Dubla identitate este cunoscută de către publicul larg, a fost o sursă de fascinație încă de la primele cazuri documentate. Acest lucru se datorează probabil unicității acestei afecțiuni în manifestările sale, și caracterului dramatic. Acesta inspirand nenumărați scenariști și regizori în crearea filmelor și serialelor pe această temă.
O persoană care conține în interiorul ei „personalități” radical diferite, care ies la iveală fără vreun avertisment, este extrem de ofertantă pentru un scenariu de film. Printre cele mai cunoscute producții pe această temă se numără clasicul „Cele trei fețe ale Evei”; thriller-ul lui Scorsese „Shutter Island” și serialul „Statele Unite ale Tarei”. Însă din păcate, cinematografia a senzaționalizat și transformat o tulburare deja controversată într-o afecțiune SF, dezumanizând persoanele cu acest diagnostic.
Așa se explică de ce această tulburare este atât de puțin înțeleasă de publicul larg și este încă învăluită în mister și aerul hollywoodian.
Ca în cazul celor mai multe afecțiuni psihice, istoricul tulburării disociative de identitate începe cu mult înainte de zilele noastre, și parcurge un drum complicat până la prezenta înțelegere. Primele cazuri au fost descrise în anul 1586 și mai târziu, în 1791. Ulterior tulburarea disociativa de identitate a fost descrisă de teoreticieni renumiți din domeniul psihologiei și psihiatriei, precum Sigmund Freud, Alfred Binet sau William James, care au încercat să explice această afecțiune neînțeleasă.
În ultima ediție a DSM, apărută în 2013, tulburarea disociativa de identitate este inclusă în categoria tulburărilor disociative. Disocierea este un simptom care apare în mai multe afecțiuni psihice, dar stă la baza tulburării disociative de identitate. Deși nu există o definiție universal acceptată, DSM descrie disocierea ca întreruperea și/sau discontinuitatea în integrarea normală a conștienței; memoriei; emoției; percepției; controlului propriului corp și al comportamentului. În termeni mai simpli, e ca și cum pierdem temporar comanda asupra gândurilor, emoțiilor și comportamentului nostru, și intrăm pe pilot automat, sau un copilot preia frâiele.
Dar fiecare experiență e diferită și aceste descrieri nu se aplică tuturor. Disocierea apare în general ca răspuns la evenimente traumatice și abuz, acestea fiind și cel mai adesea incriminate în cauzarea tulburarii disociative de identitate. Dar nu trebuie neapărat să avem dubla identitate sau alte afecțiuni psihice pentru a disocia. La intensități mai mici și pentru perioade mai mici de timp, probabil cu toții am experimentat disocierea la un moment dat.
Atunci când facem lucruri pe care nu ni le mai amintim, sau privim în gol, fără să mai fim atenți la ce se întâmplă în jurul nostru sunt exemple de disocieri benigne. În cazul dublei identitate, disocierea e atât de intensă încât cele mai multe persoane nu-și amintesc ce au făcut pe parcursul ei, pierderile de memorie importante fiind un criteriu de diagnsotic al tulburării.
Așa cum am menționat anterior, tulburarea disociativa de identitate se caracterizează, după cum sugerează și numele, prin disociere, dar și prin coexistența a cel puțin două identități distincte. Acestea preiau controlul pe parcursul disocierii. Această experiență, a disocierii, în care o altă identitate își manifestă emoțiile, comportamentul și gândirea, poate fi descrisă ca starea de posedare în unele culturi. Persoanele cu tulburare disociativa de identitate pot descrie cum corpul lor e controlat de ființe supranaturale, spirite sau demoni, în funcție de credințele pe care le au.
Conform DSM5, pentru a fi diagnosticat cu tulburare disociativa de identitate, trebuie obligatoriu să prezinți cel puțin două identități distincte.
De asemenea, poți prezenta următoarele simptome:
Deși pare înfricoșător sau greu de înțeles cum e posibil ca din interiorul unei singure persoane să preia controlul alte numeroase identități, fără ca aceasta să aibă niciun control asupra lor. Specialiștii în sănătate mintală oferă o explicație rezonabilă pentru acest fenomen intrigant. Conform teoriilor acceptate în prezent, tulburarea disociativa de identitate reflectă incapacitatea de a integra diferite elemente din memorie, din conștient sau ale propriei identități într-un singur sine multidimensional.
Cu toții avem trăsături de care ne este rușine. Fie lucruri pe care le-am făcut sau care ne-au fost făcute. Fie lucruri care ne dau coșmaruri și preferăm să le reprimăm. Fie gânduri neplăcute pe care nu vrem să le acceptăm. Însă avem și capacitatea de a ști că toate acestea nu schimbă cu adevărat cine suntem, și le putem tolera.
Persoanele cu tulburare disociativa de identitate, probabil ca urmare a unor abuzuri extrem de brutale în copilărie, își pierd această capacitate. Totodata, conștiența lor se divide în mai multe părți. Ca niște mici cutii negre, fiecare dintre ele conținând anumite amintiri și secrete care nu pot fi tolerate de intreg.
În concluzie, deși pare greu de crezut, tulburarea disociativă de identitate este mai mult decât un scenariu comercial de film. Ea este realitatea unor persoane. De aceea, e important să ne informăm și să folosim terminologia corectă când vine vorba de această afecțiune. Pentru a putea recunoaște semnele și ajuta persoanele care suferă de aceasta tulburare, în loc de a le face să se simtă stigmatizate și respinse.
Citeste mai departe:
NU, Tulburarea Bipolara nu inseamna Personalitate Dubla(Multipla) !
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT