, împrumutate din Buddhismul Zen.
Trăim într-o lume în care stresul a devenit epidemic, în care tehnologia ne răpește contactul uman și ne alienează. Avem mii de prieteni virtuali și niciunul să ne hrănească pisica atunci când suntem plecați. Esther Perel, spunea ca dificultățile în reglarea emoțională, comunicare și relaționare nu sunt neapărat simptome ale afecțiunii noastre. Sunt ale societății în care trăim.
Pentru că nu învățăm la școală sau acasă cum să gestionăm aceste probleme, apelăm la cărți de dezvoltare personală, life coaches și articole online. Însă o resursă valoroasă, pe care prea puțini oameni o iau în considerare, o reprezintă terapia DBT.
În timp, terapia DBT a câștigat o reputație în tratarea acestor persoane, dar și a celor diagnosticate cu alte afecțiuni: precum tulburări alimentare; sindrom post-traumatic; dependențe; anxietate.
Terapia DBT include pe lângă psihoterapie individuală, un curs de abilități. Acesta este destinat îmbunătățirii calității vieții participanților pe mai multe planuri.
Cursul are 4 module:
- mindfulness,
- intervenția în criză,
- eficacitatea interpersonală
- reglarea emoțională.
Însă aceste abilități nu sunt utile doar persoanelor diagnosticate cu o afecțiune psihică. Sunt de ajutor oricui întâmpină dificultăți în aceste arii și vrea să evolueze.
Abilitățile terapiei DBT
Te pot ajuta si le poți practica și tu:
TERAPIA DBT – “DEAR MAN”
Cât de ușor îți e să ceri ceva? Dar să faci asta în așa fel încât să primești ce-ți dorești fără să compromiți relația cu persoana de la care vrei acel lucru? De câte ori ai evitat o conversație despre ce nevoi ai sau ce te deranjează pentru că nu știai cum să comunici într-un mod care să nu-l rănească pe celălalt?
Acest acronim reprezintă etapele unei comunicări eficiente, care te poate ajuta atât când trebuie să dai o veste proastă. Este util și când vrei să obții ceva, punând accent pe nevoile tale, fără a-l desconsidera pe celălalt.
Începe prin a descrie contextul, pentru ca interlocutorul să știe clar despre ce e vorba. Dacă nu oferi o introducere, în care descrii obiectiv, fără judecăți, ce te determină să deschizi acest subiect, e posibil ca interlocutorul să fie luat prin surprindere de cererea ta. Astfel sunt sanse să nu știe cum să reacționeze. Asta poate duce la neînțelegeri și chiar certuri, care pot fi ușor evitate.
EExprimă-ți sentimentele și opiniile legate de situația la care te referi. Atunci când ne concentrăm pe cuvinte care descriu experiența noastră mai degrabă decât interpretarea noastră despre acțiunile altora, ne asumăm responsabilitatea pentru ceea ce simțim. Este mai puțin probabil ca cealaltă persoană să se simtă criticată și să aibă o reacție negativă. Dimpotrivă, sporim șansele ca aceasta să empatizeze cu noi și să răspundă într-o manieră în care încearcă să ne ofere ce ne dorim.
AFii asertiv!
Asertivitatea este calitatea de a fi încrezător fără a fi agresiv și de a avea grijă de nevoile tale fără a-i desconsidera pe ceilalți. Nevoile sunt o experiență umană comună. Cu toții împărtășim nevoile primare pentru supraviețuire, precum: adăpost, mâncare, hidratare, conexiune, validare și multe altele. Atunci când înțelegem, ne conectăm și numim nevoile pe care le avem. Asta contribuie la conexiunea cu ceilalți. De multe ori, sărim etapa aceasta. O facem fie pentru că ne e greu să spunem ce vrem, și sperăm că celălalt va înțelege, fie pentru că ni se pare evident. Alteori numim strategia pe care o avem pentru a obține ce ne dorim, dar nu exprimăm clar nevoia. Așa că nu spuneți că vreți să ieșiți mai des în oraș cu o prietenă. Spuneti că aveți nevoie de iubire și conexiune din partea ei.
RRecompensă. În final, subliniază pentru cealaltă persoană care sunt avantajele pentru ea dacă acceptă cererea ta. Fie că e vorba de un favor pe care îl oferi în schimb, fie că e vorba de ceva necuantificabil precum recunoștința ta. Asigură-te că îi arăți celuilalt că iei în seamă și nevoile acestuia, și că propunerea ta e în beneficiul amândurora.