Te invitam sa vizionezi o emisiune dedicata acestui subiect important si anume ”Originile nemultumirii”. Gazda emisiunii “Provocarile vietii”, psihoterapeut Adina Tomoioaga, impreuna cu psihoterapeut cu formare in Psihoterapia Cognitiv-Comportamentala, Terapie de cuplu si familie, Andreea Enachescu explica care sunt originile nemultumirii, cat de mult conteaza factorii genetici, importanta educatiei primite in cadrul familie si nu in ultimul rand solutii cum putem cultiva multumirea in vietile noastre.
Exista si posibilitatea sa dezvoltam aceasta capacitate, aceasta trasatura a personalitatii noastre? Este posibil ca unii oameni vor fi toata viata morocanosi si nemultumiti?
Este important sa avem o buna calitate a vietii, o bunastare. Acestea sunt nevoile de baza ale oamenilor, fara de care nu putem sa avem o viata mai buna. Este foarte important sa avem unde sa locuim. Sa avem un serviciu. Sa beneficiem de tot confortul necesar. Mai apoi, incetul cu incetul, sa ne indeplinim si alte nevoi, care sa ne aduca fericire.
Da, exista o componenta genetica. Conform studiilor, multumirea, stare de fericire este data 10% de conditiile de viata, 50% de partea genetica, mostenita, care include mai multe lucruri. 40% ce faci tu efectiv cu viata ta. Partea genetica este esentiala in originile nemultumirii. Conteaza din ce familie provii. Conteaza cum au fost parintii tai. Ce ai invatat tu alaturi de ei? Erau niste persoane care erau usor de multumit? Erau persoane nemultumite in permanenta? Nemultimite de sine? De ceilalti? Te criticau? Critica aceasta, copilul o preia si o duce mai departe. Ramane ca o voce interna ce se activeaza in toate situatiile. Cand este vorba despre propria persoana, este vorba despre ceilalti. Apoi este si o componenta genetica. Sunt acele personalitati negativiste. Acei pasivi agresivi. Poate dezvolta mai tarziu intr-o tulburare de personalitate: pasiv agresiva. Cand este critica, cand apare vinovatia, cand se cearta, cand intra intr-un conflict cu toata lumea. Cand se retrage, apoi revine. Este ceva ce epuizeaza individul.
Este explozia Internetului. A muncii de acasa, care te izoleaza. Atunci incep, incet incet, sa intervina exigentele. Incepi sa fii nemultumit si uiti sa fii recunoscator pentru lucrurile simple. In fata unui calculator totul devine virtual. Dar cand iesi din casa uiti sa fii recunoscator pentru simplul fapt ca este soare afara, ca esti sanatos. Ca esti in viata, ca poti sa mergi. Ca nu te doare nimic. Ca ai prieteni, ai familie. Uiti de toate aceste aspecte si se poate spune ca printre originile nemultumirii poate fi si o stare de izolare.
Daca este vorba despre copii, cum discutam mai devreme, este foarte important sa-i invatam de mici sa fie multumiti. Sa spuna multumesc. Este un cuvant esential! Apoi sa-si exprime frustarea, nemultumirea. Sa intelegem exact ce nevoi au ei. Nu este vorba de masinuta galbena sau rosie! Probabil ca in spate se afla o nevoie care nu a fost satisfacuta. Apoi, pentru copii este esential sa interactionam cu ei si sa le oferim experiente, mai degraba decat cadouri. Din asta invata, asa isi dezvolta diversele abilitati. Daca este vorba de un partener, atunci clar nemultumirea este invatata. Dar o putem exprima atunci cand ne deranjeaza nemultumirea celuilat. Putem sa spunem cum ne simtim. Care sunt nevoile, asteptarile noastre, astfel incat celalalt sa inteleaga ce se intampla cu partenerul. Sa afle care sunt originile nemultumirii. Comunicare este esentiala.
Este un cerc vicios in care intram. De aceea, comunicarea intr-un cuplu este foarte importanta. Care este originea nemultumirii? Ce se afla in spate? Partenerul are vreo nevoie nesatisfacuta? Nu stie sa si-o exprime? Probabil si-o exprima prin aceasta nemultumire, dar de fapt este vorba de cu totul si cu totul altceva.
In concluize, este important sa intelegem originile nemultumirii pentru a o putea gestiona in mod constructiv.
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT