Toate efectele depresiei asupra funcției cognitive, asupra organismului și a felului în care ne simțim au consecințe la nivel individual și la nivel de societate. Efectele depresiei erodează identitatea, relațiile, aptitudinile unei persoane. Urmările pot fi măsurate din punct de vedere economic și social.
Povara economică a depresiei a ajuns la 210 miliarde de dolari în SUA în 2010, din cauza șomajului, tratamentelor și scăderii productivității.
În 2007, Organizația Mondială a Sănătății a desemnat depresia ca a 2-a cauză globală de dizabilitate. Studiile arată că mai mult de 50% din persoanele diagnosticate cu tulburare depresivă sunt debilitate funcțional. (nu se mai pot achita de responsabilitățile profesionale sau personale). Această debilitate cauzată de depresie este pe termen lung, chiar și după dispariția simptomelor. Este egală sau mai mare decât cea produsă de alte boli cronice, ca diabetul. Astfel, depresia împiedică multe din persoanele afectate să-și atingă adevăratul potențial și să-și aducă contribuția la lumea în care trăiesc.
Nu în ultimul rând, efectele depresiei, precum si efectele altor afecțiuni psihice, crește riscul de divorț și scade șansele de a intra în relații pe termen lung. Divorțurile au atins deja niveluri record. Numărul căsătoriilor este în declin. Acest lucru are un impact asupra sănătății mintale a adulților și copiilor deopotrivă.