Servicii de Psihoterapie pentru sanatatea ta mintala

Psihoterapie – Ce este?

 

Psihoterapia face parte din managementul terapeutic al celor mai multe afecțiuni psihiatrice, fie că vorbim de stres, depresie, anxietate sau tulburări de personalitate, cu efecte demonstrate științific. Dacă înainte se considera că medicația e un tratament pentru afecțiunile biologice, iar terapia este potrivită pentru cele psihologice, studiile din ultimele două decenii arată dovezi incontestabile că terapia modifică structura cerebrală, având efecte complementare cu cele ale medicației, și ducând la o recuperare mult mai bună si rapidă.

 

Beneficiile unei sedinte de psihoterapie

 

Aceasta este numită o abordare de tipul  “de sus in jos”. Se referă la modul în care înțelegem lumea și care este rolul nostru în aceasta. Merge mână în mână cu efectul “de jos in sus” al medicamentelor, care influențează structurile emoționale profunde. Acestea atenuează simptomele psihosomatice ale depresiei (oboseală, durere toracică).

Într-adevăr, un alt studiu indică faptul că și în cazul pacienților cu depresie care au un răspuns pozitiv la tratamentul antidepresiv, terapia reduce simptomele remanente și rata recidivelor. Prin urmare, este recomandat ca persoanele care prezintă tulburări de comportament să beneficieze de ambele forme de tratament.

Pacienții cu schizofrenie și alte tipuri de psihoză sunt rareori îndrumați către psihoterapie. Un studiu recent efectuat asupra pacienților cu diagnostic de schizofrenie paranoidă care au beneficiat de psihoterapie cognitiv-comportamentală, a arătat o conectivitate neuronală crescută la nivelul amigdalei și la nivelul corexului prefrontal. Amigdala este structura care guvernează emoțiile, iar corexul prefrontal e specializat în funcția executivă, exprimarea personalității și luarea deciziilor.

Medicatie sau psihoterapie

Au fost constantate schimbări inexistente la grupul care beneficia doar de medicație. Clinic, aceste modificări s-au tradus într-o ameliorare a simptomelor pacienților și o rată foarte mare de remisiune. Acest studiu e o dovadă importantă că și afecțiunile psihiatrice cu un substrat biologic pot beneficia de psihoterapie, cu rezultate foarte bune procesul de vindecare.

În cazul tulburării de personalitate borderline, un studiu a evaluat schimbările neuronale la pacienții care au beneficiat de psihoterapie terapie dialectic-comportamentală, și dacă acestea apar în conexiune cu ameliorarea simptomelor.

Exact așa cum era de așteptat, psihoterapia a dus la diminuarea activității cerebrale electrice și vasculare, legată de stimulii emoționali negativi, în ariile specifice acestor emoții. Acesta este mecanismul prin care se diminuează hiperactivitatea emoțională, caracteristică acestei tulburări.

Din păcate, în ciuda tuturor dovezilor științifice, psihoterapia încă este privită cu suspiciune și dubiu. Multe persoane apeleaza la ea doar ca o ultimă resursă.

E timpul să schimbăm narațiunea despre psihoterapie și să combatem stereotipurile perpetuate din ignoranță. Este imperativ ca persoanele să aibă acces la îngrijirea de care au nevoie.
În cadrul sedintelor de psihoterapie, psihoterapeutul poate ajuta prin apelarea la tehnicile terapeutice benefice în dezvoltarea de noi abilităti și în rezolvarea problemelor emoționale.

psihoterapie medicatie

Mituri versus realitate despre psihoterapie

 

1. Un strain nu te poate intelege. Poti obține aceleasi rezultate vorbind cu un prieten

Psihoterapia este adesea confundată și comparată cu relațiile interpersonale din viața de zi cu zi. Acest raționament este din start nepotrivit. Psihoterapeuții sunt profesioniști care au studiat ani de zile și au sute de ore de experiență în tratarea problemelor: emoționale; cognitive; relaționale si comportamentale. Relația pe care o au cu clienții este una profesională. E absolut firesc ca interacțiunea cu psihoterapeutul să fie diferită de cea cu un prieten, iar acest lucru este un avantaj:

 ne oferă libertatea de a spune ceea ce simțim fără teama de a fi judecați sau de a strica relația. Nu exista teama că secretele noastre vor fi dezvăluite, terapeuții fiind obligați legal să păstreze confidențialitatea în cadrul sesiunilor de terapie;

 psihoterapeutul are formare in psihoterapie și tehnici bine dezvoltate, a căror eficiență a fost demonstrată în tratarea oamenilor și îmbunătățirea calității vieții;

sesiunile de psihoterapie îți sunt dedicate exclusiv ție. Relațiile Relațiile interpersonale sunt reciproce. Nu se concentrează numai pe problemele pe care le ai tu, ci și pe cele ale prietenilor;

 relațiile cu prietenii sunt complicate, uneori putând fi o sursă de dramă și stres. Relatia cu terapeutul este una în care ne putem simți în siguranță, protejați.

