Psihiatrie

Psihiatrie

Psihiatria este o ramură a medicinei care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea, tratamentul și reabilitarea persoanelor cu tulburari psihice.

Tulburările psihice și bolile mintale influențează aproape toate aspectele vieții unei persoan, iar pentru tratarea lor avem nevoie sa apelam la psihiatrie. Vorbim aici despre funcțiile fizice, comportamentulafectivitatea, perceperea realității, relațiile interumane, sexualitatea, munca și timpul liber. Asemenea tulburări sunt cauzate de interacțiunea unor factori complecși, biologici, sociali și spirituali, care nu pot fi totdeauna puși în evidență cu siguranță. Sarcina psihiatriei este să clarifice rolul acestor diverși factori și influența lor asupra manifestărilor din cursul bolilor mintale.

Psihiatrul este in primul rand un medic. Este absolvent al facutlatii de medicina, poate prescrie medicamente si trateaza din punct de vedere psihofarmacologic în primul rand o problemă medicală (un dezechilibru neurochimic al creierului). Un specialist in psihiatrie se ocupă doar de persoanele cu probleme de ordin psihic ale căror simptome fizice au ajuns să le afecteze activitățile zilnice.

Cele mai frecvente tulburari psihice (tulburari emotionale) care se rezolva cu ajutorul sedintelor de psihiatrie in Bucuresti si Romania sunt:

Depresie

Abuz de substante: dependenta de alcool, dependenta de tutun

Anxietate

Insomnie

Tulburare borderline

Tulburare bipolara

Schizofrenie

Stress post traumatic

In ceea ce priveste viata la oras, aici domina cu siguranta depresia. In schimb, in mediul rural dependenta de alcool este cea mai mare problema psihica intalnita.

Cand ai nevoie de sedinte de psihiatrie?

In general ai nevoie de psihiatrie cand ai unele simptome care pot semnaliza o tulburare psihica. Acestea pot fi:

esti trist; nu ai chef de nimic; esti mereu obosit; ti-e greu sa iei decizii si te gandesti uneori ca viata nu mai are rost; chiar te-ai gindit sau ai incercat sa te sinucizi

esti chinuit de stari de neliniste, anxietate; ai “nod in gat”, palpitatii; ai atacuri de panica care te fac sa te gandesti ca ai sa innebunesti sau ai sa mori

treci printr-un moment greu al vietii tale. (doliu, despartire, boala, conflicte in familie,in cuplu sau la servici, stress major). observi ca nu reusesti sa iti revii

vorbesti mult in ultima vreme; cei din jur iti spun sa stai locului; nu mai ai nevoie de somn si treci alternativ prin stari devozitate si apoi de tristete/epuizare

ai devenit “obsedat” de o persoana; de anumite ganduri sau de un anumit comportament

de la o vreme, par ca toti cei din jur vorbesc despre tine sau simti ca esti urmarit sau ca cineva iti face rau

auzi lucruri care ceilati nu par sa le poata auzi; ai avut viziuni sau alte tulburari de vedere, auz sau miros

esti dependent de alcool; tutun; jocuri de noroc si ai hotarat ca vrei sa incetezi dar ai nevoie de ajutor

Alte motive pentru care oamenii vin la psihiatrie:

Cand le-a fost prescris mai mult de un medicament psihiatric

Cand tratamentul psihiatric medicamentos incepe sa-si piarda efectele si au nevoie sa-si schimbe medicatia

Au primit diagnostice diferite de la alti specialisti

Au urmat tratamentul medicului generalist si situatia lor nu s-a imbunatatit

Au primit recomandare de la psiholog sau psihoterapeut

Cand au simptome fizice pe care celelalte specialitati nu au reusit sa le rezolve

Cand incep sa aiba comportamente neadecvate si acestea se repeta periodic

psihiatrie Bucuresti

Ce se intampla in cadrul unei sedinte de psihiatrie?

In primul rand este de mentionat ca serviciile de psihiatrie pot fi decontate si prin CASMB daca esti asigurat. Sunt servicii pentru care este o cerere constanta si masiva din partea populatiei.


Scopul primei sedinte de psihiatrie este de stabilire a diagnosticului. Medicul psihiatru va sta de vorba cu tine si iti va pune o serie de intrebari legate de starea ta de sanatate si simptomele care le manifesti. Este foarte important ca raspunsurile tale sa fie sincere si cat mai detaliate. Altfel atat munca medicului cat si timpul tau vor fi pierdute in zadar.

In cazul in care nu te simti in stare sa vii de unul singur, poti sa vii insotit de o persoana apropiata tie care sa-ti ofere suport. Limita de confidentialitate intre tine si aceasta persoana va fi respectata de catre medic.

In urma discutiei, medicul va stabili un diagnostic si-ti va explica exact care este situatia ta si la ce sa te astepti. In cele mai multe cazuri se prescrie medicatie pentru a ameliora simptomele. Deci sunt sanse mari sa pleci de acolo cu o reteta. De asemenea de multe ori problemele cu care se vine la psihiatrie  se trataeaza si prin psihoterapie. In acest caz vei primii o scrisoare medicala catre un psihoterapeut, care sa te ajute cu problema actuala.

Desigur ca se pot intalnii situatii in care partea de tratament medicamentos sa fie combinata cu partea de psihoterapie.

Partea de psihiatrie, prin medicatia oferita trateaza doar simptomele pe care le ai, in sensul ca le tine sub control. Sursa problemelor se trateaza doar prin psihoterapie.

 

Cat dureaza o sedinta de psihiatrie?

Sedintele de psihiatrie sunt in general de 2 feluri. Evaluarea initiala si Controlul.

Evaluarea initiala este prima sedinta unde medicul va sta de vorma mai mult cu tine pentru a afla sursa problemei tale. Va stabili un diagnostic si un plan de tratament. Aceasta sedinta dureaza de regula 50 de minute, dar sunt cazuri cand se ajunge si la 120 de minute.

Controlul respectiv restul celorlalte sedinte de psihiatrie. La ceasta sedinta se vine periodic, cam 1 data pe luna si are rolul de a monitoriza efectele medicatiei si al tratamentului prescris. Se urmareste evolutia si se adjusteaza medicatia dupa caz. Durata ei este de 30 de minute.

 

Diferenta intre cabinet de psihiatrie si clinica de psihiatrie

Diferenta intre un cabinet de psihiatrie si o clinica este intr-o prima faza leagata doar de marimea acesteia. Intr-un cabinet de psihiatrie de regula lucreaza doar un medic, pe cand intr-o clinica vei gasii intotdeauna mult mai multi medici.

Faptul ca este doar un singur medic intr-un cabinet de psihiatrie nu-i constrange acestuia competentele. Insa este bine sa te gandesti la problema in ansamblu pentru nevoile tale si la avantajele de care ai nevoie.

 

Avantajele unei clinici de psihiatrie:

existand mai multi medici psihiatri care lucreaza in acelasi grup intotdeuna experienta acestora cumulata este mult mai mare. Astfel sansele ca sa gasesti un medic specializat pe problematica ta si sa ti se puna un diagnostic corect sunt foarte crescute. Se urmareste ca medicul care ti se aloca sa aiba cea mai mare experienta pe problematica ta

tratamentul nu este limitat. Intr-un cabinet de psihiatrie medicul respectiv te poate ajuta doar cu o reteta. In unele cazuri si cu trimitere care alte specialitati sau psihoterapie. Insa cade in grija ta sa gasesti ceilalti specialisti si sa continui tratamentul la ei. Acest lucru nu se intampla in cadrul unei clinici. Aici vei gasii si psihiatrul si psihoterapeutul in aceeasi echipa lucrand impreuna pentru rezolvarea suferintei tale psihice. De regula se gasesc majoritatea serviciilor necesare pentru rezolvarea prblemei tale.

Programe de tratament

Clinicile de specialitate au creat programe specifice pentru fiecare diagnostic in parte. Inseamna ca pentru diagnosticul tau este disponibil un program de tratament, care stii cat va dura, cat este de eficient si ce rezultate iti va aduce. De mentionat este ca implicarea ta este cheia. Cu cat te implici mai mult cu atat rezultatele vor fi mai bune.

