Cum iti ajuti copilul sa detina controlul propriilor emotii?
Gestionarea emotiilor la copii poate fi un proces dificil care poate fi insotit de provocari uriase in randul parintilor. Emotiile negative pot fi coplesitoare, iar copiii pot fi mai predispusi la conflicte, agresiune si retragere sociala. In calitate de parinti, trebuie sa tinem cont de un singur lucru: copiii trec printr-o serie de emotii, de la bucurie si fericire la tristete, furie si frica, uneori intr-un timp foarte scurt. De aceea, pentru adulti, se impune a cunoaste cele mai bune tactici spre o gestionare eficienta a emotiilor in cazul copiilor acestora. Cu atat mai mult cu cat si noi, adultii, avem deseori momente cand suntem coplesiti de emotii pe care le manageriem cu greu. Suntem convinsi ca, la un moment dat, ai fost si tu prins intr-un cumul de emotii. Poate frustrare, entuziasm, furie, suspiciune, anxietate, manie, bucurie.
Asadar, cum facem fata acestor emotii, si, mai important, cum le explicam copiilor ca exista o cale de a fi gestionate pentru a le indrepta in favoarea lor?
Bebelusii plang, copiii mici au deseori crize de furie. La un moment dat, parintii se asteapta ca cei mici ai lor sa inceapa sa-si gestioneze sentimentele fara a se ajunge la crize epice. Insa, psihologii mentioneaza si sustin: copiii dezvolta aceste abilitati in momente diferite. Mai mult, capacitatea lor de a face fata sentimentelor negative poate sa depinda de genetica, de temperamentul si, in principal, de mediul in care se dezvolta. Lor li se adauga si factorii externi, cum ar fi gradul de obosela, dar si de infometare. Dar, parintii, profesorii si alte persoane responsabile de ingrijirea celor mici au un rol important in a-i ajuta pe acestia cum sa-si autoregleze trairile.
Avantaje pentru copii si parinti: gestionarea emotiilor la copii e benefica.
Odata invatate si insusite mecanismele, copiii vor beneficia de avantaje semnificative in procesul natural al dezvoltarii umane. In acest sens, beneficiile sunt urmatoarele:
- copiii care isi gestioneaza bine emotiile au mai multe sanse sa se descurce bine la scoala si sa pastreze relatii sanatoase cu ceilalti.
- copiii care isi gestioneaza bine emotiile pot face faca fata stresului mult mai usor si pot infrunta eficient provocarile
- copiii care pot gestiona emotiile intr-un mod sanatos sunt mai putin susceptibili sa se confrunte cu probleme de sanatate fizica si mentala, cum ar fi depresia, anxietatea si bolile cardiovasculare.
- copiii care pot gestiona emotiile intr-un mod sanatos au mai multa incredere in ei si o stima de sine mult mai ridicata.
- copiii care isi gestioneaza bine emotiile pot trece cu rapiditate, mult mai usor, de la o situatie la alta.
- copiii care isi gestioneaza bine emotiile dezvolta toleranta mai mare la frustrare.
Atunci cand cei mici reusesc sa-si gestioneze emotiile in mod corect, parintii se pot bucura si ei de:
- relatii sanatoase bazate pe comunicare si incredere alaturi de copiii lor.
- un mediu familial placut, armonios, departe de comportamente agresive sau insotite de furie din partea copiilor.
- mai multa siguranta, pentru ca un copil care stie sa-si gestioneze emotiile poate sa evite comportamentele expuse la primejdii.
American Psichology Association expune o serie de technici testate stiintific pe care parintii si ingrijitorii le pot folosi. Acestea sunt utile pentru a-i invata pe copii sa deprinda aceste abilitati importante. In continuare, vom vedea care sunt recomandarile acestora.
Cum iti ajuti copilul sa detina controlul propriilor emotii?
- Fiti intotdeauna o echipa: in reglarea emotiilor, e necesar ca toti membrii din familie sa fie implicati pentru a modela in cel mai bun sens comportamentul copiilor.
- Ramaneti calmi: situatiile cu cei mici trebuie abordate cu mult calm si rabdare. Daca sunteti pe cale sa va pierdeti calmul, luati-va un minut pentru a respira si calmati-va inainte de a lua contact cu copilul. Totodata nu se recomanda sa se evite situatia, pentru ca, mai devreme sau mai tarziu problemele vor reaparea si, cel mai probabil, vor fi resimtite la o alta intensitate.
- Alegeti sa pedepsiti mai putin copiii si sa-i apreciati mai mult. Specialistii recomanda ca atunci cand cei mici au accese de furie, sa nu fie pedepsiti. De exemplu, un copil care tipa mereu cand este luat de la locul de joaca, nu trebuie sanctionat. In schimb, trebuie recompensat atunci cand paraseste locul de joaca fara furie.
- Actionati! Actionati! Actionati! Exersati prin jocuri de rol si multa, multa practica. Prin activitatile practice, care se vor derula in mod repetat, copiii vor incepe sa aplice acele noi abilitati in lumea reala si le va fi mult mai usor sa-si gestioneze emotiile.
Tineti cont si de urmatoarele sfaturi:
- Planificati din timp viitoarele actiuni. Cand cel mic este calm, alegeti sa comunicati despre cum ar putea sa actioneze in situatiile dificile. Incearcati sa faceti referire la momentele in care nu a actionat corect si discutati despre cum ar fi putut fi abordata situatia in viitor. Procesul va fi util in dezvoltarea abilitatilor de rezolvare a diferitelor probleme.
- Ajutati copiii sa vizualizeze emotiile. Impreuna puteti lucra la conturarea emotiilor, prin imaginatie. Ganditi-va la forma pe care o are emotia resimtita, culoarea ei si daca are vreo caracteristica anume. Aceasta practica il va ajuta pe copil sa se indeparteze de emotia pe care o resimte si sa priveasca intamplarile in mod obiectiv.
- Lansati-le copiilor ideea de model de urmat. Este bine-cunoscut. Copiii invata prin imitatie, asa ca este important sa le aratati cum sa gestioneze emotiile intr-un mod sanatos.