2. Psihoterapia e pentru persoanele cu multi bani

E adevărat că psihanaliza practicată de Freud – cel care a pus bazele formale ale terapiei prin vorbit la sfârșitul sec XIX – era scumpă și accesibilă doar persoanelor privilegiate. Acest lucru s-a schimbat radical în zilele noastre. În România, există ședințe de psihoterapie decontate de CAS, sau organizații care oferă aceste servicii în mod gratuit. În plus, prețul ședințelor de psihoterapie în România nu este restrictiv. Ar trebui să luați în considerare faptul că este o investiție pe termen lung în sănătatea voastră și în calitatea vieții. Mai mult, o intervenție precoce poate preveni afecțiuni mai grave, atât psihice cât și fizice. Despre aceste este cunoscut faptul ca vor avea costuri financiare și emoționale semnificative.

3. Terapeutul iti spala creierul

Una dintre potențialele surse ale acestei credințe este faptul că adesea oamenii se schimbă în timpul unui proces terapeutic. Asta poate însemna orice: dobândirea independenței emoționale și financiare; îmbunătățirea stimei de sine și a perspectivei asupra lumii; renunțarea la relații toxice. Însă aceste schimbări sunt datorate evoluției și îmbunătățirii sănătății clientului, nu unor sfaturi sau directive ale terapeutului. Psihoterapia este strict reglementată de norme etice, morale și legale. In România sunt aplicate de Colegiul Psihologilor. Iar una dintre directivele pentru o bună practică este aceea de a respecta autonomia pacientului.

Psihoterapeutii nu oferă sfaturi sau judecăți legate de persoanele și evenimentele din viața noastră.  În schimb, oferă sprijinul și uneltele pentru a putea ajuta pacientii și a rezolva conflictele acestora; ne asigură un spațiu și ghidare în a explora opțiunile pe care le avem, și potențialele consecințe ale alegerilor. Ne ajuta sa reusim să găsim răspunsuri la dilemele care ne consumă.

4. Psihoterapia este o prostie, vorbitul nu are cum sa rezolve probleme serioase

Această preconcepție este cauzată de lipsa de cunoștințe despre beneficiile psihoterapiei. În primul rând, este o supra-simplificare a ceea ce reprezintă psihoterapia. Evident, în timpul sesiunilor există un dialog între terapeut și client. Aceasta nu este o simplă terapie prin vorbire, ci o activitate complexă, ce are la bază tehnici și metode a căror eficiență este demonstrată științific. Fiecare școală de terapie are particularitățile sale. Există nenumărate studii ce demonstrează beneficiile psihoterapiei atât în tratarea afecțiunilor psihice, cât și în îmbunătățirea vieții de zi cu zi a persoanelor. Chiar daca acestea apeleaza la psihoterapie fără să aibă un diagnostic psihiatric.

Psihoterapia poate fi alăturată medicației. Această combinație fiind superioară tratamentului farmacologic singur. Astfel este cazul anxietății, depresiei, tulburării bipolare. Alteori psihoterapia este tratamentul de elecție în managementul situațiilor dificile și a unor afecțiuni precum: tulburările de personalitate; tulburarea de stres posttraumatic.

5. Psihoterapeutul o sa divulge lucrurile pe care i le dezvalui

Încrederea este un aspect delicat al societății românești post-comuniste. Aceasta contaminata după decenii în care viața în România era sub atenta supraveghere a statului. Acesta avea nenumărați colaboratori ce divulgau adesea informații compromițătoare despre persoanele apropiate. Această vigilență privind protejarea vieții personale și frica de a nu fi trădat s-au transmis din generație în generație. Este de înțeles că multe persoane se simt reticente în a vorbi despre cele mai intime aspecte cu un necunoscut.

Este important însă de subliniat că, așa cum am menționat anterior, psihoterapia este o profesie strict reglementată. Confidențialitatea este printre cele mai importante reguli ale codului etic. Este protejată de legea nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog. Psihoterapeutul are obligația de a păstra secretul profesional, chiar și după moartea pacientului, inclusiv față de membrii familiei acestuia. Singurele excepții fiind atunci când este amenințată viața pacientului sau a altei persoane (acesta dezvălui intenția de a face rău cuiva sau lui însuși).