Garantii. Exista multe persoane care sunt diagnosticate gresit. Astfel ajung sa urmeze un tratament gresit ani de zile. In unele cazuri nu numai ca nu-si amelioreaza problema dar isi mai si fac rau intre timp. Cum te-ai simtii sa iei cateva luni de zile niste medicamente care aflii ulterior ca iti faceau mai mult rau decat bine? Acest lucru nu se intampla in cadrul unei clinici specializate de psihiatrie. Intotdeauna efectele sunt controlate si monitorizate din toate punctele de vedere apentru a asigura un tratament eficient.

Continuitate. Clinicile de specialitate au in general o prezenta pe piata mult mai de durata si in Romania trendul este de crestere si dezvoltare al acestora. Asadar chiar daca episoadele tale sunt recurente, vei stii intotdeauna unde sa gasesti o echipa care stii ca te-a ajutat si a fost eficienta pentru tine. Te va puta ajuta si in viitor

Ajutor marit. Un cabinet de psihiatrie poate avea doar o specializare. Poate fi pentru adulti sau copii. Majoritatea clinicilor specializate in psihiatrie ofera servicii pentru intreaga familie. Vorbim aici de copii, adolescenti, adulti, cupluri, grupuri, familie si seniori.

La Clinica Hope beneficiezi de consultație și tratament modern de psihiatrie într-un cadru cald și primitor, dezvoltare personală, terapie de cuplu si grup.

EVALUARE și DIAGNOSTIC

Daca există suspiciunea unor probleme psihice, unul dintre primii pași este consultația psihiatrică. Consultația cu medicul specialist psihiatru va dura 45-50 minute și va urmări [..]

CONTROL și MEDICAȚIE

Se recomandă tratament medicamentos pentru: – episod depresiv, în special mediu si sever, cu sau fără elemente psihotice – tulburări de anxietate (generalizată, tulburare de panică) [..]

PSIHIATRIE PEDIATRICĂ

Psihiatrie pediatrică – specialitate medicală care se ocupă cu diagnosticarea și tratamentul tulburărilor psihice la copii și adolescenți (vârstă mai mică de 18 ani) [..]

Totul începe la noi cu un CONSULT LA MEDIC.

DE CE SĂ VII LA CLINICA HOPE?

Suntem dedicați oferirii celor mai bune tratamente pentru sănătatea ta psihică și emoțională. Cum știm care sunt acestea? Aplicăm cunoștințele ultimelor ghiduri internaționale de tratament și țintim să oferim întreaga gamă de intervenții dovedite științific ca fiind cele mai eficiente, de la medicație la tipurile de psihoterapie.

Organizăm totul în PROGRAME DE TRATAMENT, pentru ca să știi tot timpul întreaga gamă de servicii de care ai nevoie și ce parcurs ai de urmat.

Noi oferim o abordare individuală, în care tu poți alege între toate cele 3 variante: tratament psihiatric-medicamentos, tratament psihoterapeutic sau mixt.

Avantajul nostru constă însă în faptul că suntem o clinică exclusiv destinată sănătății psihice, în care psihiatrul și psihoterapeutul fiecărui pacient comunică și colaborează între ei, cu acordul tău, aplicând programe specializate pentru ca să primești cel mai bun și eficient parcurs terapeutic pentru tine.

Astfel șansele tale să rezolvi problemele cauzate de această afecțiune sunt mult mai mari, iar timpul necesar va fi mult mai mic.

Eforturile de a construi programe complete de tratament au adus clinicii în 2018 o neașteptată apreciere internațională, Clinica Hope devenind singura clinică din România care a primit, în Mai 2018, prestigiosul premiu Rose of Paracelsus, decernat de Asociația Medicală Europeană pentru „Bune practici medicale”- Best Medical Practice.

Stabilește o programare!

CLINICA HOPE se dezvoltă continuu din 2009, pornind de la o idee clară: să ofere pacienților din România numai tratamente psihice cu eficiență dovedită științific, urmărind recomandările de tratament internaționale. Având o echipă completă de psihiatri și psihologi, ne urmărim cu perseverență obiectivele și inovăm continuu, lansând în ultimii ani nu mai puțin de 4 tipuri de programe unice de tratament, recomandate de ghidurile internaționale, dar care lipseau în România.

Prin programele noastre, ne dorim să-ți oferim toate șansele de recuperare și beneficiile pentru sănătate și să-ți oferim înapoi Speranța și Echilibrul!

Programeaza-te
Call Now ButtonPROGRAMEAZA-TE