Ti-ai putea imagina o lume in care nu exista empatie si bunatate? Aceasta calitate este extrem de apreciata, mai ales la cei care stiu cum sa o cultive si cum sa beneficieze de pe urma ei. O persoana empatica este cunoscuta pentru inteligenta sa emotionala ridicata. Se spune ca acest tip de persoane au mai multe sanse sa se descurce bine in viata.
Empatie se poate defini ca abilitatea de a intelege la un nivel emotional ce simt ceilalti oameni din jurul tau. De asemenea, o persoana cu aceasta calitate poate vedea mult mai usor lucrurile din perspectiva celorlalti si se pune in locul lor rapid. Astfel, ajungi sa simti ce simte si cel de langa tine.
Empatie este un termen folosit adesea de multi oameni. Se stie de obicei ca aceasta caracteristica reprezinta un lucru bun. Din pacate nu este intotdeauna o prioritate in viata oamenilor.
Stiai ca 98% dintre indivizi au capacitatea de a empatiza cu ceilalti, dar foarte putini o fac?
Oamenii din ziua de astazi sunt concentrati mai mult pe problemele personale si sunt ancorati in propriile sentimente. Acest lucru face destul de grea patrunderea in mintea altcuiva. Practic, o astfel de abilitate iti permite sa „te pui in pantofii altora” si sa intelegi actiunile si emotiile lor. Exista si cateva exceptii in cazul psihopatilor, narcisistilor si sociopatilor. Acestia nu sunt in masura sa inteleaga sau sa se raporteze la sentimentele altor persoane.
In creierul oamenilor exista asa numitii „neuroni oglinda”. Despre ei se spune ca ajuta la reflectarea cat mai specifica a emotiilor celor cu care o persoana intra in contact. Astfel, unii indivizi au un numar mai mare de astfel de neuroni decat altii. Astfel ei sunt considerati mult mai empatici. Unele studii sustin ca empatia nu se afla in genele unei persoane. Pare ca se dezvolta odata cu inaintarea in varsta si prin interactiune sociala.
Exista, de asemenea, grupuri de oameni care s-ar putea lupta destul de mult cu intelegerea emotiilor pentru cei din jur. Vorbim despre cei din spectrul autismului. Totusi este considerat ca sunt capabili sa aiba un astfel de raport, insa nu intr-un mod traditional.
Desi exista o multime de studii care se contrazic pe subiectul ca empatia are sau nu o predispozitie genetica. Este adevarat si faptul ca ea reprezinta o abilitate care poate fi dezvoltata. Una dintre cele mai eficiente modalitati prin care cineva poate deveni empatic este ca acestia sa fie invatati inca din copilarie. Aceasta abilitatea este o parte a educatiei cunoscuta sub numele de „inteligenta emotionala”. Invatarea copiilor sa se gandeasca la modul in care se simt alti oameni este o modalitate buna de a-i ajuta sa dezvolte empatia.
Daca un copil il raneste pe altul este util ca parintii sa-l intrebe cum crede ca l-a facut pe celalalt sa se simta sau cum s-ar simti in locul lui. Aceasta abordare poate fi folosita si pentru lucruri pozitive. De exemplu, impartirea jucariilor sau a gustarilor este o actiune prin care cei mici inteleg ca daruirea reprezinta ceva pozitiv. Este usor sa inveti un copil sa ii trateze pe ceilalti cu bunatate, deoarece si el ar dori sa fie tratat la fel.
Poti sa iti dai destul de usor seama daca esti sau nu o persoana empatica. De exemplu, atunci cand vezi ca cineva sufera, indiferent daca este vorba de un strain sau un apropiat; ai putea sa te poti imagina in locul lui si sa intelegi starea prin care trece.
