Psihoterapie

Psihoterapie – Ce este?

 

 

Psihoterapie – este un termen general ce se referă la o modalitate de tratament a afecțiunilor psihice sau problemelor existențiale, având la bază dialogul cu un profesionist și tehnici psihologice diverse.

 

Creste alarmant numarul persoanelor cu tulburari psihice.

Cum te ajuta sesiunile de psihoterapie

 


Mult timp sănătatea mintală a fost neglijată de medici și instituțiile de sănătate publică, în detrimentul bolilor somatice. Însă statisticile din ultimii ani sunt atât de alarmante încât există un consens internațional asupra nevoii de a prioritiza tratamentul afecțiunilor psihice.

Una din patru persoane vor fi afectate de-a lungul vieții de o tulburare psihică, acestea fiind printre principalele cauze ale dizabilității în lume. Suicidul e al doilea ucigaș al adolescenților și adulților tineri și principalul ucigaș al bărbaților sub 45 de ani, în țări dezvoltate precum Anglia. Așadar, elefantul din cameră e prea mare pentru a-l mai putea ignora.

Vestea bună e că există tratament pentru aceste afecțiuni, însă estimările arată că doar o treime din persoanele cu afecțiuni psihice la nivel global beneficiază de el. Pe lângă accesibilitate la servicii medicale psihiatrice, stigma, prejudecățile și lipsa de cunoștințe stau în calea vindecării.

 

Tratament psihoterapeutic

Psihoterapia face parte din managementul terapeutic al celor mai multe afecțiuni psihiatrice, fie că vorbim de stres, depresie, anxietate sau tulburări de personalitate, cu efecte demonstrate științific. Dacă înainte se considera că medicația e un tratament pentru afecțiunile biologice, iar terapia este potrivită pentru cele psihologice, studiile din ultimele două decenii arată dovezi incontestabile că terapia modifică structura cerebrală, având efecte complementare cu cele ale medicației, și ducând la o recuperare mai bună a pacientului.

O meta-analiză (studiu care evaluează rezultatele mai multor cercetări pe aceeași temă) din 2016 arăta că terapia cognitiv-comportamentală folosită la pacienții cu depresie majoră produce schimbări în creierele acestora, care nu apar la pacienții ce beneficiază doar de medicație, respectiv: schimbări în modele de activare de la nivelul cortexului frontal și temporal – arii asociate cu procesarea și stocarea amintirilor, precum și actul de a ne gândi la noi înșine.

 

Psihoterapie – Beneficii

Acesta e un efect denumit „top-down” (de sus în jos). Este legat de modul în care percepem lumea și locul nostru în ea. Complementar cu efectul „bottom-up” (de jos în sus) al medicamentelor, care acționează la nivelul structurilor emoționale profunde. Acestea diminuează simptomele psiho-somatice ale depresiei (oboseală, durere în piept).

De altfel, un alt studiu arată că și în cazul pacienților cu depresie care răspund bine la medicația antidepresivă, terapia diminuează simptomele reziduale și rata recăderilor. Așadar, este recomandabil ca aceștia să beneficieze de ambele tipuri de tratament.

Pacienții cu schizofrenie și alte tipuri de psihoză sunt rareori îndrumați către psihoterapie. Un studiu recent efectuat asupra pacienților cu diagnostic de schizofrenie paranoidă care au beneficiat de psihoterapie cognitiv-comportamentală, a arătat o conectivitate neuronală crescută la nivelul amigdalei. și la nivelul corexului prefrontal. Amigdala este structura care guvernează emoțiile, iar corexul prefrontal e specializat în funcția executivă, exprimarea personalității și luarea deciziilor.

 

Medicatie sau psihoterapie

Schimbări inexistente la grupul care beneficia doar de medicație. Clinic, aceste modificări s-au tradus într-o ameliorare a simptomelor pacienților și o rată foarte mare de remisiune. Acest studiu e o dovadă importantă că și afecțiunile psihiatrice cu un substrat biologic pot beneficia de psihoterapie, cu rezultate foarte bune.

În cazul tulburării de personalitate Borderline. Un studiu a evaluat schimbările neuronale la pacienții care au beneficiat de psihoterapie terapie dialectic-comportamentală, și dacă acestea apar în conexiune cu ameliorarea simptomelor. Exact așa cum era de așteptat, psihoterapia a dus la diminuarea activității cerebrale electrice și vasculare, legată de stimulii emoționali negativi, în ariile specifice acestor emoții. Acesta este mecanismul prin care se diminuează hiperreactivitatea emoțională, caracteristică acestei tulburări.

 

Din păcate, în ciuda tuturor dovezilor științifice, psihoterapia încă este privită cu suspiciune și dubiu. Multe persoane apeleaza la ea doar ca o ultimă resursă.

 

E timpul să schimbăm narațiunea despre psihoterapie și să combatem stereotipurile perpetuate din ignoranță. Este imperativ ca persoanele să aibă acces la îngrijirea de care au nevoie.

 

Psihoterapie – mituri versus realitate:

1. Un străin nu te poate înțelege. Poți obține aceleași rezultate vorbind cu un prieten

Psihoterapia este adesea confundată și comparată cu relațiile interpersonale din viața de zi cu zi. Acest raționament este din start nepotrivit. Psihoterapeuții sunt profesioniști care au studiat ani de zile și au sute de ore de experiență în tratarea problemelor: emoționale; cognitive; relaționale si comportamentale. Relația pe care o au cu clienții este una profesională. E absolut firesc ca interacțiunea cu psihoterapeutul să fie diferită de cea cu un prieten, iar acest lucru este un avantaj:

ne oferă libertatea de a spune ceea ce simțim fără teama de a fi judecați sau de a strica relația. Nu exista teama că secretele noastre vor fi dezvăluite, terapeuții fiind obligați legal să păstreze confidențialitatea;

psihoterapeutul are la dispoziție tehnici dezvoltate în cadrul diverselor școli de terapie, a căror eficiență a fost demonstrată în tratarea oamenilor și îmbunătățirea calității vieții;

psihoterapia ți-e dedicată exclusiv ție. Relațiile de prietenie sunt reciproce. Nu se concentrează numai pe problemele pe care le ai tu, ci și pe cele ale prietenilor;

relațiile cu prietenii sunt complicate, uneori putând fi o sursă de dramă și stres. Relatia cu terapeutul este una în care ne putem simți în siguranță, protejați.

2. Psihoterapia e pentru persoanele cu mulți bani

E adevărat că psihanaliza practicată de Freud – cel care a pus bazele formale ale terapiei prin vorbit la sfârșitul sec XIX – era scumpă și accesibilă doar persoanelor privilegiate. Acest lucru s-a schimbat radical în zilele noastre. În România, există ședințe de psihoterapie decontate de CAS, sau organizații care oferă aceste servicii în mod gratuit. În plus, prețul ședințelor de psihoterapie în România nu este restrictiv. Ar trebui să luați în considerare faptul că este o investiție pe termen lung în sănătatea voastră și în calitatea vieții. Mai mult, o intervenție precoce poate preveni afecțiuni mai grave, atât psihice cât și fizice. Despre aceste este cunoscut faptul ca vor avea costuri financiare și emoționale semnificative.

3. Terapeutul îți spală creierul

Una dintre potențialele surse ale acestei credințe este faptul că adesea oamenii se schimbă în timpul unui proces terapeutic. Asta poate însemna orice: dobândirea independenței emoționale și financiare; îmbunătățirea stimei de sine și a perspectivei asupra lumii; renunțarea la relații toxice. Însă aceste schimbări sunt datorate evoluției și îmbunătățirii sănătății clientului, nu unor sfaturi sau directive ale terapeutului. Psihoterapia este strict reglementată de norme etice, morale și legale. In România sunt aplicate de Colegiul Psihologilor. Iar una dintre directivele pentru o bună practică este aceea de a respecta autonomia pacientului.

Psihoterapeuții nu oferă sfaturi sau judecăți legate de persoanele și evenimentele din viața noastră. Nu acestea constau in pregătirea sau rolul lor. În schimb, oferă sprijinul și uneltele pentru a putea să ne rezolvăm problemele; ne asigură un spațiu și ghidare în a explora opțiunile pe care le avem, și potențialele consecințe ale alegerilor. Ne ajuta sa reusim să găsim răspunsuri la dilemele care ne consumă.

