Nu ai reusit sa scapi de aceasta fobie? Apeleaza la un specialist.
frica de intuneric
Frica de intuneric este un lucru destul de normal la cei mici. Aceasta se poate manifesta inainte ca un copil sa mearga la culcare sau cand se trezeste in mijlocul noptii singur. Totusi, atunci cand o astfel de teama devine extrema si acapareaza comportamentul unei persoane chiar si in timpul vietii de adult, ea devine o fobie in adevaratul sens al cuvantului, numita si nictofobie sau acluofobie.
Nictofobia vine din grecescul nyktos = noapte si fobos = frica si este o teama extrema de intuneric care poate provoca simptome intense de anxietate si depresie. O astfel de teama devine o fobie atunci cand este excesiva, irationala sau iti afecteaza viata de zi cu zi.
Despre frica de intuneric se poate spune ca incepe adesea in copilarie si este privita ca o etapa normala in dezvoltarea unui individ. Studiile axate pe aceasta fobie au aratat ca oamenilor le este adesea frica de intuneric din cauza lipsei stimulilor vizuali. Cu alte cuvinte, se pot teme de noapte deoarece nu pot vedea ce se afla in jurul lor. Acest lucru exista din cele mai vechi timpuri, cand majoritatea pericolelor isi faceau aparitia dupa apusul soarelui.
Persoanele care au raportat aceasta problema se simt adesea incomod in intuneric. De asemenea, au mai multe sanse sa resimta o anxietate profunda in timpul somnului. Unii oameni cu nictofobie pot prezenta o frica de intuneric mai mare in jurul orei de culcare cand stiu ca vine noaptea.
La copii, teama de intuneric apare, de asemenea, alaturi de tulburarea de anxietate de separare. Aceasta afectiune face ca un copil sa se sperie de despartirea de un parinte sau de persoana care il ingrijeste.
De asemenea, un studiu despre frica de intuneric demonstreaza ca este mult mai probabil ca o persoana care desfasoara aceeasi activitate, atat pe timpul zilei, cat si pe timpul noptii, sa prezinte cresteri semnificative ale fricii cat timp este intuneric afara.
Un lucru important de care trebuie sa fii constient in ceea ce priveste acluofobia este ca frica de intuneric este foarte reala si este o conditie psihologica serioasa. Oamenii nu ar trebui sa fie rusinati pentru ca se simt stresati sau inspaimantati de intuneric. Prietenii si familia ar trebui sa fie un punct de sprijin pentru pacienti si sa nu subestimeze fobia pe care cei apropiati o au. De asemenea, este o idee buna sa cauti ajutor din timp, inainte ca simptomele sa devina prea severe. In acest caz sunt mai dificil de tratat.
Atunci cand creierul unei persoane este lipsit de un stimul luminos, organismul elibereaza anumite substante chimice care intensifica celelalte simturi. De aceea, atunci cand nu vezi in intuneric, ai impresia ca auzi zgomote si ca esti intr-un posibil pericol. De asemenea, aceasta frica poate fi cauzata si de intamplari neplacute sau tragice care s-au petrecut pe timpul noptii si pe care un individ le asociaza cu aceasta. DIn pacate sunt si foarte multe astfel de frici nereale, preluate din filmele de la televizor sau carti. ( vampiri, monstri, baubau, etc)
Este extrem de important ca simptomele sa fie identificate si tratate la timp, in special de catre parinti, pentru ca pot afecta destul de mult dezvoltarea sanatoasa a unui copil.
Unele temeri sunt dobandite pe baza experientelor de viata specifice, iar altele sunt mai universale sau chiar genetice. Frica de intuneric se incadreaza in categoria evenimentelor din viata care au marcat o persoana in mod negativ.
Chiar daca nu exista un pericol real, noaptea este un factor care influenteaza imaginatia si intensifica teama. Ea lasa un individ vulnerabil, expus si incapabil sa faca fata amenintarilor care ar putea fi in apropiere. Pentru o mare parte din istoria omenirii, intunericul insemna pericol, iar frica ii facea pe oameni sa-si ia masuri de precautie pentru a ramane in siguranta.
Violenta in familie, abuzul sexual pe timp de noapte, accidentele auto si alte evenimente devastatoare sau traumatice pot lasa, de asemenea, un copil confuz, speriat si anxios. Se stie ca adolescentii si copiii mici reactioneaza foarte diferit la astfel de evenimente. Unul dintre raspunsurile la incidente de acest gen ar putea fi o teama persistenta de intuneric. Majoritatea fricilor din copilarie dispar cu cresterea si maturizarea. Cu toate acestea, in unele cazuri, nictofobia poate persista pana la maturitate. Astfel, unii oameni tind sa isi aminteasca in continuare aceste evenimente petrecute pe timp de noapte si le asociaza cu intunericul.
Persoanele cu aceasta fobie se confrunta cu o frica extrema care le provoaca suferinta atunci cand sunt in intuneric. Simptomele pot interfera cu activitatile zilnice si cu performantele scolare sau profesionale. Ele pot duce chiar la probleme de sanatate. Acestea pot fi fizice sau emotionale. In cazul nictofobiei, simptomele pot fi declansate doar prin simplul gand ca un individ se poate afla in intuneric.
A avea o teama de intuneric nu inseamna neaparat existenta unei fobii. Doar in momentul in care aceste simptome se manifesta intr-un ritm alert si interfereaza in mod negativ cu activitatile de zi cu zi ale unei persoane, se poate considera nictofobie.
Frica de intuneric in cazul copiilor este un lucru destul de normal si incep sa se manifeste in jurul varstei de 3 ani. De cele mai multe ori, ea apare in urma lucrurilor la care cei mici sunt expusi, precum:
In majoritatea cazurilor, se poate diminua aceasta teama cu ajutorul unei lumini de veghe. Copiii pot folosi lumina de veghe pana cand se simt in siguranta.
Totusi, daca somnul este afectat in mod constant sau apar din ce in ce mai des manifestari ale anxietatii la copii pana la varste inaintate, parintii ar trebui sa ia in calcul psihoterapia. In cadrul acestor sedinte, cei mici vor invata sa isi inteleaga conflictele interioare sau fricile si sa isi exprime mai bine sentimentele si problemele.
Foarte multi adulti au tendinta de a se alatura celor mici in timpul noptii, atunci cand sunt speriati de intuneric. Acest lucru nu este tocmai indicat, pentru ca nu va face decat sa intensifice sentimentul de dependenta fata de parinte. Chiar daca pentru un moment copilul se linisteste, va incepe sa creada ca fara tine nu poate sa doarma, iar acest lucru va crea probleme in realtia de familie si cea de cuplu.
Multi copii ajung sa depaseasca pur si simplu frica de intuneric pe masura ce cresc. Ei incep sa recunoasca prin experientele acumulate ca sunt in siguranta. Totusi, daca devine o problema reala si ramane netratata, ea poate persista si in viata de adult.
Persoanele trecute de perioada copilariei care intampina aceasta situatie, se intreaba cu siguranta „de ce mi-e frica de intuneric?”. Ei bine, raspunsul este unul simplu: pentru ca nictofobia nu are varsta. Daca nu a fost tratata in tinerete, adultii o vor resimti prin sentimentul de evitare. Cu cat iti doresti sa stai mai mult departe de orice loc intunecat, cu atat este mai probabil sa mentii fobia. Acest lucru inseamna ca nu vei avea ocazia sa realizezi ca nu exista un pericol iminent in apropiere.
Atunci cand un adult isi exprima o astfel de teama, se gandeste la eventualele amenintari ascunse in intuneric si la incapacitatea de a le face fata. Cu cat frica este mai mare, cu atat mai mult vei evita sa adormi fara o lumina, sa intri in locuri intunecate sau sa mergi in propria casa pe timp de noapte. De asemenea, vei avea o stare de vigilenta in permanenta. Din pacate, toate aceste lucruri pot duce catre insomnie, anxietate sau, chiar mai rau, spre depresie.
Nictofobia poate afecta extrem de mult calitatea somnului. Acest lucru va accelera sentimentul de stres. Adultii ar putea incepe sa arate lipsa de productivitate la locul de munca, chef de viata scazut si o stare de somnolenta continua pe timpul zilei. Prin urmare, depresia si alte tulburari psihice si fizice sunt frecvente la indivizii nictofobi. Toate acestea pot avea un impact negativ asupra vietii.
In cazul in care nu este vorba de nictofobie, ci doar de o teama, poti scapa de frica de intuneric prin constientizarea lucrurilor care o declanseaza. De exemplu, atunci cand te gandesti la siguranta ta, poti opta pentru instalatii sau incuietori foarte sigure pentru propria locuinta. In acest fel, vei fi constient de faptul ca nu te afli in pericol si poti inlatura temerile irationale. De asemenea, atat in cazul celor mici, cat si in ceea ce priveste adultii, o lumina de noapte poate fi extrem de folositoare. Poate fi instalata in dormitor sau in majoritatea camerelor din casa ta. Aceasta te va ajuta sa realizezi ca nu vei intampina pericole.
Tratamentul pentru cei care sufera de anxietate extrema din cauza nictofobiei consta, de multe ori, intr-o combinatie de lucruri pe care le pot face singuri acasa, in paralel cu ajutorul profesional.
Strategii pentru tratarea nictofobiei la domiciliu:
Asadar, foloseste informatiile de mai sus atunci cand te intrebi „ce sa fac ca sa nu-mi mai fie frica de intuneric?”. Nu uita ca terapia este o parte extrem de importanta a acestui proces de tratare si nu ar trebui neglijata.
Nu ai reusit sa scapi de aceasta fobie? Apeleaza la un specialist.
Nu ai reusit sa scapi de aceasta fobie? Apeleaza la un specialist.