Un empatic este o persoana foarte atenta la sentimentele si emotiile celor din jur. Abilitatea lor de a intelege ceea ce simt ceilalti se extinde pana la preluarea acelor sentimente. Ajungi sa resimti ceea ce simte o alta persoana la un nivel emotional foarte profund. Totusi, oamenii de stiinta sunt destul de impartiti in ceea ce priveste existenta sau nu a empaticilor adevarati. Adica a celor care adopta serios emotiile celor din jur. Cu toate astea exista o multime de persoane care pretind ca pot face un astfel de lucru.
Pentru ca nu se poate spune exact ce inseamna empatia, foarte multi oameni o confunda cu mila pentru cei mai putin norocosi sau compasiunea. Chiar daca este o linie destul de fina intre acestea, ele nu reprezinta acelasi lucru. Abilitatea de a te pune in situatia de viata a unei persoane este extrem de profunda si de greu de realizat. De asemenea, ea poate deveni nociva pentru propria sanatate mentala.
Pentru ca empatia este destul de greu de definit, s-au creat trei categorii ale acesteia: emotionala si compasionala.
Este capacitatea de a intelege cum se simte si gandeste cel de langa tine. Ea nu inseamna ca un individ este capabil sa simta la randul lui starea emotionala prin care o persoana trece, insa o intelege pe deplin.
Empatia afectiva, se refera la capacitatea de a prelua emotiile celuilalt. Adica, daca vezi o persoana trista si tu vei avea aceeasi stare.
Se mai numeste si ingrijorare empatica si este atunci cand sentimentele resimtite duc la actiuni constiente sau inconstiente.
De asemenea, latura afectiva poate fi la randul ei impartita in doua subcategorii: preocupare empatica, atunci cand compasiunea este raspunsul la suferinta cuiva si distresul personal cand sentimentele negative de tristele ale unei persoane ii trezesc alteia disconfort si anxietate.
Empatia este importanta in fiecare aspect al vietii de zi cu zi. Ea ii permite unei persoane sa aiba compasiune pentru cei din jur, sa se inteleaga mai bine cu prietenii, familia si partenerul de viata.
Relatiile sanatoase necesita grija, atentie si intelegere. Indiferent ca este vorba despre o legatura de prietenie sau una romatica, daca aceasta abilitate lipseste, nu se poate cladi un viitor. In final, fiecare persoana va avea de suferit.
Daca un partener dintr-o casnicie renunta la dorinta de a vedea lucrurile din perspectiva celuilalt este foarte probabil sa se creeze probleme conjugale. Oamenii sunt diferiti, iar acest lucru inseamna ca intr-o relatie fiecare isi aduce propriile idei, experiente de viata si principii. Daca una dintre aceste persoane nu isi va lua timpul necesar pentru a o intelege pe cealalta, vor aparea reprosuri si sentimente de neglijare.
Atunci cand un cuplu incepe sa nu se mai inteleaga foarte bine, rezolvarea imediata se regaseste in despartire sau divort. Acest lucru se datoreaza faptului ca nu mai exista comunicare, iar cei doi se tem de ideea de a fi judecati. Nu nepotrivirea de caracter este cea care distruge relatii, ci lipsa de empatie si de rabdare. Astfel, psihoterapia de cuplu va poate ajuta sa salvati legatura dintre voi.
Empatia poate avea o multime de beneficii. In primul rand, te ajuta sa te cunosti cat mai bine. Pentru a te putea deschide fata de cei din jur, trebuie sa fii constient de trairile proprii. De asemenea, persoanele cu aceasta calitate au o minte mult mai deschisa fata de nou si sunt extrem de curioase. De obicei, ele privesc lucrurile din multe unghiuri si nu judeca actiunile altora.
In al doilea rand, ii ajuta pe cei de langa tine. Acestia se vor simti intotdeauna acceptati si incurajati de compasiunea pe care o ai si vor cauta mereu sa fie in preajma ta. Totusi, trebuie sa ai grija ca acest lucru sa nu te consume prea tare pe tine, pentru ca epuizarea emotionala nu este deloc placuta.
Empatia este de cele mai multe ori considerata o emotie pozitiva, iar aceasta este asociata cu sanatatea fizica si psihica.
