Psihoeducatia are rolul de a-i învața atat pe pacienti, cat si pe familiile acestora ce se intampla cu ei si cum sa se comporte unul cu celalalt. Cu siguranta, persoanele care sufera de schizofrenie, au nevoie de cat mai mult suport din partea apropiatilor si a familiei pentru a putea inregistra progrese si a-si putea imbunatati viata.
Cu totii luam decizii mai bune cand suntem informati si ne este mai usor sa aplicam niste solutii eficiente si dovedite decat sa incercam sa le gasim singuri.
Programele de psihoeducație pentru persoanele cu schizofrenie
Există numeroase programe de psihoeducație disponibile pentru persoanele diagnosticate cu schizofrenie. Aceste programe pot fi oferite în cadrul spitalelor, clinicii sau în comunitate. Ele se concentrează pe furnizarea de informații despre schizofrenie, tratamentul disponibil și tehnici de gestionare a simptomelor. De asemenea, aceste programe pot ajuta persoanele afectate să dezvolte abilități de comunicare, relaționare și rezolvare a problemelor.Abilitatile sociale sau de relationare sunt reprezentate de comportamentele pe care le folosim pentru a comunica eficient cu alti oameni. Cand vine vorba de tratamentul Schizofreniei, dezvoltarea abilitatilor sociale este o metoda de psihoterapie care ajuta oamenii sa-si imbunatateasca anumite abilitati folosite in comunicarea si relationarea cu cei din jur. Astfel, ei pot ajunge sa devina competenti social. Este o terapie predominant comportamentala.