Să vorbim despre aceste criterii de diagnostic și intensități in dezvoltarea tulburarii borderline.
Un prim indiciu ar fi eforturi disperate de a evita abandonul real sau imaginar. Acest criteriu de diagnostic poate uneori pune probleme. Oamenii în timpul relațiilor își pot spune “da, sigur, chiar aveam motive să îi spun eu nu mai vreau să te văd, vreau să divorțăm, să ne despărțim,” și sigur că orice despărțire doare. Doar că dacă persoana folosește mult prea des “dacă nu atunci eu plec, dacă nu atunci ne despărțim” . Persoana care are o astfel de structură este persoana care amenință cu o ieșire din relație, doar că după imediat se sperie foarte tare.
Deși amenință, după ce cearta se termină, disperarea că ar putea relația să se închidă, o face sau îl face să plângă, să dispere cu o intensitate mare.
Va suna repetitiv, să-și ceară iertare în mod dramatic, în genunghi, “te rog iartă-mă, promit, toul va fi bine, nu mă părăsi, dacă tu pleci eu n-am să mai vreau să fiu, o să ma omor”. Când vorbim de eforturi disperate de a evita abandonul, vorbim inclusiv de amenințări cu suicidul dacă persoana simte că ar putea să fie abandonată. De asemenea vorbim de acele cazuri in extremis.
Vorbim de varianta ușoară în care persoana respectivă spune nu mai vreau să te văd și după 2 ore în care spune vreau să ne împăcăm. Mergem până la varianta in extremis în care există amenințări cu suicidul. Pot urma 2-3 ani de obsesie, în care persoana îl caută pe celălalt neacceptând ruperea relației. Nu se poate împăca cu ruperea relației pentru că pe dinăuntru simte o asemenea durere de o asemenea intensitate încât cumva comportamentul pare complet justificat.
Noi din exterior nu putem să ne dăm seama.
Relația s-a terminat acum 3 ani, dar pe interior doare atât de tare încât persoana de abia își mai alină suferința prin acele mesaje; acele telefoane; acel stat la usă; urmărind persoana și încercând să o convingă pentru a milioana oară să se împace și așa mai departe.
Ce tip de relaționare poate duce la dezvoltarea tulburarii borderline?
În ce fel explicăm prin relațiile timpurii o astfel de stare? Ce s-ar fi putut întâmpla în experiența timpurie în așa fel încât adultul să ajungă aici.
Vorbim de o dificultate în relaționarea cu părinții, în special cu mama. Aici vorbim de două aspecte.
Sigur, exista marile cazuri celebre. Acele cazuri în care persoanele ajung să facă gesturi extreme. Severitatea patologiei acestei tulburari este de obicei asociată și cu niște traume mult mai grave. Acolo vom auzi despre cele mai violente povești pe care un om le poate auzi în viața lu. Ex: oameni care și-au văzut tatăl omorându-și mama; femei care au fost vândute ca trafic de persoane; vorbim de oameni care au fost bătuți; mutilați; închiși în pivnițe; ținuți cu lanțuri de picioare că nu erau cuminți;
Sunt traume foarte severe. Vorbim de niște lucruri care îmi sunt greu și de pronunțat, dar uneori e bine să auzim că aceste lucruri există pentru că ajungem să uităm.
Rolul traumelor legate de parinti in dezvoltarea tulburarii borderline
Pornind din sens invers dezvoltarea tulburarii borderline se poate produce la un copil sau un adolescent care asistă la situații de amenințare a vieții. Vorbim de un abandon major.
Mama
Mă gândesc la un copil care își pierde mama. Copiii care îsi pierd mama prin deces nu vor face neapărat aceasta tulburare. Mai de grabă vorbim de persoane care asociază persoanelor care sunt importante în viața lor, niște valențe complet antagonice și imposibil de sintetizat.
Mama care moare rămâne mama bună si blândă. Devine și mai bună și blândă după idealizarea de după moarte. Sigur că poate să fie dramatic. Poate să ducă la depresii, poate să ducă la alte lucruri.
În borderline însă avem o mamă care e blândă și iubitoare până când se îmbată și își dă copilul cu capul de pereți. E vorba de o diferență majoră. O separare completă și in extremis a figurii materne.
Copii a căror mamă a plecat, i-a părăsit la câteva luni. Nu vorbim de plecarea mamei la 17 ani într-o țară străină. Vorbim de părăsirea de mamă la 2-3 ani.
Tata
Tatăl care este șofer de camion și vine mai mult băut acasă. Copilul trăiește singur și este pasat dintr-o parte în alta. Toată lumea țipă la el. Nimeni nu are nevoie de el și din când în când mai este și bătut că încurcă pe toată lumea.
Poveștile și traumele care duc la borderline sunt din păcate mult mai frecvente decât vrem noi să recunoaștem. Aceasta pentru ca pana la urma jungem în cazurile fericite. Ajungem să ne preocupăm de lucruri frumoase și de traume fine. Atunci cand nu suntem consecvenți cu o regulă sau ne mai supărăm de copiii noștri și mai ridicăm tonul. Uităm că sunt copii care trăiesc niște traume inccredibile care le afectează chimia creierului. Le afectează chiar felul în care creierul le funcționează.