Ianuarie – luna cea mai deprimanta din an
Vorbim la inceput de an cu Simona Dragomir la „Bună dimineață, sănătate!” despre efectele psihologice ale inceputului de an si despre masurile pe care le putem lua pentru a evita efectele depresive ale lunii ianuarie, considerata luna cea mai deprimanta din an.
Simona Dragomir: „Buna dimineata, sanatate! Ma gandeam la un subiect de inceput de an, dupa luna decembrie cu vacanta, sarbatori, cadouri. Iata ca suntem in luna ianuarie, considerata de specialisti ca fiind cea mai deprimanta luna din an! Poate pentru unii, zic eu, pentru altii luna ianuarie reprezinta un nou inceput!!
Anxietate sau depresie? Ce facem cand ne coplesesc?
Cum sa privim optimist inceputul de an, aflam acum!
Pentru cei care prefera sa vada partea plina a paharului, luna ianuarie este luna in care se stabilesc obiective noi. Pentru cei mai putin optimisti, ianuarie este cea mai trista luna a anului! Si totusi, ce putem face pentru a avea un tonus bun la inceput de an? Ce face Nea Marin pentru a-si pastra optimismul?
Nea Marin: „Eu am grija mereu sa nu manac prea mult, dar imediat incep miscarea! Chiar daca nu pot sa merg cu bicicleta, incep gimnastica si urc scarile aici dimineata de cate 30-40 de ori! Si… dansez”
Simona: Sa fie luna ianurie cea mai deprimanta luna din an?
Dr Gabriella Bondoc, medic primar psihiatru, psihoterapeut si fondator al Retelei de Clinici Private Hope: ,,Da, din pacate asa este! Este luna in care rata internarilor la psihiatrie si din pacate si rata sinuciderilor creste la un maxim anual. Avem si cea mai trista, cea mai nefericita zi din an, deja denumita Blue Monday.
Care sunt factorii determinanti?
Exista mai multi factori care au legatura cu motivul pentru care luna ianuarie este luna cea mai deprimanta din an. Acest lucru nu se datoreaza din cauza vremii, ci mai degraba, din cauza faptului ca se termina perioada de sarbatori.
Vorbim desrpe cei care au fost afectati de singuratatea de sarbatori, cei care si-au facut o evaluare la sfarsit de an si si-au dat seama ca viata lor nu merge in directia dorita. Acestia isi agraveaza ideile triste, ideile depresive si ajungem la aceasta problematica a cresterii numarului episoadelor din depresie si mai ales a gravitatii lor. Insa, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa pastram neaparat aceasta imagine, fiindca nimeni nu isi doreste sa se intoarca la serviciu dupa perioada sarbatorilor. In schimb, putem sa ne raportam la aceasta perioada ca la o perioada in care facem planuri noi, in care aspiram la un nou inceput, in care spunem ca: „Ok, ce a fost rau a trecut!”.
,,Haideti sa vedem cum putem sa gasim o modalitate noua de a ne atinge obiectivele si de a vedea cum gasim solutii pentru asta.”
Simona Dragomir: „Cateva sfaturi pentru a incepe anul nou cu un tonus psihic bun?”
Dr Gabriella Bondoc, medic primar psihiatru, psihoterapeut si fondator al Retelei de Clinici Private Hope.
„In primul rand incercati sa va planificati la inceput de an obiectivele pe anul care urmeaza si sa va concentrati pe ce puteti sa faceti, chiar de la reintoarcerea la locul de munca, pentru atingerea unor obiective. Obiectivele si munca la acele obiective ne fac sa ne simtim mai impliniti, mai fericiti, ne asigura energia.
Asigurati-va ca aveti sportul tot timpul la indemana in viata voastra, cel putin de 3 ori pe saptamana pentru a va feri cu adevarat de efectele vremii urate de afara! Bucurati-va de weeekenduri, faceti sport in acele weekenduri, de vacanta”
Tratamentul depresiei este complex, fiind format atat din medicamentatie, cat si psihoterapie. In Clinicile Hope, poti discuta despre aceasta tulburare cu o serie de specialisti care sa te ajute in acest proces.