Inscrie-te in program.
În această emisiune vom vorbi despre somn odihnitor, insomnii, probleme legate de somn și despre ce putem face pentru a avea un somn cât mai odihnitor. Indiferent dacă dormim mult sau mai puțin, important este să ne trezim odihniți.
La emisiunea Provocările vieții (Speranța TV), participă domnul Dr. Vladimir NICA, medic psihiatru la CLINICA HOPE.
Avem nevoie de somn odihnitor pentru ca acesta are multiple beneficii pentru sanatatea noastra fizica si mintala. În timpul somnului, ne „refacem bateriile”, ajutăm corpul și creierul să își refacă energia și, în cazul copiilor, ajută la secreția hormonilor necesari creșterii.
Somnul variază ca durată, având variații individuale, dar trecerea prin toate etapele de somn, atât cel profund cât și cel REM, este esențială.
Ce s-a intamplat in ultimii 75 de ani?
Unul din doi americani are o durată a somnului sub 6 ore, față de 8% în 1947. În ultimii 75 de ani, sedentarismul, televizorul, laptopul și mai nou smartphone-ul au scăzut treptat durata și calitatea somnului. Noua ideologie, promovată cu mândrie, că un adult de succes este un adult care face mereu lucruri importante și prin urmare este mereu într-o continuă lipsă a somnului, mărește numărul de probleme de somn.
Insomnia si somnul odihnitor sunt doua aspecte opuse in ceea ce priveste calitatea somnului.
Cea mai frecventă cauză este una psihologic-psihiatrică.
este preponderent asociată cu tulburări de anxietate. Tratamentul este preponderent unul legat de cultivarea unei bune igiene a somnului și o abordare mixtă a cauzei anxietății, prin colaborarea dintre psihiatru și psiholog
stres sever, cu adormire dificilă și relaxare imposibilă, tulburări depresive și depresiv-anxioase.
cel mai frecvent este asociată cu un episod depresiv, practic mai gravă decât insomnia de adormire. Tratamentul psihologic și psihiatric al depresiei este în acest caz esențială.
un stil de viață sănătos contribuie la un somn odihnitor
renunțarea la device-urile electronice cu cel puțin 30 de minute înainte de inducerea somnului
relaxare, fără consum de energie psihică, anterior somnului
un ritual repetitiv de inducere a somnului
oxigenarea camerei ajuta la un somn odihnitor
30 de minute de somn în timpul zilei, care scad tensiunea arterială și cresc productivitatea
Există multiple cauze de boli somatice care pot duce la probleme de somn, de la astm și apnee în somn, la tulburări de prostată (mai ales la vârstnici).
Somnul anterior orei 12:00, preferabil la ora 10:00 PM, este ideal pentru a avea un somn odihnitor.
Evaluarea obiectivă a calității somnului, prin ceasuri profesionale, cu analizarea unor parametri multipli:
Aceasta analiza aduce informații importante medicului psihiatru pentru a putea ajuta pacientul sa aiba un somn odihnitor. Pacientul își va evalua calitatea somnului înainte și după introducerea tratamentului medicamentos. Programul se numește SLEEP WATCHERS și este un program dedicat tulburării de somn, desfășurat de Dr Vladimir NICA, în cadrul CLINICII HOPE și este un program candidat la proiectul ȚARA lui ANDREI.
Inscrie-te in program.
Inscrie-te in program.