Adolescenta reprezinta o perioada de tranzitii dramatice si foarte multe schimbari in plan fizic, ceea ce duce la un risc crescut de boli si afectiuni, atat fizice, cat si psihice. Totodata, alegerile pe care tinerii le fac in stilului de viata pot afecta sanatatea atat in perioada adolescentei, cat si la maturitate.
Problemele adolescenților – Cele mai obisnuite boli si probleme de sanatate ce pot aparea in adolescenta sunt:
- tulburari de personalitate,
- tulburari de anxietate,
- depresie asociata cu suicid,
- tulburare bipolara
- anumite tipuri de schizofrenie,
Tulburarea de hiperactivitate în adolescență
Aproximativ 11% dintre copiii cu vârste cuprinse între 4 și 17 ani au fost diagnosticați în ultima perioadă cu ADHD.
Simptomele ADHD pot deveni evidente încă de la vârsta de 4 ani, dar uneori aceste simptome nu devin problematice până la vârsta adolescenței. Copiii pot experimenta probleme academice doar atunci când sarcinile devin din ce în ce mai dificile – mai exact și cel mai adesea, în anii de liceu.
Există două subtipuri de ADHD – tip hiperactiv sau de tip neatent
De asemenea, este posibil să existe o combinație între ambele tipuri. Adolescenții cu tip hiperactiv au dificultăți în a sta nemișcați, în picioare, nu pot înceta să vorbească și se străduiesc să finalizeze un proiect. Adolescenții cu tipul lipsit de atenție nu se concentrează și devin ușor distrași. ADHD este adesea tratat atât cu terapie cât și cu medicație.
Educarea părinților poate fi de asemenea o parte vitală a tratamentului pentru copiii/adolescenti, pentru a ajuta familia să gestioneze simptomele într-un mod corespunzător și sănătos.
Tulburări de alimentație la adolescenți
Una dintre problemele adolescentilor des intalnita este tulburarea de alimentatie. Tulburările de alimentație includ anorexia, bulimia și tulburarea de alimentație generală. Deși tulburările de alimentație pot apărea atât la bărbați cât și la femei, prevalența este mai mare în rândul femeilor.
În timp ce anorexia este caracterizată de restricții extreme la alimente și pierdere în greutate, bulimia implică și purjarea, fie prin vărsături, fie prin utilizarea de laxative. Tulburarea de alimentație generală presupune consumul unor cantități masive de alimente la un moment dat, fără purjare.
Tulburarile de alimentație pot avea un impact serios asupra sănătății fizice a adolescentului
Tratamentul necesită adesea atât monitorizarea sănătății fizice, cât și terapia intensivă.
Problemele adolescenților pot avea un impact serios asupra sănătății fizice. Alături de aceste tulburări, adolescentul va manifesta cel mai probabil și mai multe comportamente de tip patologic. Este o urmare a incapacității de a face față situației teribile cu care se confruntă.
În ce anume constă comportamentul de tip patologic și când trebuie să ne alarmăm?
Cum recunoaștem problemele adolescenților :
- tendința de a se răni prin tăiere, ardere, trăgându-și părul, etc.
- vandalizează propria locuință sau pe a altora; lezează în mod intenționat alte persoane.
- a dezvoltat o tulburare de alimentație (bulimie sau anorexie) sau nu este în măsură să reducă consumul de alimente și a câștigat multe kilograme în plus.
- abuzează de substante
- se angajează în comportamente extrem de riscante și/sau ilegale, cum ar fi jocurile de noroc, furtul, înșelăciunea sau promiscuitatea sexuală.
- minciuna compulsivă.