Lipsa de empatie iti poate afecta atat viata personala cat si cea profesionala. De exemplu, majoritatea joburilor presupun munca in echipa. Pentru lucrurile care necesita un efort de grup este extrem de important ca fiecare individ sa isi aloce timp pentru a relationa cu ceilalti colegi. De asemenea, un lider bun trebuie sa stie cum sa aplaneze conflicte si cum sa asculte toate partile implicate intr-o disputa. Acest lucru necesita sa fii o persoana empatica. Managerii care nu au o astfel de calitate pot ajunge sa ceara angajatilor sa lucreze dincolo de ceea ce este sanatos si rezonabil. Pot deveni duri intr-un mod nejustificat atunci cand cineva face o greseala.
Daca iti doresti sa devii o persoana mai buna din acest punct de vedere, vei avea nevoie de cateva sedinte de psihoterapie individuala. In cadrul acestora vei invata:
De asemenea, daca nu exista empatie in comunicare este foarte posibil sa nu poti lega relatii de prietenie sau amoroase. Atunci cand doua persoane se afla intr-un cuplu, dorinta de a te putea baza pe cel de langa tine la bine si la rau este extrem de mare. Cand cineva nu da dovada de intelegere si compasiune nu-si poate sprijini partenerul.
Acelasi lucru se aplica si pentru relatiile dintre parinti si copii. Cei mici trec de-a lungul vietii printr-o multime de schimbari de comportament. Experimenteaza dezamagiri, pierderi sau situatii de criza. Adultul trebuie sa aiba foarte multa empatie pentru a putea fi in asentiment cu cel mic. Comunicarea este extrem de importanta, mai ales cand vine vorba despre relatiile de familie. Fara ea nu te vei putea bucura de o atmosfera linistita si calma in propriul camin. In cazul in care aceste lucruri se intampla si in viata ta, apeleaza la psihoterapia de familie. In cadrul acestor sedinte fiecare membru este ghidat in recuperarea rolului sau si se lucreaza la restabilirea armoniei.
Dupa ce ai inteles ce inseamna a empatiza este momentul sa te gandesti cat de mult trebuie sa faci acest lucru. Desigur, o societate in care nimeni nu are compasiune nu poate sa existe pentru ca ea ii face pe oameni sa fie buni si blanzi, chiar si cu cei pe care nu ii cunosc personal.
Totusi exista si cateva limite pe care trebuie sa ti le impui, pentru a nu transforma acest lucru in ceva negativ. De cele mai multe ori, prea multa compasiune pentru ceilalti te poate face sa iti pierzi increderea si cunoasterea de sine. Te pierzi pe tine in relatie cu ceilalti. De exemplu, persoanele care se afla intr-un cuplu toxic ajung la codependenta. Ei nu pot sa isi paraseasca partenerii tocmai din aceasta cauza, traind intr-o depresie permanenta.
Chiar si in relatiile cu prietenii si familia este important sa stii cand sa te abtii de la a fi empatic, pentru a nu ajunge la epuizare emotionala. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa ignori problemele , insa nu lua asupra ta sentimentele lor.
Nu incerca sa fii cel de langa tine, pentru ca drumurile voastre sunt diferite. Separa parerea de rau pentru cineva de viata ta personala si nu o lasa sa te influenteze intr-un mod negativ. De asemenea este indicat sa stabilesti cateva limite personale. Este in regula sa simti alaturi de cineva atata timp cat nu este in detrimentul tau. Daca esti o persoana prea empatica, ar trebui sa inlocuiesti acest sentiment cu cel de compasiune. Cel din urma inseamna sa faci anumite lucruri ce il pot face sa se simta mai bine pe cel de langa tine si nici nu te epuizeaza emotional.
Asadar, empatia poate avea foarte multe beneficii, dar si cateva parti mai putin placute pe care este indicat sa le iei in considerare atunci cand vrei sa ajuti pe cineva. Nu uita ca pentru a face acest lucru trebuie sa fii bine cu tine insuti inainte de toate.
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT