Frica de nastere naturala
Iata care sunt cele mai comune temeri ale femeilor in legatura cu nasterea naturala:
- frica de durere in timpul travaliului si in timpul nasterii;
- epiziotomia;
- frica de a nu ajunge la spital la timp.
„Mi-e frica de nastere, oare este normal?” Este posibil sa-ti fie putin teama de nastere, pentru ca este unul dintre cele mai importante momente din viata unei femei, iar corpul tau trece prin schimbari majore. Acest lucru este complet normal si este intalnit la majoritatea viitoarelor mamici. Cu toate acestea, frica de nastere poate reprezenta un semnal de alarma daca devine patologica si observi ca-ti afecteaza negativ calitatea vietii si ca nu se poate rezolva prin discutii cu medicul tau sau cu persoanele apropiate.
Frica de nastere sau, in termeni medicali, tocofobia, poate fi prezenta la orice femeie care este, urmeaza sa fie sau a fost deja insarcinata. Ea poate deveni atat de severa, incat poate duce la amanarea sau chiar la evitarea momentului nasterii. In anumite situatii, poate deveni paralizanta si poate afecta persoana in cauza atat fizic, cat si emotional. Din fericire, insa, tocofobia poate fi tratata prin psihoterapie.
Tocofobia este de 2 feluri:
Tocofobia primara se refera la femeile carora le este frica de nastere, insa nu au trecut niciodata prin aceasta experienta. Prin urmare, ea poate aparea inainte de a da nastere si poate incepe inca din perioada adolescentei.
Tocofobia secundara este o frica de nastere dezvoltata dupa un travaliu traumatic anterior sau chiar o nastere normala, un avort spontan sau o intrerupere de sarcina. In anumite cazuri, depresia prenatala s-ar putea manifesta alaturi de tocofobie.
Unele femei se tem atat de tare sa nasca, incat nu vor sa treaca prin aceasta experienta. Asta chiar daca isi doresc foarte mult un copil. O teama severa de nastere poate afecta, de asemenea, decizia lor cu privire la modul de a da naștere copilului lor.
Un studiu arata ca, din 191 de femei participante la un curs de educatie parentala, 75% au experimentat tocofobie, in timp ce 25% au experimentat un nivel de frica foarte mare in legatura cu nasterea.
Tocofobia – simptome:
Iata care sunt cele mai comune temeri ale femeilor in legatura cu nasterea naturala:
Anumite femei prefera cezariana in locul nasterii naturale, in timp ce altele pur si simplu se tem de ea. In general, frica de cezariana este asemanatoare cu frica de orice alta operatie. Femeile care se tem de cezariana se tem, de fapt, de ideea de „a fi taiate” sau de anestezie. Aceasta frica poate declansa tocofobia.
Fiind o afectiune de ordin psihologic, tocofobia poate fi tratata, cel mai facil, prin terapie cognitiv-comportamentala sau prin prescriptia de antidepresive. Este important, insa, sa te informezi foarte bine despre ce inseamna, de fapt, nasterea din surse sigure, cum ar fi prin participarea la un curs de educatie prenatala, pentru a putea elimina fricile irationale. De asemenea, este indicat sa ai sustinerea celor dragi si sa poti discuta cu cineva despre ceea ce simti.
Cu alte cuvinte, foarte multor femei le este frica de nastere, fie ca au mai trecut sau nu prin asta. Nasterea poate fi un lucru infricosator atunci cand nu stii exact la ce sa te astepti sau iti formezi o anumita parere despre acest fenomen doar din povestile sau experientele negative. Fiecare femeie este diferita, iar de aceea este important ca, in cazul tocofobiei, sa se apeleze la surse sigure si la ajutor de specialitate.
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT