Control Psihiatric

De control psihiatric aveti nevoie daca in cadrul consultatiei initiale (evaluare psihiatrica) medicul psihiatru a ajuns la una din cele 2 concluzii:

  1. aveti nevoie de medicamente pentru a va ameliora simptomele
  2. medicul are nevoie de mai multe informatii pentru a va stabili clar diagnosticul.
control psihiatric
  • Control Psihiatric si Medicatie

Medicul psihiatru are rolul de a va trata problemele  psihice care tin de corp. Studiile medicale şi anii de experienţă clinică, ii ajuta pe aceştia să înţeleagă relaţia complexă dintre trăiri şi alte boli medicale. Pot evalua toate datele medicale şi psihologice, să pună un diagnostic, şi să recomande un tratament. De asemenea, ca medici, ei sunt singurii furnizorii de sănătate mintală, care pot prescrie medicamente şi cere analize.

Asadar sunt sanse ca aceasta sa va prescrie un tratament. Pentru ca fiecare om este diferit, in sensul ca reactioneaza diferit la medicamente si stimuli medicul este precaut. De regula, dupa ce ti-a prescris un tratament, te cheama dupa o perioada aprox de 2 saptamani pentru a verifica efectele pe care acel tratament le-a avut asupra starii tale. Este encesar sa analizeze, daca simptomele s-au ameliorat, cate dintre ele si cat de mult. Este foarte important de verificat daca cumva au aparut reactii adverse.

In cazul in care sunt probleme la vreuna din situatiile enumerate anterior medicul adjusteaza medicatia. Asta inseamna ca va poate schimba gramajul medicamentelor date. Il poate mari sau diminua in functie de caz. Sunt situatii in care se poate schimba complet medicatia.

Ulterior medicul va va chema la sedinte de control psihiatric pana cand medicatia va fi reglata optim pentru a va elimina simptomele si a nu avea nici un efect advers.

In ultima faza, cand medicatia optima a fost gasita, ve-ti veni la medic cu regularitate intre 1 si 3 luni. Veti face acest lucru pentru a va prescrie reteta pana cand nu mai este nevoie de tratament.

Important! In momentul in care incepeti sa nu va simtiti bine trebuie sa anuntati imediat medicul si sa va programati la un consult. Pot intervenii alte schimbari in organism ( ex: o boala) care poate reactiona nociv in cominatie cu medicamentele dvs.

Nu intrerupeti tratametul fara acordul medicului. Chiar daca va simtiti bine o perioada, medicatia este necesara pentru reglarea functiilor in organism pentru perioade mai mari de timp.

 

  • Verificarea diagnosticului

In unele situatii medicul psihiatru are nevoie de mai multe informatii pentru a va stabili cu exactitate diagnosticul. In astfel de cazuti va va trimite sa faceti analize si teste de evaluare psihologica. Ulteior pe baza acestora isi poate forma o opinie adecvata cu ajutorul careia sa poata sa inceapa prescrierea unui tratament.

Bolile psihice nu sunt intotdeuna usor de diagnosticat pentru ca unele simptome sunt prezente la mai multe boli. Introducem aici si termenul de comorbiditate. Acesta inseamna ca pacientul poate avea mai multe boli in acelasi timp care au legatura intre ele. Este foarte important sa se stabileasca cauza exacta a problemei inainte sa se treaca la administrarea tratamentului. Este ideal sa poata fi prescrise cat mai putine medicamente care sa ne ajute cu boala. Putem lasa astfel restul organismului echilibrat si neafectat.

 

Se recomandă tratamentul cu medicamente psihiatrice pentru:

episod depresiv, în special mediu și sever, cu sau fără elemente psihotice
tulburări de anxietate (generalizată, tulburare de panică, tulburare de stres post-traumatic, tulburare obsesiv-compulsivă)
tulburare afectivă bipolară
schizofrenie
tulburare schizoafectivă
tulburări de comportament
sevraj
demențe

Medicul va stabili dacă pacientul necesită spitalizare și va primi bilet de trimitere către Spitalul „Al Obregia” în cazul în care se consideră necesar.

După stabilirea diagnosticului, se poate ca medicul să recomande tratament medicamentos, prin:

  • rețetă simplă
  • scrisoare medicală către medicul de familie sau
  • din mai-iunie 2010, rețete compensate și gratuite, direct de la cabinet, dacă ați adus bilet de trimitere de la medicul de familie și dovadă de asigurat.

Va fi nevoie de consultații de control psihiatric de 15-30 minute la 1-2 săptămâni, în prima lună de tratament, și apoi lunare.

 

De retinut:

tratamentul psihiatric nu are efect imediat de a două zi, ci va fi nevoie de câteva zile sau chiar 2 săptămâni până la inițierea efectului
veți obține toate informațiile necesare despre efecte adverse, mecanismul de acțiune al pastilelor, durata tratamentului, etc.

Programeaza-te
PROGRAMEAZA-TE