Medicul Primar Gabriella Bondoc, ne explica insemnatatea fiecarui lucru in parte, pentru a intelege pe deplin aceasta tulburare.
De la fericire la tristeţe, oscilaţiile intervin la intervale scurte de timp şi sunt de 3 feluri.
Gabriella Bondoc: ,,Avem oscilaţii în relaţii interpersonale. Oamenii pot să işi schimbe părerea despre cel mai bun prieten până seara. “Imi aduc aminte de toate defectele tale, de toate motivele pentru care nu ar trebui să fim prieteni”. Ulterior la două noaptea s-ar putea să ţi trimit vreo 20 de mesaje în care să-ţi explic de ce nu mai vreau să te văd vreodată în viaţa mea. ”
A doua zi când îmi trece furia s-ar putea să regret ce ţi am spus şi să te sun şi să ţi spun: “ştii, n-am vrut să te supăr, am avut şi eu o seară proastă”. Vorbim despre oscilaţii ale părerii despre propria persoană. Se trece de la “hai că parcă sunt destul de deşteaptă ” la “nu am niciun fel de valoare, în mod evident sunt o ratată, în mod evident fac umbră pământului degeaba şi oricum viaţa nu are niciun sens “.
Iar cauzele acestei tulburări au 2 surse. Fie traumele din copilărie, fie nepotrivirea efectivă cu mediul înconjurător, amplificată de o sensibilitate exacerbată.
Femeia borderline – Autovatamarea
Persoanele cu tulburare borderline se simt ca şi cum ar fi arse. Ca şi cum n-ar avea nimic la suprafaţă şi totul, absolut totul din interacţiunile sociale provoacă o durere foarte mare. Referitor la acele autovatamari:
- persoanele pot să se taie când simt emoţii foarte dureroase
- sau să se ardă
- să dea cu pumnii în pereţi sau să dea cu capul în perete.
Se pot consuma foarte frecvent droguri în această tulburare. Vorbim de persoane care se tem foarte tare că nu merită să fie iubite şi că nu contează. Aici este mai des intalnita femeia borderline. Astfel, cumva, sunt într-o permanentă apărare împotriva unui viitor imaginat sau potenţial abandon:” ştiu că o să mă părăseşti, lasă că ştiu eu că nu mă iubeşti”.
Lumea celor care suferă de tulburări de personalitate poate fi mai bună. Dar asta doar cu ajutorul specialiştilor şi a terapiilor care au fost dezvoltate de-a lungul timpului.
Femeia borderline – Stereotipuri
Atunci când o femeie dezvăluie aceasta problema altor persoane, aceștia au deja o imagine clară a tipului de persoană care este. O fac fără să cunoască nimic despre ea dincolo de această etichetă, in special in cazul femeii borderline. „Seducătoare”, „Egoiste, „abuzive”, „bullies” sunt primele rezultate la căutarea „persoanele borderline sunt” pe Google. Și probabil asta este în mare și impresia pe care și-o formează ceilalți atunci când dezvălui acest diagnostic. Acestea nu sunt însă în niciun caz simptome ale afecțiunii. Sunt eventual consecințe ale mecanismelor maladaptative de a trăi, comune persoanelor cu tulburare borderline.
Indiferent dacă se aplică sau nu anumitor femei care au aceasta suferinta, încercarea de a caracteriza moralitatea a milioane de femei pe baza unui diagnostic este o modalitate reducționistă de a aborda natura umană.
Ca majoritatea afecțiunilor psihice, se manifestă diferit la persoane diferite. Deoarece sunt necesare doar 5 din 9 criterii pentru a primi diagnosticul, există o variablitate mare în prezența sau absența anumitor simptome.
Femeia borderline si Stigma
Conform psihiatrei americane Tory Eisenlohr-Moul, „stigma asociată tulburarii borderline la femei” este mai puternică. Acest fapt este datorat societatii în care trăim care este mult mai pregătită să expedieze femeile pentru că sunt „nebune”. Femeile cu această tulburare de personalitate nu sunt niște vrăjitoare sau sirene moderne. Simptomele lor pot fi gestionate cu terapie și ajutorul celor din jur chiar până în punctul în care ele nu mai întrunesc criteriile de diagnostic pentru BPD.
Fondatoarea terapiei dialectic-comportamentale, Marsha Linehan, este cel mai bun exemplu de succes și un model contrastant pentru cel prevalent în societate, de femeie borderline. Aceasta a mărturisit în memoriile sale, ”How to build a life worth living”, că a fost internată într-un spital de afecțiuni psihice aproape 3 ani în adolescență și diagnosticată cu aceasta boala. Nu numai că a reușit să depășească acea perioadă, dar a obținut succes internațional în domeniul cercetării în psihologie. A devenit maestru zen și a înființat și implementat un nou curent de psihoterapie care a reușit să ajute nenumărate persoane suicidale și cu BPD. Foarte multe dintre aceastea erau considerate cazuri pierdute.
Comportamentul
Departe de a fi malefice, femeile borderline sunt adesea extrem de empatice și dornice de a ajuta. Din cauză că simt totul extrem de intens și nu au mecanisme sănătoase de gestionare a suferinței și dificultăților. Astfel ajung să se comporte în feluri care îi alienează pe cei din jur, ceea ce le exacerbează suferința. Dacă însă s-ar prezenta mai multe exemple de femei ca Marsha Linehan, poate imaginea pe care publicul general o are despre femeia borderline nu ar mai fi atât de unidimensională.
Femeia borderline – Simptome
Sensibilitatea la abandon
Așa cum am menționat, instabilitatea relațiilor interpersonale constituie o trăsătură centrală a acestei tulburări. Una dintre principalele cauze pentru care femeile cu borderline nu reușesc să clădească relații sănătoase și de lungă durată cu persoanele din jur este teama îngrozitoare de abandon. Este indiferent faptul că este vorba parteneri romantici sau de afaceri, ori prieteni. Această teamă este cauzată de o multitudine de factori.
- Putem vorbi de un model de atașament nesecurizant.
- Lipsa unor figuri parentale de încredere în copilărie, care le determină să creadă că nu pot avea încredere în nimeni,
- Au probleme cu constanța obiectului, respectiv abilitatea de a menține o legătură emoțională cu alții chiar și atunci când sunt departe sau când există conflicte.
Teama de abandon determină femeia borderline să recurgă la comportamente care îi pot deranja pe partener. Poate opta sa sune insistent, obsesiv, atunci când el este plecat; poate trece la cererea de asigurări că totul este în regulă și că nu o s-o părăsească. De asemenea, pot reacționa exagerat. Se poate manifesta cu furie și panică în cazul în care partenerul întârzie sau anulează niște planuri, interpretând asta ca pe un abandon. Toate acestea pot sabota relația și duce la mult-temutul abandon. Abandonul este resimțit ca pe un eșec personal, care sugerează că ceva e în neregulă cu ele, că sunt niște persoane rele.
Relatii intense si instabile
În mod caracteristic, femeile cu aceasta afectiune idealizează partenerul în fața incipientă a relației; Iși doresc să petreacă extrem de mult timp împreună cu ei, pentru ca mai apoi să-i devalorizeze, să simtă că nu le dau destulă atenție și iubire, că nu sunt suficient de buni. Practic, relațiile lor sunt ca povești lungi de dragoste derulate pe repede înainte. Perioada de monotonie și resentimente se instalează în luni, nu ani, sau decenii. Acest fenomen de idealizare urmată de devalorizare poartă numele de splitting. Este comun atât în relațiile romantice, cât și cele de prietenie. Persoanele aflate la celălalt capăt pot fi extrem de confuze și rănite de această schimbare de atitudine, întrucât nu înțeleg ce a determinat-o. Ambii parteneri părăsesc relația fără să aibă o reală rezoluție sau sentiment de încheiere.
Conflicte generate de:
- insatisfacția față de partener
- teama de abandon,
- lipsa de încredere,
- nevoia excesivă de celălalt.
Femeia borderline poate fi extrem de iubitoare și o bună sursă de grijă și afecțiune. Insă așteptările de la partener sunt extrem de mari și la cea mai mică nemulțumire, îl judecă aspru. Acest comportament își poate avea rădăcinile în relația din copilărie cu îngrijitorii, care nu au oferit iubirea necondiționată de care avea nevoie, și după care tânjește atât de disperat.
Instabilitatea imaginii de sine
Multe dintre femeile borderline resimt un gol interior. Acesta este adesea sursa confuziei legate de cine sunt și ce-și doresc. Această imagine de sine insuficient conturată, coroborată cu barierele slabe față de restul lumii, contribuie la comportamente, opinii și planuri care se schimbă de la un context la altul. Astfel, ele se pot comporta total diferit cu grupuri diferite de prieteni, la serviciu și acasă. Acest lucru le face pe aceste femei să fie caracterizate ca fiind cameleonice. De asemenea, pot avea urmatoarele schimbari bruste de comportament legate de: planurile legate de viitor; de cariera pe care și-o doresc; studiile pe care le urmează; identitatea sexuală sau să se mute dintr-un oraș sau țară în alta.
Femeile cu BPD manifestă impulsivitate în cel puțin două arii care sunt nocive.
- Comportamentele impulsive cel mai des întâlnite la femei sunt:
- cumpărat impulsiv și compulsiv;
- mâncat compulsiv (tulburările alimentare sunt o co-morbiditate des întâlnită la femeile cu BPD);
- condus periculos;
- încălcarea legii (furtul din magazine);
- sex neprotejat.
Acest tip de femei trăiesc într-un adevărat rollercoaster emoțional. Intr-o secundă sunt sus de tot, după care cad rapid foarte jos. Acest lucru este cauzat de reactivitatea emoțională exagerată. Răspunsul la stersori și evenimente negative este mai pronunțat decât în cazul altor persoane. Aceste reacții exacerbate duc la caracterizarea lor de către cei din jur ca fiind dramatice, exagerate, prefăcute. Însă trăirile lor sunt cât se poate de reale și incontrolabile. Ele cauzează extrem de multă suferință și contribuie la degradarea relațiilor interumane. Din pacate acestea nu pot să le gestioneze mai bine.
Sentimentul de gol interior
Aceasta persoana se poate simți că nu știe cine este și ce vrea; că nu simte nimic și sunt amorțite emoțional; sau chiar că nu mai există, atunci când nu au o relație apropiată care să le ancoreze. Golul le determină să aibă o toleranță scăzută la plictiseală și timpul petrecut singure. Vor cauta mereu ceva de făcut și compania altora care să le distragă de la această senzație incomfortabilă.
Aceasta este mai des întâlnită la bărbații cu tulburarea borderline, cel puțin în manifestările concrete. Pentru femeia cu tulburarea borderline furia poate fi exprimată prin: sarcasm; ironie; remarci pasiv-agresive; sau poate fi direcționată spre sine. Se apeleaza des la comportamente de auto-vătămare, precum: tăiat; înfometare sau provocarea unor confruntări fizice cu alte persoane. Ieșirile violente sunt mai ales verbale, cu țipete și jigniri. Ele sunt urmate cel mai adesea de vinovăție și rușine. Contribuie la sentimentul global de lipsă de valoare și incapacitate de a fi iubite și acceptate așa cum sunt.
Autovatamare si comportament suicidar
Aproximativ 10% dintre persoanele cu BPD își iau viața. Auto-vătămarea și amenințarea că se vor sinucide sunt extrem de comune. Aceste gesturi sunt interpretate adesea ca metode de a atrage atenția sau de a șantaja emoțional oamenii din jur. Adesea sunt minimizate, chiar luate în derâdere de persoanele din cercul femeilor cu tulburare borderline. Se întâmplă destul de des și mai ales după ce are loc o ceartă. Cu siguranță ele trebuie luate însă foarte în serios. Sunt expresia suferinței insuportabile pe care aceste femei o resimt; mai ales după ceea ce percep ca respingere și abandon din partea persoanelor de încredere. Auto-vătămarea, precum tăierea sau arderea, nu se petrec de obicei în prezența altora, dar urmele pot fi observate după încheierea actului.
Femeia borderline – Terapii eficiente in tratarea borderline
Una dintre cele mai cunoscute este Terapia Schemelor Cognitive, iar cea mai eficientă este Terapia Dialectic Comportamentală (DBT). Aceasta terapie înseamnă terapie individuală, dublată de cursurile pentru abilităţi psihologice.
- Învăţăm Mindfullness. Acel stat în contact cu prezentul, acea încercare de a nu sta cu gândurile în trecut şi a simţi prezentul cât mai mult.
- Învăţăm reglarea relaţiilor interpersonale cu tot ce înseamnă tehnici de asertivitate, tehnici de negociere, tehnici de negociere non-violente ale conflictelor.
- În al 3-lea modul se învaţă ce faci într-o criză emoţională. Crizele emoţionale vor însoţi aceste persoane o lungă perioadă de timp.
- Al 4-lea modul constă în reglarea emoţională. Practic, pacienţii învaţă cum să îşi regleze emoţiile, să nu mai fie atât de emotivi şi să accepte realitatea. Iar psihoterapeuţii sunt disponibil inclusiv pentru coaching la telefon.
Vorbim de o terapie de lungă durată, se remit lucrurile majore într-un an, dar când vorbim de a avea din nou o viaţă echilibrată vorbim de 3, 4, 5 ani
Intreaga emisiune poate fi urmarita AICI.