Aducerea pe lume a unei noi vieți este un motiv de sărbătoare și o sursă de bucurie. Însă sarcina și nașterea sunt perioade extrem de tumultoase atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Schimbarile extreme prin care trece mama si presiunea de a aduce pe lume un copil, pot contribui la apariția depresiei in timpul sarcinii. Multe femei se simt rușinate de gândurile și emoțiile lor, și le este teamă să nu fie judecate de alte persoane. Acesta este unul dintre motivele pentru care nu apeleaza la ajutor specializat și la sprijinul familiei și prietenilor. O decizie extrem de nociva care nu face decat sa le agraveze starea și poate cauza adevărate tragedii. În cele ce urmează vom discuta despre depresia prepartum, un subiect tabu, care este adesea ignotrat.
Ce este depresia prepartum?
Poate părea că depresia și sarcina sunt incompatibile, pentru că un copil este un motiv de bucurie, nu de tristețe. Cu toate acestea, aproximativ 25% dintre femei au simptome depresive înainte sau după naștere. Asta nu înseamnă că o să fie mame mai puțin bune sau că nu se bucură de copilul lor.
Depresia nu este opusul fericirii, ci o tulburare psihică. In general, este caracterizată de aplatizare emoțională, respectiv o intensitate scăzută a emoțiilor, pe tot spectrul. Se discută din ce în ce mai mult despre depresia postpartum, și despre baby blues. Așadar, starea de tristețe care apare după naștere, și care dacă persistă mai mult de două săptămâni poate constitui un diagnostic de depresie. Însă mult mai puțin cunoscută este depresia prepartum, respectiv depresia care se instalează pe perioada sarcinii. Deși nu e la fel de cunoscută, asta nu înseamnă că nu e frecventă.
Studiile arată că aproximativ 7% dintre femei suferă de depresie prepartum.
Acest procent este probabil mai ridicat în țările cu un venit mic și mijlociu. De asemenea, cel mai probabil cifrele reale sunt mai ridicate. Motivul este acela ca foarte multe viitoare mame aleg să poarte povara depresiei singure, de teama de a nu fi judecate și stigmatizate.
Factori de risc pentru depresia prepartum
Cauzele depresiei apărute în orice moment sunt incomplet elucidate. De aceea, nu exista cauze clare incriminate în declanșarea acestei tulburări. Cercetătorii au reusit insa sa identifice o serie de factori care cresc probabilitatea ca o femeie să dezvolte simptome de depresie pe parcursul sarcinii. Este important să-i cunoaștem pentru că unii pot fi preveniți sau gestionați. Astfel ne sporim șansele să avem o sarcină liniștită din punct de vedere emoțional. În plus, putem să ne monitorizăm starea, pentru a depista primele semne ale depresiei și să apelăm la ajutor.
Principalii factori de risc pentru depresia prepartum:
- statut socio-economic scăzut. (condiții de viață precare, un venit mic, lipsa unei slujbe stabile);
- sprijin social scăzut. (lipsa unui sistem de suport, precum familie sau prieteni care să ne sprijine economic, emoțional);
- un nivel de stres crescut;
- familie monoparentală. (o mamă singură);
- stresul din relația cu partenerul. (violență domestică, abuz verbal, psihic; emoțional, sau lipsa de implicare și sprijin a acestuia în perioada sarcinii și pentru creșterea copiilor existenți);
- antecedente medicale precum pierderea sarcinilor sau decesul la naștere al unui făt;
- un istoric de depresie sau alte tulburări psihice
Cand stii ca ai nevoie de ajutor?
Chiar și atunci când realizează ca ceva este în neregulă, multe femei aleg să-și ascundă trăirile reale chiar și de către medici. Societatea ne spune că maternitatea (bagajul de maternitate) este menirea unei femei și este cea mai mare împlinire pe care o putem avea. În plus, suntem obișnuite să auzim doar povești pozitive din timpul sarcinii. Se pare că mamele fac acest lucru, tocmai din teama de a nu fi judecate.
Realitatea este însă că despresia prepartum nu dispare prin magie doar dacă o negăm sau ascundem. Dimpotrivă, netratată, depresia se cronicizează. Simptomele devin din ce în ce mai acute și nașterea nu face decât să ne agraveze starea.
