In orice relatii vrem sa intram suntem foarte optimisti si incantati si niciodata nu ne gandim la aparitia de probleme in cuplu. Ne gandim că vom avea o viata fericită până la adânci bătrâneți. Odată cu trecerea timpului însă, descoperim că lucrurile nu sunt chiar așa de simple.
Chiar și cei mai compatibili parteneri întâmpină probleme in cuplu de-a lungul anilor și este normal să fie așa. Este important să știe cum să gestioneze aceste dificultăți și să nu renunțe la relatia de cuplu odată cu primul hop. În cele ce urmează, vom vedea care sunt cele mai comune probleme în cuplu și care sunt câteva soluții la acestea.
Cercetătorul și expertul în relații de cuplu John Gottman a descoperit că analizând o ceartă de numai 3 minute a unui cuplu, poate să prezică cu o acuratețe de 90% riscul lor de divorț în următorii 6 ani. Conflictul este inevitabil. Deși unele persoane încearcă cu tot dinadinsul să fugă de el, aceasta nu este o soluție. Orice conflict reprezintă o oportunitate de îmbunătățire a relației si eliminarea unei probleme de cuplu. Este extrem de important felul în care ne certăm.
Dacă cearta escaladează, ajungând la țipete, aruncat de lucruri, și chiar violență fizică și verbală, aceasta este în mod evident distructivă pentru relație. Este chiar o amenințare pentru siguranța fizică și psihică a celor implicați. Însă dacă învățăm să ne certăm constructiv, atunci relatia de cuplu poate beneficia de pe urma conflictelor.
Spre exemplu: Dacă ești nemulțumit că cea mai mare parte a sarcinilor din casă îți revin ție, nu spune „Nu mă ajuți niciodată, ești un leneș”. Această insultă îl va face imediat pe partener să se simtă nedreptățit. În schimb, încearcă să te concentrezi pe felul în care te afectează pe tine situația. Incearca să-l rogi să găsească un mod în care să te ajute. Spre exemplu, poți spune „În timpul săptămânii, când vin târziu de la serviciu, nu mă simt bine atunci când găsesc vasele nespălate și mi-e greu să mă apuc de gătit la 8 seara. Crezi că ai putea să mă ajuți cu câteva treburi prin casă?”
Aproape întotdeauna când vorbești la persoana a II-a, o să începi să pui vina pe celălalt sau să îl critici. Asta nu face decât să pună paie pe foc, și să alimenteze conflictul, în loc să ducă la soluții. Pentru a ajunge la un compromis, încearcă să vorbești la persoana I. Spune ceea ce am putea face „noi” pentru a ne fi mai bine și pentru a găsi calea de mijloc.
Poate părea un sfat simplist, dar se pare că dormitul chiar este soluția la multe dintre dificultatile noastre, chiar si la probleme de cuplu. Matthew Walker, profesor de neuroștiință și psihologie, a scris cartea “Despre somn “, în care disecă importanța acestui obicei care ne consumă aproximativ 1/3 din viață. El spune: „Cel mai bun pod între disperare și speranță este o noapte bună de somn”. Lipsa de somn ne slăbește imunitatea, ne alterează nivelul de glucoză din sânge, și cel mai important pentru relațiile noastre, ne afectează amigdala, structura din creier responsabilă de emoții.
Atunci când nu dormim, amigdala devine hiperreactivă. Astfel, emoțiile noastre devin mai intense și mai greu de controlat. Dacă ambii parteneri dintr-o relație de cuplu sunt privați de somn, din cauza copiilor, stresului, muncii, aceasta este rețeta pentru dezastru.
Un studiu american a analizat cupluri care erau împreună de 3 până la 27 de ani. Deși toate aveau neînțelegeri și conflicte, un pattern clar a apărut privind modul în care decurgeau certurile. Persoanele private de somn erau mai ostile, agresive și răutăcioase cu partenerii. Un studiu din 2010 a descoperit chiar că exista o probabilitate mai mare ca bărbații să se certe cu soțiile lor după o noapte în care nu au dormit suficient.
Deși nu suntem conștienți de asta, corpul nostru spune mai mult decât vorbele noastre. Chiar dacă nu spui nimic sau nu îți jignești partenerul prin vorbe, gesturi precum datul ochilor peste cap, încrucișarea brațelor și a picioarelor sau lipsa de contact vizual vor transmite mesajul că nu îți pasă de discuție, că nu ești de acord, că nu vrei să ajungi la un consens. Așa că asigură-te că corpul tău este sincronizat cu vorbele. Stai la același nivel ca partenerul, te uiți în ochii lui și deși ești tensionat, nu ești ostil.
Experta în probleme de cuplu și autoarea unei cărți despre menținerea dorinței într-o relație pe termen lung este si Esther Perel. Ea spune că atunci când „rezolvi problemele sexuale, relatia de cuplu se transformă”. Spre deosebire de bunicii sau străbunicii noștri, în ziua de azi avem relații de cuplu bazate în primul rând pe dragoste și dorință, nu exclusiv pe datorie și obligativitate. Emanciparea femeilor împreună cu modernizarea societății au oferit mai multă libertate soților de a ieși din relații nefericite. Astfel, rata divorțurilor este în creștere.
