Ce este electroencefalograma (EEG) la copii?
EEG sau Electroencefalograma, in cele mai simple cuvinte, este o investigatie care identifica activitatea electrica a creierului. Aceasta activitate electrica este generata de celulele nervoase din creier, care comunica intre ele prin impulsuri electrice. Un test EEG copii reprezinta un examen ce cuantifica undele cerebrale. Aceasta procedura implica plasarea unor mici discuri metalice echipate cu fire subtiri, numite electrozi, pe scalpul celui mic. Acesti electrozi transmit semnale catre un computer, care are rolul de a inregistra rezultatele. Este important sa mentionam ca aplicarea electrozilor nu provoaca disconfort copilului dumneavoastra.
Electroncefalograma la copii este o metoda sigura de inregistrare a functiei/unei tulburari a creierului copilului dumneavoastra fara a fi nevoie de sedare sau anestezie. Poate fi efectuat pe pacienti de toate varstele, ceea ce il face o modalitate buna de a obtine o imagine de ansamblu asupra functiei creierului. Examenul este util ca parte a investigatiilor generale si a problemelor mai specifice, cum ar fi convulsiile sau alte afectiuni ale creierului.
Cand este recomandata electroencefalograma (EEG) la copii ?
Un test EEG pentru copii este folosit ca instrument de diagnostic diferential in aproape toate tulburarile emotionale, in special la copiii mici.
Mare parte din prescrierile de EEG sunt destinate copiilor care se confrunta cu:
- convulsii
- alte afectiuni ale sistemului nervos.
(!!) In general, medicul poate solicita un EEG pentru a afla ce se intampla in creier, daca copilul dumneavoastra are miscari anormale, convulsii sau probleme de somn.
Electroencefalograma la copii – pentru ce afectiuni se recomanda?
Putem diferentia diverse modificari care apar, de tip convulsii, de tulburarile de somn, crize de comportament violent pe care trebuie sa le diferentiem de epilepsie. EEG poate fi folosit si in autism, si in ADHD. Acest lucru se realizeaza pentru a observa daca exista anumite leziuni la nivelul creierului copilului.
Exista diverse afectiuni pentru care se recomanda efectuarea unui electroencefalograme (EEG) la copii.
Printre afectiunile comune se numara:
- Tulburari de de dezvoltare
- Epilepsie
- Autism
- Tulburari de somn
- Tumori cerebrale
- Encefalopatiile
(!!) Decizia de a efectua un test EEG depinde de evaluarea medicala a fiecarui caz in parte si este luata de catre medicul specialist in functie de simptomele si istoricul medical al copilului.
Insa, aproape la toti copiii ar trebui facut un astfel de test pentru a folosi diagnisticul diferential, dar si la adolescentii cu tulburari comportamentale. Acesta ajuta in alegerea tratamentului corect. La copiii mai mari, EEG-ul este util pentru a depista anumite simptome ale anxietatii, pentru evaluarea eficientei in depresie si pentru evaluarea diverselor forme de interventii.