Conform (DSM-5), ~50% dintre femeile care au depresie postpartum au simptome încă din timpul sarcinii.
Netratate, acestea cresc riscul unei depresii după naștere.
Depresia antepartum
În plus, depresia antepartum este asociată cu un risc crescut de comportamente periculoase precum: băut, fumat, abuz de droguri și lipsă de exercițiu fizic. Mamele cu depresie antepartum au un risc crescut de obezitate, precum și de lipsă de performanță la lucru. Aceasta poate cauza un dezastru economic pentru mamă și pentru copil. De asemenea, calitatea somnului le este afectată. Adesea nu se duc la controalele medicale periodice și nu iau vitaminele sau medicamentele prescrise de medici.
Copiii mamelor cu depresie în timpul sarcinii au un risc crescut de naștere prematură, greutate scăzută la naștere, precum și probleme de dezvoltare, precum dificultăți de reglare emoțională, impulsivitate și tulburări cognitive sau comportamentale pe parcursul vieții. Mai mult, dacă atunci când dăm naștere suntem într-o stare profundă de depresie, poate fi extrem de greu să ne conectăm cu nou-născutul. Aceasta va contribui la senzația de inadecvare, ne va confirma cele mai mari frici, că nu suntem mame bune, că nu suntem făcute pentru asta. Acest lucru ne va arunca pe culmile disperării. Așadar, sănătatea mamei este strâns legată de cea a copilului. Cel mai bun lucru pe care orice viitoare mamă îl poate face pentru copilul său este să aibă grijă de ea, astfel având grijă implicit și de făt.
Solutii impotriva antepartum
Medicii psihiatri și alți specialiști în sănătate mintală pot să ne ajute să combatem depresia prepartum. Astfel, până la sosirea copilului să fim echilibrate și pregătite să întâmpinăm noua viață pe care o aducem pe lume. Medicii nu ne vor judeca sau acuza că nu suntem mame bune, ci dimpotrivă, va vor arăta compasiunea și înțelegerea de care aveti nevoie. Ei va vor asigura că nu sunteti singurele care trec prin asta De multe ori așa poate părea când vine vorba despre subiecte despre care nimeni nu vorbește. În plus, relația cu medicul psihiatru este complet confidențială.
Dacă nu te simți pregătită să vorbești cu alte persoane despre depresia prepartum, nu trebuie să faci acest lucru. Poți să mergi la medic și să urmezi tratamentul pentru depresia postpartum recomandat într-un mod discret. Cu toate acestea, secretul poate fi greu de purtat și ai putea fi surprinsă dacă te deschizi în fața prietenelor și familiei legat de dificultățile cu care te confrunți, să auzi povești similare. Atunci când suntem vulnerabili, cele mai multe persoane nu reacționează prin a ne ataca, ci dimpotrivă, se simt în siguranță să se deschidă și ele la rândul lor.
Depresia prepartum – Tratament
Medicamente
Prima linie de tratament în depresia prepartum constă în antidepresive, medicamente special concepute pentru a combate simptomele depresiei. Din păcate, aceste medicamente pot avea efecte negative asupra dezvoltarii fătului în timpul sarcinii. De aceea, decizia de a apela la medicație pentru tratarea depresiei antenatale este una complicată. Cu toate acestea, netratarea depresiei nu este o variantă mai sigură. Pe lângă suferința mamei, care continuă și după naștere, există multe riscuri de sănătate pentru făt. Astfel, cel mai indicat este ca mamei să i se prezinte toate riscurile, dar și avantajele medicației, pentru a putea lua o decizie informată.
Psihoterapie
Această formă de tratament în depresia prepartum are avantajul de a nu avea efecte negative asupra sănătății copilului. În plus, poate ajuta mama în dezvoltarea personală și achiziția unor abilități de parenting care să o ajute în creșterea copilului. Un posibil dezavantaj este aspectul economic. Terapia este costisitoare, iar un nou copil presupune de asemenea nenumărate cheltuieli. Astfel, multe mame nu-și pot permite acest tratament. Cu toate acestea, există și forme de terapie de scurtă durată, care se întind pe câteva luni, făcând astfel costurile mai accesibile. Printre tipurile de terapie utilizate cel mai frecvent pentru tartarea depresiei la gravide se numără:
- Terapia cognitiv-comportamentală;
- Terapia interpersonală.