6. Psihoterapia dureaza o eternitate

Din nou, acest mit probabil își are originile la începuturile psihoterapiei, respectiv psihanaliza. Acesta este într-adevăr un proces de lungă durată, ce poate dura între 4 și 10 ani. Însă acesta este doar un tip de psihoterapie, existând nenumărate alternative.

Conform unui studiu, 50% din pacienți au făcut progrese după 8 ședințe de terapie, iar după jumătate de an, 75% erau mult mai bine.

Desigur, fiecare are un ritm și o evoluție proprie. Nu putem afirma că exista un termen fix pentru psihoterapie. Insă finalizarea procesului terapeutic e un aspect crucial, la fel de important ca celelalte etape ale procesului. Psihoterapeutul are datoria de a recunoaște momentul când evoluția stagnează, clientul și-a atins scopurile setate la începutul terapiei, și e pregătit să aplice cunoștințele dobândite pe cont propriu.

7. Pot sa ma fac bine singur, fara psihoterapie.

Societatea vestică este din ce în ce mai individualistă, odată cu evoluția financiară, tehnologică și demografică. Suntem din ce în ce mai mulți și din ce în ce mai singuri, în mod paradoxal. Orașele cu milioane de locuitori neputând oferi apropierea și conexiunea unor comunități mici. Probabil de aceea am învățat că trebuie să facem față singuri situațiilor dificile și să nu ne bazăm pe alții. Însă acest lucru poate fi nociv pentru sănătatea noastră mintală și ne oprește dina solicita ajutor, când avem nevoie în anumite situatii.

Nimeni nu este imbatabil, iar afecțiunile psihice sunt la fel de reale și importante ca cele fizice. Este important să acceptăm că așa cum nu ne tratăm singuri bolile cardiovasculare, nu ar trebui să fim singuri în lupta cu stresul, depresia sau anxietatea.

Interviu dr Gabriella Bondoc www.ziare.com.

cand sa apelezi la psihoterapie

Cand sa apelezi la psihoterapie

 

nu te simți tu însuți, simți emoții incontrolabile, pe care nu ți le explici, precum tristețe, furie, frică;
ai un comportament auto-distructiv (băut/mâncat excesiv,  jocuri in exces) sau te rănești;
ai avut o experiență traumatică (ești supraviețuitorul unui abuz/accident sau al unei boli/crime);
nu mai găsești plăcere în viață și în lucrurile care îți plăceau în trecut.

De ce psihoterapie de familie, psihoterapie de cuplu și psihoterapie de grup?

Ne naștem in familia noastră, ne formăm în relațiile din familia noastră, învățăm să iubim sau să urâm în familia noastră. Este primul nostru loc de joacă, prima relație de iubire, este „startul” în drumul care se numește viață.

Ceea ce primim în familie purtăm cu noi mai departe în societate, în relațiile noastre din afara familiei, în cadrul grupurilor din care alegem să facem parte.

Tipurile de psihoterapie

În cadrul sesiunilor de terapie desfasurate in clinicile Hope, vei beneficia de suportul unei echipe de specialiști care te vor ajuta să înțelegi mai bine gandurile pe care le ai, emotiile si comportamentele. Alegerea tipului de terapie potrivită depinde de nevoile particulare ale fiecarei persoane în parte si, in final, de obiectivele pe care vrem sa le obtinem în urma sedințelor de terapie.
Psihoterapeutul va lucra cu tine pentru a  stabili care sunt cele mai potrivite tehnci. Acesta le va adapta la ritmul si nevoile tale, contribuind astfel la schimbarea dorită.

 Psihoterapie INDIVIDUALA

Psihoterapia se recomandă tuturor persoanelor care au nevoie de ajutor pentru dezvoltare personală, pentru îmbunătățirea calității vieții, dar și ca tratament pentru [..]

DE CUPLU / FAMILIE

Familia este nucleul de bază în care ne naștem. Este „membrana” care ne protejează, în care creștem și în care ne formăm ca ființe unice. Familia ne ajută și ne susține în construcția „bazei de siguranță” [..]

 DE GRUP

Are ca principal obiectiv familia/cuplul/grupul văzute ca un „tot”, ca un organism viu, care este într-o permanentă dinamică dată de interacțiunile din cadrul familiei/cuplului/grupului [..]

 

Iti este dificil sa gestionezi problemele emotionale?
Apeleaza la ajutor specializat. Stabileste o programare in clinica noastra din Bucuresti, Cluj, Iasi sau Timisoara.

Iti este dificil sa gestionezi problemele emotionale?
Apeleaza la ajutor specializat. Stabileste o programare in clinica noastra din Bucuresti, Cluj, Iasi sau Timisoara.