Dependentele sau tulburarile de dependenta sunt un grup de tulburari care pot provoca daune fizice si psihologice. Primirea unui tratament este esentiala pentru a rupe ciclul dependente.
Dependentele – ce sunt si cum le tratam?
Primul pas spre recuperare este recunoasterea faptului ca acest consum de substante a devenit o problema in viata persoanei, care ii afecteaza calitatea vietii. Acest lucru poate rezulta din afectarea scolii, a muncii, a vietii sociale, recreative sau a altor domenii importante de functionare. Odata ce o persoana recunoaste impactul negativ al unei substante asupra vietii sale, sunt disponibile mai multe optiuni de tratament.
Planurile de tratament pentru tulburarile de dependenta se pot modifica in mod frecvent pentru a raspunde nevoilor pacientului. Aceste schimbari sunt necesare pentru a se asigura ca tratamentul este adaptat in mod optim progresului si situatiilor specifice ale fiecarui pacient in parte.
Ajustarile pot include modificari ale medicatiei, ale frecventei sedintelor de consiliere, ale strategiilor terapeutice sau introducerea unor noi interventii, toate cu scopul de a maximiza eficacitatea tratamentului si de a sprijini recuperarea pacientului.
Exista doua grupuri principale de dependente:
- Dependente de substante (tulburari legate de consumul de substante).
- Dependente fara substante (dependente comportamentale).
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Care sunt cauzele atunci cand se dezvolta o dependenta?
Dependentele nu au o singura cauza – ele reprezinta o problema foarte complicata. O mare parte din dezvoltarea dependentei se datoreaza schimbarilor chimice care au loc la nivel cerbral. Conform studiilor printre cele mai frecvente cauze sunt incluse predispozitia genetica, influentele sociale si de mediu (prieteni, familie, expunerea la substante adictive, stresul) si factorii psihologici (tulburari de sanatate mintala, depresie, anxietate, traume emotionale).
Schimbarile in chimia creierului, in special in sistemele de recompensa si motivatie, si comportamentele de cautare a placerii si evitarea disconfortului joaca, de asemenea, un rol deosebit de important in dezvoltarea si mentinerea dependentei.
Tratament si terapii pentru a trata dependentele
Detoxifierea
Primul pas in tratamentul dependentei este, de obicei, detoxifierea. Acest proces implica eliminarea substantei din corp si reducerea simptomelor de sevraj. Potrivit Administrației pentru Abuzul de Substanțe și Servicii de Sănătate Mintala in 80% din cazuri, o clinica de tratament va folosi medicamente pentru a reduce simptomele de sevraj.
Consilierea si terapia comportamentala privind dependentele
Aceasta este cea mai frecventa forma de tratament dupa dezintoxicare. Terapia poate fi desfasurata in mod individual, in grup sau in familie, in functie de nevoile individului. De obicei, este intensiva la inceputul tratamentului, numarul de sedinte reducandu-se treptat in timp, pe masura ce simptomele se amelioreaza.
Diferitele tipuri de terapie pentru a combate dependentele includ:
- terapia cognitiv-comportamentala, care ii ajuta pe oameni sa isi schimbe modul de gandire in privind consumul de substante.
- terapia familiala multidimensionala, conceputa pentru a ajuta la imbunatatirea functiei familiei in jurul unui adolescent sau unui tanar cu o tulburare legata de substante
- stimulente motivationale care incurajeaza abstinenta prin intarire pozitiva.
Medicatia
Medicamentele nu reprezinta un tratament de sine statator pentru dependenta si ar trebui sa insoteasca alte metode de gestionare, cum ar fi psihoterapia. Totodata, este important ca administrarea medicamentelor pentru dependente sa fie supravegheata de un specialist pentru a asigura siguranta si eficacitatea tratamentului.
Grupurile de suport
Participarea la aceste grupuri poate ajuta persoanele in procesul de recuperare sa intre in contact cu alte persoane care se confrunta cu aceeasi dependenta, lucru care de multe ori creste motivatia si reduce senzatia de singuratate. Totodata, ele ofera o valoroasa sursa de educatie, sprijin si sunt mereu un izvor de informatii utile.
Cum puteti ajuta un prieten sau un membru din familie care se confrunta cu recidiva privind dependentele?
- Aminteste-ti ca simplul sfat „fii puternic, nu face asta” nu functioneaza. Practica empatia: chiar si atunci cand nu esti de acord cu persoana iubita, ascult-o cu atentie. Cu cat persoana iubita se simte mai ascultata, cu atat te va vedea mai mult ca pe o persoana de incredere.
- Fii atent la semnele unei recidive.
- Lasa persoana in cauza sa se simta confortabila sa vorbeasca cu tine fara teama de a fi invinovatita.
- Ajut-o sa-si faca o programare la specialist, sa-si reia tratamentul si sa se tina de planul de tratament.
- Fii un exemplu pozitiv: Demonstreaza comportamente sanatoase si o atitudine pozitiva. Tine cont ca poti influenta pozitiv persoana care se confrunta cu recidiva.
In concluzie, dependenta este o problema complexa, care afecteaza numeroase aspecte ale vietii unei persoane, de la sanatatea fizica si emotionala pana la relatiile personale si performanta la locul de munca. De aceea, este esential sa recunoastem semnele dependentei si sa intelegem ca aceasta nu este doar o problema individuala, ci una care ii afecteaza si pe cei cu care interactionam. Ajutorul oferit de familie, de prieteni si consilierea specializata, toate acestea sunt esentiale in procesul de recuperare. In plus, accesul la tratamente specializate poate avea un impact profund in vietile celor care se confrunta cu dependenta.
Dependentele iti pot afecta semnificativ sanatatea, relatiile si calitatea vietii.
Discuta cu un specialist!
Dependentele iti pot afecta semnificativ sanatatea, relatiile si calitatea vietii.
Discuta cu un specialist!