O disfunctie a creierului cu impact major asupra calitatii vietii
Ce este epilepsia?
Epilepsie – un diagnostic cu un impact negativ asupra calitatii vietii persoanelor care sufera de aceasta boala, dar si a familiilor acestora.
Epilepsia se caracterizeaza prin:
- momente de confuzie temporara
- crize in care corpul se contracta si devine rigid (postura tonica) si contractii musculare ritmice, violente si relaxari (miscari clonice)
- schimbari in comportament si probleme de dispozitie.
- pierderea temporara a constientei.
Considerata una dintre cele mai grave disfunctii care afecteaza creierul, epilepsia inregistreaza aproximativ 400-500.000 de cazuri diagnosticate in Romania, iar la nivel mondial, potrivit unui raport OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii), circa 50 de milioane de oameni se confrunta cu aceasta boala.
Insa, exista vesti bune. Daca este depistata in fazele incipiente si primeste un tratament adecvat, epilepsia poate fi gestionata eficient.
(!!) Atentie! Epilepsia nu se vindeca!
Cauzele epilepsiei
Dar, ce anume cauzeaza epilepsia? In continuare, vom descoperi care sunt cauzele care conduc la aparitia crizelor de epilepsie. Epilepsia nu are o cauza identificabila la aproximativ jumatate dintre persoanele cu aceasta afectiune. In cealalta jumatate, afectiunea poate fi determinata de diversi factori, inclusiv:
- influenta genetica – unele tipuri de epilepsii apar in familie
- traumatisme craniene – ca urmare a unui accident de masina, spre exemplu
- infectii – meningita, HIV, encefalita virala
- tumorile cerebrale, accidente vasculare cerebrale.
Riscul de a dezvolta epilepsie creste odata cu varsta, desi, aceasta afectiune poate aparea la orice varsta. Mai mult, un istoric medical amplifica si mai mult riscul aparitiei acestei boli. Lor li se adauga si dementa/boala Alzeimer.
Cand vorbim despre epilepsie, vorbim despre crize epileptice, care sunt diferite de la o persoana, la alta. Simptomele convulsiilor variaza in functie de tipul de convulsii. Deoarece epilepsia este cauzata de o anumita activitate a creierului, convulsiile pot afecta orice proces cerebral.
Simptomele epilepsiei
Simptomele convulsiilor pot include:
- confuzie temporara
- muschi rigizi
- miscari incontrolabile de contractie ale bratelor si picioarelor
- pierderea constientei
- frica, anxietate sau senzatie de deja vu
Uneori, persoanele cu epilepsie pot avea modificari in comportamentul lor. De asemenea, pot avea simptome de psihoza. Majoritatea persoanelor cu epilepsie tind sa aiba acelasi tip de convulsii de fiecare data. Simptomele sunt de obicei similare de la episod la episod. Atunci cand crizele par sa rezulte din activitatea intr-o singura zona a creierului, ele se numesc convulsii focale. Aceste crize se impart in doua categorii:
Convulsii focale fara pierderea constientei.
- Acest tip de convulsii pot duce la contractia involuntara a unei parti a corpului, cum ar fi un brat sau un picior. Si convulsiile focale pot provoca simptome senzoriale, cum ar fi furnicaturi, ameteli.
Convulsii focale cu constienta afectata.
Acest tip de convulsii pot parea ca intr-un vis. In timpul unei crize focale cu constiinta afectata, oamenii nu pot raspunde in moduri tipice la mediu. De asemenea, pot efectua miscari repetitive, cum ar fi frecarea mainilor, mestecat, inghitire sau mersul in cerc.
Diagnosticarea epilepsiei
Ce teste se vor face pentru a diagnostica aceasta afectiune?
Testele includ:
- Electroencefalografia (EEG): Acest test masoara activitatea electrica din creier. Anumite modele electrice anormale sunt legate de convulsii.
- Scanari ale creierului: imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) pentru a cauta tumori, infectii sau anomalii ale vaselor de sange.