Etapele doliului
În literatura de specialitate, sunt prezentate etapele tipice ale durerii din timpul doliului. Potrivit acestora exista doliul are 3 etape:
- Amorțeala – durează de obicei de la câteva ore până la câteva zile. Persoana în cauza isi desfasoara activitatea cu greu; pot aparea simptome de anxietate și depresie.
- Depresia – durează de la câteva săptămâni până la un an. Sunt proeminente simptomele de iritabilitate și neliniște, dar toate simptomele depresive apar în mod obișnuit.
- Recuperarea – începe adesea în decurs de 4 luni de la pierderea unei persoane dragi; cel îndoliat acceptă moartea și revine la un nivel anterior de funcționare.
Alti specialisti in domeniu, Bonanno și Kaltman (2001), au descoperit că în primul an de doliu, majoritatea oamenilor demonstrează 4 tipuri de funcționare perturbată:
- dezorganizare cognitivă
- disforie
- deficite de sănătate
- perturbări atât în funcționarea socială, cât și în cea profesională.
Grupul schimbărilor cognitive include:
- dificultatea de a accepta pierderea
- un sentiment de pierdere a unei părți din sine
- incertitudinea cu privire la viitor
- o căutare a sensului vietii
La majoritatea persoanelor îndoliate, aceste 4 domenii de funcționare perturbată sunt comune în primele câteva luni de doliu și, în general, scad în primul an.
Simptomele durerii cauzate de doliu
Mulți oameni raportează că au simțit o etapă inițială de amorțeală după ce au aflat prima dată despre un deces, dar nu există o ordine reală în procesul de doliu. Reacțiile comune de durere includ:
- Șoc, neîncredere sau negare
- Anxietate
- Suferință
- Furie
- Perioade de tristete
- Pierderea somnului și pierderea poftei de mâncare
În primele luni după o pierdere, multe semne și simptome ale durerii normale sunt aceleași cu cele ale. Cu toate acestea, în timp ce simptomele normale ale durerii încep să se estompeze treptat în timp, cele ale durerii complicate persistă sau se agravează. Durerea complicată este ca și cum ai fi într-o stare de doliu continuă și intensă, care te împiedică să te vindeci.
Semnele și simptomele ale doliului prelungit pot include:
- Mâhnire intensă, durere și ganduri legate de pierderea persoanei iubite
- Dor intens și persistent pentru defunct
- Probleme în acceptarea morții
- Amorțeală sau detașare
- Amărăciune pentru pierderea ta
- Simți că viața nu are sens sau scop
- Lipsa de încredere în ceilalți
- Incapacitatea de a vă bucura de viață sau de a vă aminti experiențele pozitive cu persoana iubită
Tipuri de doliu
Durerea acuta
Doliul declanșează de obicei un răspuns acut de durere. Deși nu sunt unice din toate punctele de vedere, unele aspecte ale durerii după deces sunt distincte. Experiența durerii este influențată de:
- normele sociale, religioase și culturale
- de vârstă,
- sănătate,
- identitate etnică,
- stilul de adaptare, stilul de atașament
- circumstanțele morții,
- pierderile anterioare și sprijinul social disponibil și resursele materiale.
În timpul doliului sunt frecvente sentimentele puternice de dor și tristețe. Acestea sunt stări care apar în general în valuri periodice de suferință emoțională intensă, care sunt adesea însoțite de disconfort somatic si pot include:
- dificultăți de respirație;
- dureri în piept
- amețeli
- slăbiciune
- plâns necontrolat
În primele zile și săptămâni ale doliului, aceste răspunsuri tind să erupă des, brusc și neașteptat. De-a lungul timpului, aparițiile lor tind să fie din ce în ce mai legate de gânduri și memento-uri specifice ale defunctului. Ca urmare, frecvența și intensitatea acestora se diminuează.
Durerea integrată
Deși durerea din timpul doliului este dureroasă și asociată cu suferință emoțională și somatică, majoritatea indivizilor se adaptează la pierderea lor și isi continua viata in mod firesc. Doliu este procesul de adaptare la pierdere, iar acest proces poate transforma durerea acută în ceea ce numim durere integrată.
Tulburare de doliu prelungit
Pentru o minoritate semnificativă, 7% până la 10%, tranziția naturală de la durerea acută la cea integrată este prevenită. Pentru acești indivizi, gândurile, sentimentele și/sau comportamentele dezadaptative împiedică atât adaptarea la pierderea, cât și restabilirea unei vieți cu sens, bucurie și scop. În schimb, agonia, năzuința și preocuparea față de pierdere sunt din ce in ce mai intense.
Această stare a fost recunoscută oficial atât de ICD-11, cât și de DSM-5-TR ca „tulburare de doliu prelungit” în trecut, a fost numit adesea durere complicată (CG) și a fost numită tulburare de doliu complexă persistentă în DSM-5.
Caracteristicile distinctive sunt durerea persistentă și intensă care durează cu mult peste perioada preconizată de normele sociale și culturale (6 luni în ICD-11 și 1 an în DSM-5-TR) și are ca rezultat tulburări în funcționarea zilnică. Pe scurt, vindecarea este blocată și indivizii îndoliați care au DGP par figurativ înghețați de durere.
Tabel Criterii de tulburare de doliu