[/vc_row]

Logopedie – Ce este?

Logopedia este o disciplină a științelor psihopedagogice, care se ocupă cu studierea și dezvoltarea limbajului, cu prevenirea și corectarea tulburărilor acestuia și a tot ce ține de acesta. Poate ajuta persoanele cu autism să își îmbunătățească comunicarea verbală, nonverbală și socială, atunci cand se întâmpina dificultăți.. Scopul general este de a ajuta persoana să comunice în moduri mai utile și mai funcționale, atunci cand vine vorba de vorbirea si limbajul.  Ea ajuta la imbunatatirea privind abilitatile de comunicare, inclusiv vorbirea, limbajul, pronuntia si fluenta, precum si la corectarea cand vine vorba despre o tulburare de vorbire/tulburare de limbaj. .

[/vc_row]

Logopedia – cand este utila la copii si adulti?

Logopedia dezvolta abilitățile de comunicare la copii și adulți, iar sesiunile de logopedie pot fi benefice pentru:

  • cercetarea tulburărilor de limbaj, problemele de vorbire
  • verificarea deviațiilor de la limbaj ce îngreunează vorbirea, cand se doreste sa se pronunte corect
  • probleme de respirație,
  • probleme de masticație,
  • depistarea și corectarea lor,
  • prevenirea acestora.

Provocările legate de comunicare și vorbire variază de la o persoană la alta. Unele persoane care suferă de tulburare de spectrul autist nu pot vorbi. Altora le place să vorbească, dar întâmpină dificultăți în organizarea unei conversații sau a înțelegerii limbajului corporal și a expresiilor faciale atunci când vorbesc cu ceilalți.

Un program de logopedie începe cu o evaluare de către logoped, pentru a evalua punctele forte și provocările în comunicare ale persoanei. Din această evaluare, logopedul creează obiective individuale pentru terapie.

În cazul copiilor, totul se desfășoară ca un joc, fiind distractiv, relaxant, dar urmărind și dezvoltarea evoluției acestora.

În cazul adulților, lucrurile devin puțin mai serioase, crescând și gradul de eficiență.

Obiectivele comune pot include îmbunătățirea limbii vorbite, învățarea abilităților nonverbale, cum ar fi semne sau gesturi, sau învățarea de a comunica folosind o metodă alternativă (cum ar fi imagini sau tehnologie).

logopedie
[/vc_row]

Tulburarile de limbaj

 

  • Tulburări de pronunţie (afectarea pronunţiei a unuia sau mai multe sunete: dislalia, dizartria, rinolalia)
  • Tulburări de ritm şi fluență (bâlbâiala, bradilalia, tahilalie, logonevroză)
  • Tulburări de voce (afonia, disfonia şi fonoastenia)
  • Tulburări ale limbajului citit-scris (dislexo-disgrafia, alexia şi agrafia)
  • Tulburări polimorfe (afazia şi alalia)
  • Tulburări de dezvoltare a limbajului (mutism psihogen, întârziere în dezvoltarea generală a vorbirii, disfuncţii verbale associate autismului infantil sau handicapului de intelect şi handicapului de auz)
  • Tulburări asociate unor afecţiuni de tip psihopatologic sau psihiatric (ecolalia)
[/vc_row]

Abilități sociale

Sesiunile de logopedie pot ajuta, de asemenea, oamenii să lucreze la obiectivele legate de comunicarea socială. Oferă uneori grupuri de competențe sociale în plus față de terapia individuală.

De asemenea, aceștia pot lucra cu privire la coaching-ul copiilor și al adulților, cu privire la comunicarea în diferite situații. Poți învăța cum să comunici cu prietenii, să comunici într-o relație, un comportament adecvat la locul de muncă și multe altele. Asadar, ajuta terapia logopedica. 

Provocări privind alimentarea

Unii logopezi sunt special instruiți pentru a aborda provocările de hrănire și înghițire ale persoanelor.

Aceștia pot evalua problema cu care se confruntă o persoană și pot oferi planuri de tratament pentru îmbunătățirea provocărilor legate de hrănire.

[/vc_row]

Activitatea terapeutică nu implică doar relaţia terapeutică între logoped şi copil. Terapia dă rezultate când ceea ce se invață în cadrul ședinței de logopedie este exersat cât mai mult. Din această privință este necesar ca toate persoanele care se îngrijesc de copil să îl ajute:

  • Familia: cunoaşterea atitudinii membrilor familiei faţă de deficienţa de vorbire, modificarea atitidinii familiei în direcţia favorabilă corectării copilului;
  • Educatorii sau profesorii: recuperarea şi corectarea limbajului copilului în alt context decât cel terapeutic sau familia;
  • Alte persoane semnificative pentru copil cu care acesta interacţionează: frați mai mari, bunici, unchi, mătuşi, prieteni;

Ce trebuie sa faca persoanele care interactioneaza cu cel mic?

Cand ne referim la vorbirea copilului (limbajul oral), dezvoltarea corecta a vorbirii la copii este cruciala pentru comunicarea eficienta si pentru integrarea lor sociala si educationala. Eficiența, cât și durata procesului de logopedie depind în mare măsură de gradul de implicare a tuturor celor care se ocupă de educaţia copilului.

  • Alegeți să exersați activitățile logopedice acasă. Logopedul va oferi activități pe care părinții și educatorii le pot face cu copilul pentru a-l ajuta să-și dezvolte abilitățile de comunicare.
  • Fiți răbdători și pozitivi. Terapia logopedică poate fi un proces lung și dificil, așa că este important să fiți răbdători și pozitivi cu cel mic.
  • Optați pentru un limbaj bogat, variat.
  • Acordați feedback pozitiv, chiar dacă cel mic nu pronunță corect. Încurajați-l și sprijiniți-l în toate activitățile!

Cat costa o sedinta la logoped?

Te intrebi care este pretul unei ședinte de logopedie? Prețul unei ședințe la logoped variază în funcție de mai mulți factori, cum ar fi locația, experiența logopedului și complexitatea problemei de vorbire sau comunicare. Poți consulta lista prețurilor în secțiunea de prețuri, disponibilă aici.

 

Iti este dificil sa gestionezi problemele emotionale?
Apeleaza la ajutor specializat. Stabileste o programare in clinica noastra din Bucuresti, Cluj sau Iasi

Iti este dificil sa gestionezi problemele emotionale?
Apeleaza la ajutor specializat. Stabileste o programare in clinica noastra din Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara.