Mituri despre schizofrenie – De ce este important să ne informăm cu privire la schizofrenie
Daca ne luam dupa tot felul de mituri despre schizofrenie, percepțiile negative pot avea un impact direct asupra pacienților, care le internalizează. Astfel, pe lângă povara afecțiunii, aceștia trebuie să se lupte cu sentimentul de rușine, de izolare și respingere a societății. Așa că le este mai dificil să accepte diagnosticul, tratamentul și să lupte pentru a se însănătoși. Vor privii schizofrenia ca pe o condamnare la o viață de chin, nu ca pe o afecțiune tratabilă.
Un exemplu clar al încărcăturii negative puternice pe care o poartă denumirea este reprezentat de inițiativa Japoniei și altor țări din Asia. Ele au schimbat termenul de schizofrenie cu o altă denumire, neutră, lipsită de greutatea stigmei și stereotipurilor.
Rezultatele au fost imediate și importante:
în 2 ani, procentul pacienților care primeau acest diagnostic aproape s-a dublat. Asta sugerează că psihiatrii evită și ei acest diagnostic, când are o încărcătură atât de negativă.
86% dintre psihiatrii chestionați au declarat că noul termen facilitează comunicarea cu pacientul și familia acestuia. Ușurează procesul terapeutic și îmbunătățește relația dintre medic și pacient.
persoanele care primesc noul diagnostic apelează mai des la servicii medicale. Deschid mai ușor conversația, dezvăluind ce afecțiune au;
cei care cunosc doar noul termen, nu și pe cel standard, au o atitudine mult îmbunătățită asupra afecțiunii. Considera majoritar că relația lor cu o persoană care suferă de asta nu ar fi afectată. Pot să-și imagineze cu relativă ușurință în ce constă boala, și că nu e atât de gravă.
familiile în care există o persoană cu noul diagnostic au o șansă mai mică să se distanțeze de acel membru.
Program de terapia pt abilitatile sociale
Din 13 martie reincepe programul de terapia abilitatilor sociale destinat pacientilor cu schizofrenie
INCEPE NOUA SERIE A PROGRAMULUI CONEXIUNI