Primele clipe alaturi de bebelusul tau nu ar trebui sa fie umbrite de sentimente negative. Afla cum sa le previ.
Atunci când dăm naștere unui copil, toată lumea din jurul nostru vorbește despre miracolul aducerii pe lume a unei noi vieți. Desigur, bucuria momentului poate fi umbrita de sentimente negative precum: epuizare fizică și emoțională, depresie sau anxietate. Despre aceste sentimente mixte se vorbește mult mai puțin, iar problemele mamicilor sunt tratate cu indiferenta. De aceea, unele femei se pot simți ca și cum sunt singurele care au această problemă. În realitate însă, multe proaspete mamici trec prin aceste faze. În cele ce urmează, vom vorbi despre epuizarea proaspetei mămici, sau fatigabilitatea postpartum. O problemă extrem de comună, dar adesea neglijată în discursul public despre maternitate.
Fatigabilitatea postpartum, sau în termeni mai simpli, oboseala de după naștere pe care o resimte o proaspătă mămică, este un fenomen extrem de comun. De fapt, aproape toate mamele care nasc natural se luptă cu acesta.
Un studiu despre oboseala postpartum facut in Taiwan a descoperit că 90% dintre femeile care au născut vaginal au experimentat o stare de epuizare în primele 2 săptămâni după naștere.
Este important de știut însă că această oboseală nu este doar o stare neplăcută care trece de la sine. Reprezinta o condiție medicală serioasă, ce poate ajunge să fie debilitantă pentru mamă și să o împiedice să acorde cea mai bună îngrijire copilului său. Aceasta începe imediat după naștere, și se accentuează progresiv, ducând la o senzație de epuizare copleșitoare.
Fatigabilitatea postpartum a fost definită în mai multe feluri, însă în esență aceasta este caracterizată de următoarele simptome ale proaspetei mame:
Pericolul epuizarii proaspetei mamici
Timp îndelungat, această condiție a fost considerată normală și o stare firească în contextul tumultos al nașterii unui copil. Acesta este și unul dintre motivele pentru care gradul de conștientizare al fatigabilității postpartum este extrem de scăzut. Cu toate acestea, studiile care au investigat acest fenomen, sugerează că el este unul ce trebuie luat în serios. Acesta poate persista un timp îndelungat, cu consecințe serioase pentru mamă și făt.
Un studiu despre epuizare a descoperit că la 6 luni după naștere, epuizarea postnatală reprezenta a 3-a cea mai mare problemă cu care se confruntau femeile, după cele de natură respiratorie și sexuală.
De asemenea, epuizarea postpartum poate afecta semnificativ funcționarea mamei. În plus, poate altera și capacitatea ei de a se îngriji pe sine și pe nou-născut. Nu în ultimul rând, această oboseală poate fi un simptom al unor probleme mai grave de sănătate. Dar poate creste si riscul unor complicatii mai serioase.
Fatigabilitatea postpartum nu este pe deplin înțeleasă de către experți, astfel că nici cauzele sale nu au fost elucidate complet. Există însă o serie de factori care se asociază în mod frecvent cu acest fenomen. Acestia pot crește riscul ca o proaspătă mamă să aibă această experiență:
1. Anemia – definită și ca un deficit de hemoglobină în sânge, poate fi cauzată de un deficit de fier și are ca simptom principal oboseala. Anemia este des întâlnită la femeile care au născut, întrucât sarcina crește dramatic necesarul de fier al organismului. Studiile arată că majoritatea femeilor gravide nu respectă indicațiile medicului de a suplimenta cantitatea de fier din organism prin medicație. Astfel acestea ajung să sufere de anemie după naștere. Totodata, femeile care provin din medii defavorizate, cu un venit redus, au șansele cel mai mari de a avea un deficit de fier încă de dinainte de naștere. Din fericire însă, tratamentul este simplu, necesitând administrarea de fier.
2. Infecții/inflamație – infecțiile postnatale sunt destul de frecvente, mai ales în cazul femeilor care au suferit o operație de cezariană. Cele mai frecvente infecții apărute la proaspetele mame sunt infecția de tract urinar și mastita. Aceste infecții determină inflamații în întreg organismul, care poate determina o stare generală de oboseală.
Aproximativ 7.4% dintre femeile care nasc prin cezariana raporteaza o infecție după momentul nașterii.
3. Probleme de tiroidă – sarcina determină o furtună hormonală în interiorul organismului, ce poate cauza dezechilibre cu urmări pe termen lung.
În medie, 7.5% dintre femeile care dau naștere, dezvoltă o tulburare denumită tiroidită postpartum.
Aceasta este caracterizată de o stare inițială de hipertiroidism, urmată de hipotiroidism, ce debutează de regulă la 19 săptămâni după naștere, generând o stare de epuizare. Această tulburare dispare de regulă înainte de aniversarea de un an a bebelușului.
4. Durata travaliului – cu cât travaliul e mai lung, cu atât crește riscul de fatigabilitate postpartum.
5. Durere perineală – aceasta este o senzație subiectivă neplăcută raportată de femei în primele zile după o naștere naturală. Durerea perineală este extrem de comună în rândul femeilor care au născut vaginal, 92% raportând această problemă în prima zi postpartum.
6. Numărul de copii pe care îi are în grijă mama – acesta este probabil un factor de risc previzibil și lesne de înțeles. Cu cât o mamă are mai mulți copii, cu atât riscul de epuizare crește și el.
7. Somnul fragmentat din timpul nopții.
Am stabilit ca fatigabilitatea postpartum e o problemă de sănătate serioasă cu implicatii pentru mama, cat si pentru copil. Acum rămâne să vedem ce soluții au proaspetele mămici la îndemână pentru a combate această stare de epuizare.
Este recomandat ca atunci când bebelușul doarme, mămica să doarmă și ea. Chiar dacă un nou născut doarme cea mai mare parte din zi, programul de somn este unul haotic. In plus, reprizele de alăptat din timpul nopții au un impact negativ asupra mamei. Așadar, este important ca aceasta să recupereze somnul pierdut în timpul zilei. Somnul fragmentat este un factor de risc pentru fatigabilitatea postpartum. De aceea este indicat ca măcar câteva nopți pe săptămână mămica să fie lăsată să doarmă neîntrerupt. În acest timp, bebelușul poate fi hrănit de tată sau alte persoane din familie cu lapte pompat peste zi. Pentru aceasta este însă nevoie, în mod evident, de sprijinul întregii familii. Dacă acest lucru nu este posibil, merită luată în calcul posibilitatea ajutorului plătit. Până la urmă, pe sănătate
Prietenii și rudele au cele mai bune intenții, însă adesea ajung să sufoce și să epuizeze mama și bebelușul și mai mult. Realitatea este însă că după o noapte albă sau când încă ai dureri, ultimul lucru pe care ți-l dorești este să socializezi. Mai ales că asta presupune să te îmbraci și să faci curat în casă. Daca vizitatorii iti ofera o mana de ajutor sau pur si simplu te bucuri de prezenta lor, acest lucru este binevenit. Însă dacă o faci din obligație, reamintește-ți că tu și bebelușul sunteți acum prioritatea.
Dacă alegi să alăptezi, acest proces are un impact semnificativ asupra organismului tău. Alăptatul consumă până la 500 de calorii pe zi, ceea ce reprezintă aproape o 1/3 din necesarul zilnic de aport caloric al unei femei. Poate că atunci când ești gravidă nu trebuie să mănânci chiar pentru doi. Insa când alăptezi, cu siguranță e cazul să-ți suplimentezi mesele. Pe lângă alăptat, trebuie să te recuperezi și după naștere. Așa că ai grijă că te hidratezi și că mănânci suficient, incluzând gustări cu fructe și legume, care sunt o sursă extrem de bogată de vitamine, dar și cu proteine și grăsimi, pe care le poți lua din nuci, carne și pește, ouă, produse lactate.
Ușor de zis, greu de făcut, mai ales dacă ai dureri de la operație și câteva kilograme în plus. Însă mișcarea este o metodă excelentă de a-ți îmbunătăți starea de spirit, grație hormonilor care se secretă în timpul activității fizice. În plus, poți face activitate fizică cu cel mic, pentru a combina utilul cu plăcutul și pentru a folosi acest timp pentru a vă conecta. Puteți ieși la plimbări împreună, poți încerca sesiuni de yoga cu mame și bebeluși sau puteți merge la înot și plimbări împreună. Cu cât activitatea îți place mai mult, cu atât sunt mai multe șanse să o practici mai des.
După cum am menționat, epuizarea postpartum poate avea cauze complexe, de natură fizică și psihică. În cazul în care simți că nu mai poți face față sau pur și simplu suspectezi că ceva e în neregulă, medicul este cel mai în măsură să-ți evalueze starea de sănătate și să te îndrume în continuare. Uneori cauzele epuizării sunt ușor de tratat, cu niște medicamente, alteori acestea sunt mai complexe, însă cu ajutorul unui specialist, poți primi răspunsuri, îndrumare și asigurarea că nu ești singură în această luptă.
Primele clipe alaturi de bebelusul tau nu ar trebui sa fie umbrite de sentimente negative. Afla cum sa le previ.
Primele clipe alaturi de bebelusul tau nu ar trebui sa fie umbrite de sentimente negative. Afla cum sa le previ.
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT