De cate tipuri este nevroza?
Tipul de nevroza depinde de cauza formarii sale. Nevrozele sunt facilitate de un sistem nervos sensibil, de experiente mentale severe, precum moartea unei persoane dragi sau de stimuli care vin din interiorul corpului. Printre numeroasele tipuri de nevroze, se disting nevroza obsesiv-compulsiva, neurastenica, anxioasa, fobica, depresiva sau isterica.
Nevroza depresiva
Nevroza depresiva este o tulburare caracterizata prin existenta unei dispozitii constant triste. In acest fel, poate fi considerata un „episod depresiv usor sau mediu fara sindrom somatic” sau „distimie”.
Persoanele cu aceasta tulburare au stari deprimate pentru perioade lungi de timp. In mod similar, acestea prezinta o inactivitate fizica ridicata si letargie generalizata. Simptomele pot mentine un grad minim de functionare, dar provoaca o stare mentala scazuta, ce determina un mare disconfort si o calitate slaba a vietii. Aceste manifestari sunt adesea completate de simptome de anxietate, cum ar fi palpitatii, puls rapid, transpiratie si respiratie mai rapida.
Nevroza anxioasa
Senzatia de frica este un sentiment uman normal care protejeaza impotriva pericolului, fiind esential pentru supravietuire. Cu toate acestea, persoanele cu aceasta tulburare sufera de o dispozitie anxioasa care poate dura luni de zile, nefiind corelata insa cu un pericol extern. Aceasta tulburare este asociata cu o varietate de simptome, cum ar fi tensiunea motorie, hiperreactivitatea, nervozitatea, starea de neliniste, insomnia si problemele digestive. O tulburare depresiva apare, adesea, in consecinta.
Nevroza fobica
Fobiile sunt temeri exagerate, persistente si circumscrise anumitor obiecte si situatii pe care persoana in cauza le evita. Fobiile cunoscute sunt frica de inaltimi, frica de spatiile inguste si inchise, de spatiile largi, de calatorii, de singuratate sau de animale (de exemplu, caini, paianjeni sau serpi). O forma speciala este si fobia sociala. In acest caz, bolnavii au frica masiva, irationala, de contactul cu alte persoane sau de situatii in care altii ar putea sa ii examineze si sa ii evalueze critic.
Nevroza obsesiv-compulsiva
Cei afectati sufera de ganduri obsesive si de actiuni compulsive, care intervin masiv in viata de zi cu zi si provoaca niveluri ridicate de suferinta. Majoritatea persoanelor cu aceasta tulburare considera ca senzatiile si comportamentul sunt extrem de dureroase. Simptomele legate de zonele „simetrie/ ordine”, „colectare”, „contaminare/curatare” si „agresivitate/ control” sunt cele mai frecvente intalnite in acest tip de nevroza.
Gandurile si actiunile pot deveni atat de definitorii vietii, incat cei afectati s-ar putea sa nu mai poata participa la viata sociala si sa fie din ce in ce mai izolati. Pacientii efectueaza ritualuri, precum spalarea mainilor, atat de frecvent incat actiunile domina o mare parte a zilei. De asemenea, pot aparea comportamente de afisare inconstiente, agresivitate sau frica. Sub-formele cunoscute ale nevrozei obsesionale sunt cleptomania (constrangerea de a fura) sau dependenta de cumparaturi. Cei afectati au de obicei o structura de personalitate obsesiva, sunt meticulosi si prea exacti.
Nevroza isterica
Nevroza isterica este o forma a tulburarii nevrotice, caracterizata prin diverse crize sau chiar paralizie. Pacientul poate prezenta dureri in diferite parti ale corpului, dificultati in respiratie sau un nod in gat. Bolnavii cu isterie (nevroza de conversie) sufera de un conflict care se manifesta in domeniul fizic, precum in nevroza cardiaca sau gastrica. Simptomele frecvente sunt tensiune, paralizie, lesinuri, surditate psihogena sau orbire. Acesti pacienti sunt adesea predispusi la convulsii bruste. Chiar si intr-un mediu calm, convulsiile sunt dificil de controlat. Semnele clinice somatice sunt hipotensiunea, precum si miscarile nervoase in diferite parti ale corpului.
Nevroza isterica este, de obicei, declansata de situatii stresante din punct de vedere emotional, care ii imping pe cei afectati la limitele lor. Nu este neobisnuit sa apara, de exemplu, la inceputul studiilor sau al muncii, al sarcinii sau al casatoriei.
Aceasta tulburare poate fi tratata numai de catre un specialist, prin psihoterapie si medicamentatia necesara, deoarece simptomele caracteristice pot fi intalnite si la alte boli, nefiind specifice doar nevrozelor.
Nevroza hipocondriaca
Persoanele cu nevroza hipocondriaca sunt predispuse la introspectie legata de propriul corp. Nu au motive sa se teama ca sufera de o boala grava, cum ar fi:
atac de cord sau cancer dar isi augmenteaza, prin autosugestie, simptome fiziologice si adesea cauta sa isi confirme suspiciunea.
Nevroza astenica
Neurastenia este insotita nu numai de boli mintale, ci si de probleme de sanatate fizica. In cazul nevrozei astenice, cele mai frecvente simptome includ:
- durerile de cap
- oboseala excesiva si incapacitatea pacientului de a se concentra asupra a tot ceea ce este important.
Exista 3 etape ale acestei tulburari:
In prima etapa, apare doar iritabilitate usoara, neexistand semne somatice. Mai mult, in aceasta faza, nevroza nu ar trebui sa interfereze cu activitatile zilnice si cu ce stil de viață are pacientul. Dupa aceea, nevroza intra intr-un stadiu mai sever. Imposibilitatea de continuare a activitatii active, deoarece apar noi simptome. In ultima etapa, nevroza capata severitatea finala, cu dureri la nivelul abdomenului, inimii si capului. Apatia si letargia pot aparea si ele, in timp ce sindromul astenic continua sa se extinda.