Mastita este o afectiune sub forma inflamatiei sau infectiei tesutului mamar. Nu ar trebui sa fie lasata netratata, deoarece poate sa dezvolte complicatii destul de serioase. Este extrem de important sa te informezi din surse sigure despre simptomele sale si care sunt tratamentele potrivite. Urmatorul pas este contactarea unui medic, pentru ca mastita trebuie sa fie tratata inca de la inceput, pentru a nu aparea complicatii.
Sanul este compus din diferite conducte si glande care duc la mamelon si zona colorata inconjuratoare, numita areola. Aceste canale transporta laptele si se extind de la mamelon pana in tesutul mamar subiacent. Sub areola exista conducte lactifere care se umplu cu lapte in timpul alaptarii. Cand o femeie ajunge la pubertate, schimbarea hormonilor determina cresterea acestora. Glandele producatoare de lapte sunt conectate la suprafata sanului prin aceste conducte lactifere si se pot extinde pana in zona axilei.
Mastita care apare in timpul alaptarii este, de asemenea, cunoscuta sub numele de mastita de lactatie si poate afecta aproximativ 10% din numarul total al proaspetelor mamici. De asemenea, ea afecteaza un singur san. De aceea, este indicat sa il hranesti pe cel mic cu sanul sanatos si sa nu te opresti din alaptat.
Totodata, mastita la san apare cel mai frecvent la 2 sau 3 luni dupa nasterea unui copil. Aceasta se poate forma si la cele care au nascut recent sau care au trecut la menopauza. In cazuri foarte rare, se intalneste si la barbati. In plus, persoanele cu diabet, boli cronice, SIDA sau care prezinta un sistem imunitar extrem de slabit pot fi mai susceptibile in ceea ce priveste aceasta afectiune.
Mastita se poate defini ca o inflamatie a tesutului mamar, iar de cele mai multe ori, acesta prezinta o infectie. Ea apare cel mai frecvent in timpul alaptarii, insa afectiunea se poate intalni si la femeile care nu alapteaza. Aceasta inflamatie se manifesta prin umflaturi si dureri la nivelul sanilor, roseata a pielii, dar si frisoane sau febra, in functie de gravitatea problemei.
Un lucru cu care se confrunta majoritatea proaspetelor mamici este o stare continua de epuizare, ceea ce face destul de dificila ingrijirea si alaptarea bebelusului. Din cauza faptului ca hranirea copilului devine o sarcina aproape imposibila, data fiind durerea excesiva, femeile intrerup alaptarea inainte de termen, insa acest lucru este contraindicat. Chiar daca esti sub tratament, trebuie sa continui sa alaptezi, pentru ca si tu si bebelusul veti avea de castigat. De ce? Pentru ca laptele nu va fi afectat de conditia ta, iar eliminarea lui este vitala pentru ca inflamatia sa se retraga.
Mastita poate avea mai multe forme, de la cele mai comune, pana la cele mai severe. Este aproape imposibil sa iti dai seama singura care este tipul de mastita pe care il ai, de aceea trebuie sa mergi la un control.
Astfel, exista 4 tipuri de mastita:
Mastita la san se poate manifesta diferit de la persoana la persoana. De aceea, este important sa stii care sunt simptomele cele mai des intalnite ale acestei afectiuni, pentru a-ti da seama cat de grava este problema. Nu uita sa mergi la un control, pentru ca un medic radiolog specializat in Imagistica Sanului iti va putea pune un diagnostic clar.
Atunci cand durerea este insuportabila si te impiedica sa realizezi sarcinile de zi cu zi si sa functionezi la parametrii normali, trebuie sa soliciti asistenta medicala. Indiferent care dintre aceste simptome sunt prezente in timp ce alaptezi, trebuie sa te asiguri ca vizitezi un medic specialist cat mai curand. De asemenea, educatia prenatala ar trebui sa fie preocuparea ta principala inainte de a naste. Iti va oferi solutii de prevenire si modalitati de a depasi aceste situatii si simptome in cazul in care au aparut. Cu ajutorul ei vei invata cum sa identifici diferite schimbari care apar in corpul tau si sa fii mai sigura pe deciziile viitoare.
Mastita poate aparea dupa intarcare, dar si in timpul acesteia. Atunci cand bacteriile, adesea regasite in gura bebelusului, intra intr-o conducta de lapte printr-o fisura din mamelon. Conform unui studiu realizat de Australian Breastfeeding Association, aproximativ intre 1% si 3% dintre mamele care alapteaza o pot dezvolta. De asemenea, aceasta afectiune poate fi rezultata si din cauza unui canal de lapte blocat care nu s-a curatat, infectia putand fi prezenta sau nu. Astfel, laptele acumulat in spatele canalului este fortat in tesutul mamar si provoaca inflamarea lui.
Alte cauze ale infectiei includ mastita cronica si o forma rara de cancer, numita carcinom inflamator.
In cazul in care mastita in timpul sarcinii este diagnosticata din timp, poate fi tratata destul de usor, fara a aparea diferite complicatii. De cele mai multe ori, medicul iti prescrie antibiotice si antiinflamatorii, in functie de gravitatea problemei. In cazul in care prezinti aceasta afectiune insa nu este grava, poti continua sa alaptezi fara probleme, dar intr-un ritm ceva mai alert.
Daca mastita acuta este diagnosticul tau, cel mai probabil ti se va prescrie administrarea unui tratament. Alaptarea va putea fi reluata dupa terminarea acestuia. Exista si multe cazuri in care mastita este cronica, iar pacientele sunt nevoite sa se spitalizeze. De aceea, consulta un medic pentru orice fel de problema ai avea, pentru a nu ajunge la complicatii majore.
Este indicat sa hranesti copilul la 2-3 ore in timpul zilei, dar si pe parcursul noptii, pentru a nu lasa laptele sa se acumuleze.
De asemenea, femeile care prezinta mastita in sarcina trec prin diferite stari fizice si psihice, care pot afecta viata de familie. De aceea, trebuie sa-l faci pe partenerul tau sa inteleaga faptul ca anumite probleme de acest gen sunt o provocare pentru tine si te pot dezechilibra. Toate acestea pun foarte multa presiune pe voi si nu veti rezista daca nu luati masuri active pentru a va ingriji relatia pe termen lung. Pentru ca niciunul dintre voi sa nu fie afectat, psihoterapia de cuplu este una dintre cele mai bune solutii. Cu ajutorul ei veti invata importanta tolerantei si intelegerii problemelor voastre si, de asemenea, cum sa le rezolvati.
Daca vei alege sa amani tratamentul, este foarte posibil ca infectia sa duca la complicatii, iar abcesul mamar este una dintre ele. Acest lucru inseamna ca se poate acumula puroi si vei avea nevoie de drenaj chirurgical. De asemenea, mastita poate reaparea daca nu este tratata corespunzator si dupa ce ai terminat perioada de alaptare.
Un lucru de care tanara mamica trebuie sa fie constienta este faptul ca are nevoie de cursuri de educatie prenatala. De ce? Pentru ca vei invata care sunt schimbarile hormonale la care sa te astepti, ce se intampla in timpul sarcinii, cum sa ingrijesti bebelusul corespunzator, care sunt problemele intalnite in alaptare si rezolvarea acestora.
In cazul in care nu vei ajunge la medic curand, poti face cateva lucruri singura, in propria casa.
Mastita netratata poate deveni cronica si va prezenta probleme si complicatii foarte mari.
Atunci cand bebelusul nu prinde bine sanul, aceasta afectiune se dezvolta din cauza excesului de lapte si pentru ca el nu se elimina in mod normal. Daca sanii nu se golesc, apare staza laptelui in ductele glactofere si modificari ale acestora. Cand sistemul tau imunitar constata proteinele laptelui din corp, le confunda cu o bacterie sau o infectie si se declanseaza inflamatia. Astfel, sanii devin rosii, prezinta dureri, se umfla si apar scurgeri mamelonare. De asemenea, febra, starea generala de oboseala, durerile musculare si de cap sunt primele simptome prezente.
Trebuie sa te asiguri ca bebelusul este atasat corespunzator la sanul tau, si ca va consuma o cantitate de lapte suficienta. Alaptatul va trebui sa fie si el contorizat si realizat la intervale de timp cat mai dese. De asemenea, asigura-te ca il hranesti pe cel mic cu ambii sani si ca nu folosesti sutiene prea stranse. Mai mult, daca ai avut mastita mamara si la sarcini anterioare, este foarte posibil ca ea sa apara din nou. Atunci cand sanul nu este golit complet, nu te speria. Dezvoltarea bacteriilor apare de cele mai multe ori dupa ce acest lucru se intampla in mod repetat. De asemenea, poti ajuta si tu acest proces, insa ai grija sa nu iti provoci leziuni.
Mastita la femeile care alapteaza nu trebuie sa fie o îngrijorare in ceea ce priveste alaptatul, pentru ca acesta se poate relua imediat dupa ce ai terminat tratamentul prescris de medic. De asemenea este posibil ca doctorul sa nu-ti interzica hranirea bebelusului, in cazul in care te confrunti cu o mastita simpla, intr-un stadiu incipient. Dupa ce ai vizitat un specialist si ti s-a pus un astfel de diagnostic, trebuie sa iei in considerare ca infectia nu se va extinde si in laptele mamar, iar alaptarea poate continua, insa doar cu acordul medicului.
Asadar, mastita in timpul sarcinii este o afectiune pe care nu trebuie sa o ignori. Ia in considerare informatiile de mai sus si apeleaza la sfatul medicului specialist.
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT