Cauze si simptome
Schizofrenia se regaseste printre cele mai grave tulburari psihiatrice, facand parte din categoria afectiunilor psihice, cu consecințe serioase atat pentru persoana afectata, cat și pentru persoanele din jurul sau. O caracteristica dificila consta în imprevizibilitatea evoluției bolii, chiar și în era terapiilor moderne care au schimbat fundamental perspectivele referitoare la integrarea sociala a pacienților.
Debutul schizofreniei este unul diferit de la femei la barbati. In cazul episodelor acute de schizofrenie, primul apare la barbati dupa varsta de 20 de ani. La femei, simptomele initiale sunt diagnosticate la aproximativ 30 de ani. Un medic psihiatru joaca un rol esential in gestionarea si tratarea schizofreniei, oferind o evaluare detaliata bolnavilor de schizofrenie pentru diagnosticarea corecta a acestei tulburari complexe. El poate stabili diagnosticul.
Simptomele schizofreniei.
Intai de toate, trebuie sa mentionam ca simptomele psihotice ale pacientului schizofrenic sunt caracteristici centrale ale schizofreniei si ale altor tulburari psihice severe. Episoadele psihotice pot fi însoțite de anxietate severă, teamă sau agitație și pot afecta capacitatea unei persoane de a funcționa în viața de zi cu zi.
Simptomele schizofreniei sunt impartite in 2 categorii, asadar persoanele care sufera de schizofrenie pot experimenta urmatoarele simptome:
- simptomele schizofreniei – pozitive – sunt generate de o hiperactivitate a dopaminei si constau in: halucinatii, vizuale si auditive (persoanele cu schizofrenie au tendinta de a vedea cee ce, de fapt, nu exista si aud voci), prezinta idei fara coerenta, gandire si vorbire dezorganizate
- simptomele schizofreniei – negative – sunt generate de un deficit al dopaminei si constau in: lipsa vointei, o stare emotionala neutra, apatie, evitarea discutiilor, izolare si lipsa de interes social
Atunci cand pacientul prezinta o serie de simptome specifice schizofreniei, necesita o evaluare atenta si monitorizare continua pentru a asigura un tratament adecvat si eficient.
Ce tratamente exista pentru schizofrenie si unde te poti trata de schizofrenie?
Tratamentul pentru aceasta tulburare psihica include, de obicei, o combinatie de medicamente si terapie pentru reducerea simptomelor. Cu alte cuvinte, îngrijirea pacientului cu schizofrenie necesită o abordare multidisciplinară care să includă tratamente medicale, psihologice și sociale. Asadar, pacientul cu diagnostic de schizofrenie trebuie sa primeasca ingrijire si sprijin pentru ameliorarea simptomelor.
Tratamentul schizofreniei in cazul pacientului schizofrenic poate implica mai multe tipuri de servicii si profesionisti, cum ar fi: spitalele si clinicile de psihiatrie, centrele de sanatate mintala, centre de tratament.
In cadrul Retelei de Clinici Hope, poti gasi tratament la standarde internationale. CONEXIUNI este primul program specializat din Romania destinat tratamentului simptomelor negative, recuperarii psihologice si sociale a acestor pacienti, pentru o viata implinita si independenta.
Programul CONEXIUNI se adreseaza in premiera tratamentului psihoterapeutic al schizofreniei, ca adaos la cel medicamentos. Programul coordoneaza consultul de psihiatrie, psihoterapia individuala si curs de abilitati sociale standardizat, bazat pe manualul lui Allan Bellack. Cursul ii invata pe pacienti despre tehnici de comunicare nonverbala, reactii emotionale adecvate, asertivitate, empatie, sa initieze si sa construiasca relatii de prietenie sau dragoste, sa isi gaseasca si sa mentina activitati profesionale.