Alăptarea a fost asociată în mod repetat cu un IQ mai mare și o dezvoltare cognitivă superioară
Laptele matern este mai mult decât hrană, el fiind o substanță cu nenumărate proprietăți benefice. Aceasta asigură cea mai bună șansă la o dezvoltare propice bebelușilor. Însă pentru mame, procesul alăptării poate fi extrem de anevoios.
Un fenomen comun și dureros care apare în prima săptămână de alăptare poartă numele de furia laptelui, și poate descuraja mamele de la a continua alăptarea.
În cele ce urmează, vom vedea care sunt semnele că am putea fi afectate de furia laptelui și cum putem să ne tratăm.
Ce este furia laptelui?
Furia laptelui este o complicație comună care apare în timpul alăptării, mai ales în primele zile după naștere (zilele 2-5). Poate afecta mămicile chiar și mai târziu, dacă acestea nu mai alăptează la fel de des.
Furia laptelui este cunoscută și ca febra laptelui pentru că poate determina febră și o stare de oboseală, similară cu cea provocată de o răceală. Febra poate fi însă și un semn de mastită. Aceasta este o inflamație a țesutului mamar, ce poate duce adesea la infecție. În cazul în care febra persistă, este recomandat să apelați la un medic specialist, care poate stabili diagnosticul și tratamentul potrivit.
Furia laptelui – cauze
- furia laptelui este provocată de o supraproducție de lapte, precum și de creșterea aportului sangvin și limfatic la nivelul sânilor. Aceasta va face ca sanii sa devina angorjați, dureroși, tumefiați;
- un program neregulat de alăptare poate duce la umplerea sânilor și apariției furiei laptelui mai târziu în viața bebelușului;
- introducerea alimentației diversificate, în paralel cu alăptarea poate determina copilul să nu mai sugă la fel de mult. Acest lucru poate determina apariția simptomelor specifice furiei laptelui;
- dacă bebelușul nu mai suge la fel de mult din cauza unei scăderi în apetit (colici, sau alte boli);
- întreruperea bruscă a alăptării.
Furia laptelui – semne și simptome
- sâni măriți în volum, tumefiați, dureroși. În cazuri severe, aceștia sunt lucioși, calzi, la atingere se simt neregulați, cu noduli. Circulația venoasă este vizibilă;
- din cauza tumefacției, mameloanele se aplatizează, iar țesutul din jurul lor, areola, devine foarte dură. Acest lucru face extrem de dificilă alăptarea, întrucât bebelușul nu reușește să sugă;
- febră ușoară, în jur de 38 °C;
- noduli măriți de volum, dureroși, în axilă.
Furia laptelui – tratament
Întrucât febra laptelui apare cu precădere în primele zile după naștere, multe proaspete mămici se pot simți inadecvate pentru că nu reușesc să-și alăpteze copilul. Durerea le poate descuraja din a mai încerca. In același timp se simt vinovate, pentru că medicul și/sau familia le sfătuiesc să alăpteze, spre binele copilului. Toate aceste emoții sunt perfect normale.
Din fericire, există remedii pentru a scăpa de durere și discomfort, cotinuând în același timp alăptarea.
Iată ce poți face pentru a combate furia laptelui:
- inițiază alăptarea cât mai repede după naștere;
- pentru a ușura alăptarea, încearcă să reduci rigiditatea de la nivelul sânilor. Aplica comprese calde pentru câteva minute înainte să-ți hrănești bebelușul, sau făcând o baie caldă. Atenție să nu folosești jetul de la duș direct pe sâni, pentru că asta poate fi extrem de dureros.
- elimina o mică cantitate de lapte din ambii sâni înainte de a începe alăptarea. Foloesete fie cu mâinile, fie o pompă pentru extras laptele.
- alapteaza mai des (o dată la două ore, atât ziua cât și noaptea), pentru cel puțin 20 de minute, respectând un program strict. Dacă cel mic refuză, folosește o pompă pentru a extrage laptele sau chiar mâinile. Ai grijă însă să extragi lapte doar pentru a ușura senzația de prea-plin. Dacă extragi prea mult lapte, atunci îți vei stimula corpul să producă și mai mult. Dacă ai lapte în exces, acesta poate fi înghețat și folosit la o dată ulterioară, sau poate fi donat la o bancă de lapte matern (București). Astfel poti ajuta micii pacienți din secția de terapie intensivă nou-născuți.
Alte metode:
- dacă încă simți discomfort/durere după alăptare, poți aplica prosoape sau comprese reci pentru a reduce imflamația. Le poți menține pentru 15 minute, până la o oră. Ai grija să aplici un material între piele și compresă pentru a nu-ti afecta pielea.
- folosește poziții diferite de alăptare, pentru a te asigura că extragi lapte din toate zonele din sâni. Dacă alăptezi exclusiv de la un sân, în timpul unei sesiuni, îți sporești șansele să elimini laptele complet din acesta. Alte poziții pe care le poți încerca sunt: întinsă în pat, cu bebelușul pe piept; foloseste alăptarea pe o parte, cu bebelușul aflat într-o poziție similară cu a ta, cu fața spre tine. Aceste poziții sunt și mai facile, mai ales dacă ai suferit o operație de cezariană.
- consultă medicul privind administrarea unor medicamente anti-inflamatorii, care pot reduce inflamația și durerea.
Complicații
Netratată, furia laptelui poate duce la complicații serioase. Câteva dintre acestea sunt:
- bebelușul tău nu primește hrana de care are nevoie. Acestlucru îl va face agitat și iritabil. Drept urmare, îți va spori și ție nivelul de stres și îngrijorare;
- mameloanele tale se pot crăpa, devenind și mai dureroase. Acest lucru va face alăptatul insuportabil. Drept urmare, laptele se va acumula în sâni iar acestia vor deveni și mai inflamați;
- blocarea canalului galactofor;
- mastită, o inflamație a țesutului mamar, urmată de infecție, care se tratează cu antibiotice.
Concluzie
Multe proaspete mămici au impresia că alăptarea trebuie să fie ușoară, să vină natural și firesc, fără probleme.
Realitatea este însă că mămicile pot întâmpina nenumărate probleme în procesul de hrănire la sân. Asta nu înseamnă că fac ceva greșit sau nu sunt mame destul de bune. Dimpotrivă, merită să fie admirate și prețuite pentru faptul că continuă să o facă în pofida dificultăților, Dacă aleg să nu mai alăpteze, această decizie trebuie respectată. Este important însă de știu că există metode de a ușura alăptarea și de a diminua discomfortul creat de fenomene precum furia laptelui.