Sexul este, așadar, o componentă esențială a unei relații fericite. Studiile arătă că acele cupluri care se declară foarte fericite, fac și cel mai mult sex, respectiv de 74 de ori pe an.
Sexul este o metodă de a crea intimitate, de conectare și apropiere. Este o metoda esentiala de a reaprinde scânteia iubirii, chiar și după ce perioada inițială, de fluturi în stomac, s-a încheiat. Vestea proastă este că alte studii arată că frecvența sexului scade odată cu numărul de ani petrecuți într-o relație de cuplu. Nu este imposibil ca cuplurile care fac sex rar sau deloc să supraviețuiască. Persoanele din astfel de relații sunt mai nefericite și au șanse mai mari să fi considerat divorțul decât cele care fac sex în mod regulat cu partenerul.
Dacă nu știi cum să începi conversația, sau despre ce să vorbești, acest joc cu 60 de cărți conține întrebări și teme de discuție legate de sex. Vă vor ajuta să vă explorați sexualitatea și fanteziile.
Pielea este cel mai mare organ al corpului, și joacă un rol extrem de important în atașament. Conține zone erogene ce pot juca un rol important în actul sexual. Atingerea și îmbrățișările determină secreția oxitocinei (hormonul iubirii și atașamentului), care ne induce o stare de relaxare, reduce nivelul de anxietate, și chiar nivelul tensiunii arteriale. Chiar dacă nu sunt atingeri sexuale, apropierea fizică cultivă apropierea emoțională și atașamentul față de partener.
Stresul, copiii, munca și responsabilitățile sunt doar câteva dintre aspectele de zi cu zi care ne ocupă timpul și ne distrag atenția de la sex. În plus, medicația, diverse afecțiuni fizice și psihice, sau menopauza, pot scădea libidoul. E dificil să te simți sexy și să ai chef de sex după o zi lungă și obositoare. Dacă nu prioritizezi sexul acesta o să se întâmple din ce în ce mai rar sau deloc. Sexul declanșează un răspuns hormonal și chimic în corp. Astfel, dacă la început pare o corvoadă, pe parcurs va deveni plăcut.
Așa cum spuneam și mai sus, viețile extrem de ocupate pot să facă sexul să pară o pierdere de timp și energie. Astfel ajunge să fie lăsat în planul secund, și treptat să fie uitat cu totul. Realitatea este însă că sexul este vital pentru o relație de cuplu. Astfel că dacă vrei să îți păstrezi relatia de cuplu , va trebui să investești timp și energie în viața voastră sexuală. Planifică pentru început o seară romantică pe săptămână. Cautati sa fiti singuri, vă aranjați și ieșiți la o întâlnire. Cu timpul, nu va mai fi nevoie de atâta planificare, iar sexul se va petrece și spontan.
Infidelitatea reprezintă una dintre cele mai comune probleme in cuplu. Studiile din străinătate indicând că aproximativ 25% dintre bărbați și 1/7 femei recunosc că au înșelat la un moment dat. Esther Perel spune că: Deși multe infidelități rezultă în despărțire, dacă această situație este bine gestionată, ea poate conduce chiar către o revitalizare a relației de cuplu. „Uneori relația care rezultă la final este mai puternică, mai sinceră și mai profundă decât cea care exista înainte, pentru că partenerii se implică în sfârșit”.
Acest lucru nu înseamnă că indifelitățile sunt recomandabile. Perel oferă speranță celor care au probleme in cuplu cu înșelatul. Eistă multă stigmă legată de infidelitate. In prezent se pune chiar presiune pe partenerul înșelat să iasă din relatia de cuplu. Realitatea este că înșelatul reprezintă una dintre numeroasele trădări existente într-o relație. Este rezultatul unei serii de probleme care se adună de-a lungul timpului.
Pentru o femeie, cei mai importanți predictori ai infidelității sunt:
Pentru bărbați, cei mai importanți predictori ai infidelității sunt
Un studiu american a descoperit că aproape toți bărbații (98%) și majoritatea femeilor (80%) căsătorite au fantezii sexuale cu alte persoane decât partenerul. Însă dorința de cele mai multe ori nu se materializează în fapte. Cel mai important factor de risc pentru înșelat este oportunitatea. Iar în ziua de azi, cu tehnologia pe care o avem la dispoziție, este mai ușor ca niciodată să găsim oportunități de a înșela. Site-urile de dating sau chiar conturile de social media.
Așadar, cel mai precaut lucru pe care poți să îl faci este să eviți în mod conștient contextele care te-ar putea tenta să înșeli. Asta înseamnă să:
Când planifici cum să reacționezi dacă o persoană de care ești atras flirtează cu tine, ai șanse mai mari să o eviți sau să răspunzi într-un mod care nu-ți periclitează relatia de cuplu . Dacă știi că vei fi într-o situație vulnerabilă; precum un teambuilding cu o colegă care flirtează sau o ieșire în oraș cu o prietenă de care te simți atras; fă-ți un plan pentru cum vrei să reacționezi la eventualele avansuri. Astfel, va fi mai puțin probabil să te lași dus de val și să faci lucruri pe care ulterior să le regreți.
Dacă te simți atras de cineva și te gândești că ai putea să cazi în ispită, nu te concentra pe a nu te mai gândi la asta. Va avea exact efectul opus. Mai degrabă, încearcă să schimbi focusul pe partenera ta, pe familie și lucrurile care te fac fericit acasă. Reaminteste-ti de ce vrei să continui relatia de cuplu pe care o ai. Astfel de gânduri vor diminua, de asemenea, răspunsul sexual față de persoana de care ești atras.
În cazul în care infidelitatea s-a produs, nu înseamnă că despărțirea este inevitabilă. În primul rând, va trebui să-ți asumi responsabilitatea pentru greșeala făcută și să-ți arăți angajamentul față de relatia de cuplu prin dorința de a repara această situație. Una dintre cele mai eficiente metode este psihoterapia de cuplu.
Astfel, veți reuși să treceți peste acest moment. Veți înțelege ce a dus la infidelitate. Veti sti ce puteți face pe viitor pentru a nu mai ajunge acolo și cum puteți crea o relație care să vă satisfacă pe toate planurile. Dacă pur și simplu înșeli și treci mai departe, fără să-i spui partenerei, sau cerându-ți iertare, cel mai probabil vei face asta din nou. Psihoterapia de cuplu este o metodă de a ajunge la miezul problemelor și de a crea schimbări pe termen lung.
Problemele financiare devin cel mai adesea probleme in cuplu. Intr-o perioadă incertă și instabilă din punct de vedere financiar, precum cea pe care o traversăm acum, banii ajung din ce în ce mai des să stea la baza certurilor în cuplu. În definitiv, certurile despre bani sunt despre ceva mai profund. Oglindesc valorile și obiectivele fiecăruia, dar și încrederea reciprocă.
Conflictele financiare pot fi un adevărat barometru al sănătății relației de cuplu. Sunt un indicator că nu sunteți pe aceeași lungime de undă când vine vorba de principiile fundamentale în viață. David Olson, spune în cartea sa despre familii și mariaje ca partenerii care nu împărtășesc valori comunefinanciare, și nu au încredere în felul în care celălalt gestionează banii, sunt cei mai nefericiți în legătură cu relația lor.
Datoriile reprezintă de asemenea o sursă majoră de stres și conflict. Partenerii care reușesc să le achite descoperă că relatia de cuplu se îmbunătățește odată ce au scăpat de această povară.
Surprinzător de multe persoane își mint partenerii în legătură cu finanțele. Asta pentru că stiu că aceștia s-ar supăra dacă ar ști realitatea. Acest fenomen este atât de răspândit încât a primit numele de infidelitate financiară. Deși pare mai puțin gravă decât infidelitatea romantică sau sexuală, reprezintă tot o trădare a încrederii și înțelegerii. Așa că încearcă să fii onest pentru a nu crea probleme in cuplu. Dacă simți că nu poți să ții cheltuielile sub control încearcă să găsești soluții pentru asta împreună cu partenerul tău.
Dependența financiară de partener duce la un dezechilibru de putere în relație. Acesta se va răsfrânge în toate ariile. Asigură-te că ai propriile venituri. Chiar dacă aveți banii la comun, stabiliți o sumă de bani pe care fiecare o păstrează separat, pentru a o cheltui așa cum dorește. O relație de cuplu sănătoasă nu este simbiotică. Fiecare dintre voi sunteți în continuare indivizi separați, cu dorințe diferite. Este important să recunoașteți și onorați acest lucru.
Poate părea cinic, dar o relație de cuplu are nevoie și ea de investiție de resurse pentru a prospera. Aceste resurse implică timp, energie și bani. Așa că asigură-te că cheltuiești bani pe ieșiri în oraș, vacanțe și hobby-uri comune.
Multe persoane fac copii pentru a salva o relație. In mod paradoxal, copiii sunt printre cele mai dăunătoare lucruri care pot apărea într-o relație de cuplu. După primul copil, nivelul de satisfacție și fericire față de relație scade dramatic. Chiar și când copilul are 2 ani, nivelul este mai scăzut decât înainte de sarcină. Acest lucru nu ar trebui să ne surprindă atât de tare. Cuplurile cu copii petrec mai puțin timp de calitate împreună. Fac mai puțin sex, sunt mai stresate și au o nouă povară financiară. Doar aproximativ 20% dintre cuplurile cu copii reușesc să rămână fericite.
Iată care este secretul lor: o viață sexuală activă, fidelitate și generozitate față de partener. Primele două aspecte au fost discutate mai sus. Generozitatea se referă la altruism și disponibilitatea de a avea grijă de partener și de a fi atent la nevoile lui. Aceasta poate însemna să-i faci micul dejun dimineața sau să ieși cu copilul la joacă, pentru ca aceasta să aibă o după-amiază liberă.
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT