luna cea mai deprimanta din an
Vorbim la început de an cu Simona Dragomir la „Bună dimineață, sănătate!” despre efectele psihologice ale începutului de an și despre măsurile pe care le putem lua pentru a evita efectele depresive ale lunii ianuarie, considerată luna cea mai deprimanta din an.
Simona Dragomir: „Bună dimineață, sănătate! Mă gândeam la un subiect de început de an, după luna decembrie cu vacanță, sărbători, cadouri. Iată că suntem în luna ianuarie, considerată de specialiști ca fiind cea mai deprimantă lună din an! Poate pentru unii, zic eu, pentru alții luna ianuarie reprezintă un nou început!
Cum să privim optimist începutul de an, aflăm acum!
Pentru cei care preferă să vadă partea plină a paharului, luna ianuarie este luna în care se stabilesc obiective noi. Pentru cei mai puțin optimiști, ianuarie este cea tristă lună a anului! Și totuși ce putem face pentru a avea un tonus bun la început de an? Ce face Nea Marin pentru a-și păstra optimismul?
Nea Marin: „Eu am grijă mereu să nu mănac prea mult, dar imediat încep mișcarea! Chiar dacă nu pot să merg cu bicicletă, încep gimnastică și urc scările aici dimineață de câte 30-40 de ori! Și …dansez”
Simona: Să fie luna ianurie cea mai deprimantă lună din an?Dr Gabriella Bondoc, fondator Clinica Hope: „Da, din păcate așa este! Este luna în care rata internărilor la psihiatrie și din păcate și rata sinuciderilor crește la un maxim anual. Avem și cea mai tristă, cea mai nefericită zi din an, deja denumită Blue Monday.
Există mai mulți factori care au legătură cu motivul pentru care această ianuarie este luna cea mai deprimanta din an. Și nu din cauza vremii, asta este interesant, ci mai degrabă din cauza faptului că se termină perioada de sărbători.
Cei care au fost afectați de singurătatea de sărbători, cei care și-au făcut o evaluare la sfârșit de an și și-au dat seama că viața lor nu merge în direcția dorită. Își agravează foarte tare ideile triste, ideile depresive și ajungem la această problematică a creșterii numărului episoadelor din depresie și mai ales a gravității lor. Însă asta nu înseamnă că trebuie să păstrăm neapărat această imagine, fiindcă nimeni nu își dorește să se întoarcă la serviciu după perioada sărbătorilor. Ci putem să ne raportăm la această perioadă ca la o perioadă în care facem planuri noi, în care aspirăm la un nou început, în care spunem că: „Ok, ce a fost rău a trecut!”.
Haideți să vedem cum putem să găsim o modalitate nouă de a ne atinge obiectivele și de a vedea cum găsim soluții pentru asta.”
Simona Dragomir: „Câteva sfaturi pentru a începe anul nou cu un tonus psihic bun?”„În primul rând încercați să vă planificați la început de an obiectivele pe anul care urmează și să vă concentrați pe ce puteți să faceți, chiar de la reîntoarcerea la locul de muncă, pentru atingerea unor obiective.
Obiectivele și munca la acele obiective ne fac să ne simțim mai împliniți, mai fericiți, ne asigură energia.
Asigurați-vă că aveți sportul tot timpul la îndemână pentru a vă feri cu adevărat de efectele vremii urâte de afară!
Bucurați-vă de weekenduri, faceți sport în acele weekenduri, folosiți la maxim zilele libere și săptămânile de vacanță, mai ales săptămânile din februarie, pentru a vă prelungi vacanța și să vă bucurați la maxim de ea!”
Tratamentul depresiei nu este nici scurt si nici usor. Asa ca este mai bine sa prevenim aparitia acestor stari.