Depresia se trateaza usor cand este semnalata din timp. Discuta cu un specialist din Clinicile Hope.
Depresia la adolescenti, ca subiect, a intrat tot mai mult in atentia cercetatorilor. Acest lucru se datoreaza accesului la o informatie din ce in ce mai bogata. In trecut, depresia la copii si adolescenti era asociata cu probleme de comportament, fiind greu de diagosticat. Acest lucru nu inseamna, insa, ca ea nu exista.
In zilele noastre, lucrurile au avansat, astfel ca exista suficiente resurse pentru a dignostica si trata depresia la copii si adolescenti. Si daca credeti ca depresia pentru aceasta categorie de varsta este doar un simplu moment de tristete, va inselati.
Depresia la copii si adolescenti este o tulburare afectiva de sanatate mintala care ii poate afecta chiar si pe copii si adolelescenti.
Depresia la adolescenti este destul de comuna. Aproximativ 8% dintre cei cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani au avut un episod depresiv major în ultimul an.
(informatie calculata potrivit statisticilor mondiale, ca urmare a consumului de droguri și problemelor de sănătate)
Fetele sunt mai predispuse la depresie decat baietii.
Există 4 tipuri principale de depresie. Aproximativ 50% dintre adolescenții care îndeplinesc criteriile pentru a o experimenta considera deja că simptomele lor au un impact grav asupra vieții lor sociale și/sau academice.
Cand vorbim despre simptome, trebuie sa tinem cont de faptul ca aceasta ar putea avea manifestari diferite spre deosebire cele la adulti. Mai mult de atat, luam in calcul urmatorul fapt: copiii pot avea dificultati in a exprima ceea ce simt, de fapt. In continuare iti vom prezenta o serie de semne ale depresiei la adolescenti.
Depresia la adolescenti se trateaza. Cu siguranta este vital momentul in care adolescentul se prezinta la evaluare.
Uneori este utilă o combinație de terapie și medicație, care poate oferi cea mai bună ameliorare a simptomelor. Cu toate acestea, lăsată netratată, depresia se poate înrăutăți.
Adolescenții care prezintă un risc suicidar mare au multiple probleme. Se încadrează in cel puțin o tulburare psihică.
Cu cât un adolescent are mai multe probleme de comportament cu atât crește riscul pentru tentativele de suicid (Myler și Tyler 2005);
Potrivit Institutului National de Sanatate Mintala, 17% dintre adolescentii cu varsta cuprinsa intre 12 si 17 ani au avut cel putin un episod depresiv major in anul 2020. Aceasta inseamna 4,1 milioane de adolescenti americani. In plus, 12% dintre adolescenti au experimentat cel putin un caz de deficienta mintala severa care a interferat cu viata. Ceea ce este ingrijorator este faptul ca depresia poate contribui la autovatamare. Adolescentii se autovatămeaza fără intenția conștientă de a se sinucide, în proporție de 15% – 18%, rezultă din studiile făcute de Muehlenkamp și Gutierrez, 2004. La fel și la studenți, procentul fiind între 12% – 35%;
Tinerii care se taie, în special cei care o fac în mod repetat, au un risc foarte ridicat de suicid (Cooper 2005);
In urma cerecetarilor derulate, a rezultat faptul ca există o relație strânsă între amploarea tulburarilor psihice și creșterea sinuciderilor. Depresia poate duce la ganduri suicidare. Aceste ganduri pot fi intermitente sau persistente si pot varia in intensitate.
Statisticile mondiale arată că 1 din 4 persoane are o tulburare psihică. In România, 2 din 10 oameni se confrunta cu o tulburare psihică, iar depresia este mai frecventă decât diabetul (conform Organizației Mondiale a Sănătății). Rata sinuciderilor la bărbați este de 3 ori mai mare decât la femei. In schimb, tentativele de sinucidere la femei sunt de circa 3 ori mai multe decât în cazul bărbaților, ne informează OMS.
Insa, cu ajutor specializat, poti sa depasesti aceasta perioada dificila si poti gasi modalitati sanatoase de a face fata emotiilor negative.
Depresia se trateaza usor cand este semnalata din timp. Discuta cu un specialist din Clinicile Hope.
Depresia se trateaza usor cand este semnalata din timp. Discuta cu un specialist din Clinicile Hope.
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT