Un anumit antipsihotic care necesita monitorizare. In cazuri severe, pentru persoanele care nu raspund la tratament putem sa aplicam terapie electroconvulsiva, electrosocurile. Acest lucru sperie foarte multa lume, dar care poate sa fie un tratament salvator.
Iar, da, din pacate, pacientii care nu ajung la timp, care raman acasa foarte mult fara tratament au un risc sa ramana asa sau doar sa se amelioreze simptomele. Dar, sa ramana cu acele convingeri sau sa aiba halucinatii, poate nu atat de des ca inainte si comportamentul sa fie mai normal, dar nu sa isi revina 100%.
Persoanele constientizeaza ce se intampla?
Am stat de vorba cu persoane care au trecut printr-un episod psihotic si sentimentul de dupa este unul apasator. Multa rusine, multa apasare si, in acelasi timp, multa frica legata de „Daca cumva voi mai experimenta ceva asemanator?”
Persoanele care constientizeaza ce li s-a intamplat si isi dau seama ca a fost o boala grava. De fapt, pot dezvolta depresie, chiar depresie severa si anume o depresie post-psihotica. Depresie cu o rata destul de mare de suicid din pacate. Practic persoanele respective sunt destul de coplesite de ceea ce au devenit in acel episod psihotic.
Poate ca s-au comportat asa de ciudat cu persoanele apropiate pe care pe moment i-a considerat persecutori, incat au rupt relatia. Sau poate ca si-au pierdut locul de munca pentru ca s-au comportat agresiv, sau nu neaparat, ciudat cu colegii. Atunci este foarte important sa inteleaga ca a fost o boala ca oricare alta, ca si o criza de diabet, care se rezolva prin medicatie.
Ulterior, dupa ce se iese din episod, se indica si psihoterapie suportiva. Se indica cursuri de psihoeducatie pentru ca pacientul:
- Sa inteleaga exact ce s-a intamplat;
- Care sunt simptomele;
- Cum sa le recunoasca devreme ca sa previna un alt episod,;
- Care e mecanismul de actiune al medicatiei.
Pentru ca daca tu nu intelegi de ce trebuie sa iei un anumit medicament probabil ca vei renunta la el cat de curand.
Efectele secundare ale medicatiei
Din pacate, medicatia psihotica are cele mai multe efecte adverse din psihiatrie. Multe din medicamentele vechi, care se folosesc acum doar ocazional de multe ori doar in spital, dadeau asa-numitul parkinsonism. Adica exact aparenta un bolnav de boala Parkinson, cu tremur, cu miscari foarte lente, cu blocaje.
Medicamente noi in schimb nu mai au acest gen de efecte. Sau si daca apar, apar doar daca se dau doze foarte mari. In schimb, dau cresterea poftei de mancare. De aici se declanseaza un cerc vicios in care pacientul se ingrasa. Se dezvolta obezitate si ulterior poate face hipertensiune arteriala, diabet zaharat, probleme cardiace si atunci sa se imbolnaveasca. Este asa-numitul sindrom metabolic. Dar din nou, este de subliniat, medicamentul doar creste pofta de mancare, tine de tine cat mananci.
Sunt pacienti care daca mananca sanatos si fac miscare nu se ingrasa nici un gram, pot chiar sa slabeasca. In rest ar mai putea sa dea efecte adverse de natura hormonala. Creste un gormon numit prolactina care, in mod normal si fiziologic creste doar la femeile care alapteaza. Atunci o femeie care nu are o sarcina ar putea sa aiba emisie de lapte, adica galactoree. Ar putea sa aiba probleme menstruale, probleme de fertilitate, probleme de natura sexuala. Dar daca acestea sunt discutate cu medicul psihiatru, se pot gasi variante de reducere a dozei, de schimbare a medicamentului.
Totul tine de reactivitatea persoanei la un anumit medicament, asta trebuie sa inteleaga pacientul. Daca nu te-ai simtit bine cu un preparat, nu inseamna ca vei avea aceleasi efecte adverse si cu altceva. Iar legat de medicatie, exista variante de antipsihotice care sunt injectabile. Sunt unii pacienti care vin si spun ca vin sa isi faca vaccinul. Adica o data la 2 saptamani sau o data pe luna, sau chiar o data la 3 luni. Se poate da injectie care se elibereaza treptat in sange si care reprezinta tratamentul de intretinere. Adica extrem de comod pana la urma.