4. Psihoterapia este o prostie, vorbitul nu are cum să rezolve probleme serioase

Această preconcepție este cauzată de lipsa de cunoștințe despre psihoterapie. În primul rând, este o supra-simplificare a ceea ce reprezintă psihoterapia. Evident, în timpul sesiunilor există un dialog între terapeut și client. Aceasta nu este o simplă discuție, ci o activitate complexă, ce are la bază tehnici și metode a căror eficiență e demonstrată științific. Fiecare școală de terapie are particularitățile sale. Există nenumărate studii ce demonstrează eficacitatea psihoterapiei atât în tratarea afecțiunilor psihice, cât și în îmbunătățirea vieții persoanelor. Chiar daca acestea apeleaza la psihoterapie fără să aibă un diagnostic psihiatric.

Psihoterapia poate fi alăturată medicației. Această combinație fiind superioară tratamentului farmacologic singur. Astfel este cazul anxietății, depresiei, tulburării bipolare. Alteori psihoterapia este tratamentul de elecție în managementul unor afecțiuni precum: tulburările de personalitate; tulburarea de stres posttraumatic.

5. Psihoterapeutul o să divulge lucrurile pe care i le dezvălui

Încrederea este un aspect delicat al societății românești post-comuniste. Aceasta contaminata după decenii în care viața în România era sub atenta supraveghere a statului. Acesta avea nenumărați colaboratori ce divulgau adesea informații compromițătoare despre persoanele apropiate. Această vigilență privind protejarea vieții personale și frica de a nu fi trădat s-au transmis din generație în generație. Este de înțeles că multe persoane se simt reticente în a vorbi despre cele mai intime aspecte cu un necunoscut.

Este important însă de subliniat că, așa cum am menționat anterior, psihoterapia este o profesie strict reglementată. Confidențialitatea este printre cele mai importante reguli ale codului etic. Este protejată de legea nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog. Psihoterapeutul are obligația de a păstra secretul profesional, chiar și după moartea pacientului, inclusiv față de membrii familiei acestuia. Singurele excepții fiind atunci când este amenințată viața pacientului sau a altei persoane (acesta dezvălui intenția de a face rău cuiva sau lui însuși).

6. Psihoterapia durează o eternitate

Din nou, acest mit probabil își are originile la începuturile psihoterapiei, respectiv psihanaliza. Acesta este într-adevăr un proces de lungă durată, ce poate dura între 4 și 10 ani. Însă acesta este doar un tip de psihoterapie, existând nenumărate alternative.

Conform unui studiu, 50% din pacienți au făcut progrese după 8 ședințe de terapie, iar după 1/2 de an, 75% erau mult mai bine.

Desigur, fiecare are un ritm și o evoluție proprie. Deci nu există un deadline pentru psihoterapie. Insă terminarea procesului terapeutic e un aspect crucial, la fel de important ca celelalte etape ale procesului. Psihoterapeutul are datoria de a recunoaște momentul când evoluția stagnează, clientul și-a atins scopurile setate la începutul terapiei, și e pregătit să aplice cunoștințele dobândite pe cont propriu.

7. Pot să mă fac bine singur, fara psihoterapie.

Societatea vestică este din ce în ce mai individualistă, odată cu evoluția financiară, tehnologică și demografică. Suntem din ce în ce mai mulți și din ce în ce mai singuri, în mod paradoxal. Orașele cu milioane de locuitori neputând oferi apropierea și conexiunea unor comunități mici. Probabil de aceea am învățat că trebuie să ne descurcăm singuri și să nu ne bazăm pe alții. Însă acest lucru poate fi nociv pentru sănătatea noastră mintală și ne oprește din a cere ajutor, când avem nevoie.

Nimeni nu este imbatabil, iar afecțiunile psihice sunt la fel de reale și importante ca cele fizice. Este important să acceptăm că așa cum nu ne tratăm singuri bolile cardiovasculare, nu ar trebui să fim singuri în lupta cu stresul, depresia sau anxietatea.

Interviu dr Gabriella Bondoc www.ziare.com.

 

Când să apelezi la psihoterapie:

nu te simți tu însăți, simți emoții incontrolabile, pe care nu ți le explici, precum tristețe, furie, frică;
ai un comportament auto-distructiv (băut/mâncat excesiv,  jocuri in exces) sau te rănești;
ai avut o experiență traumatică (ești supraviețuitorul unui abuz/accident sau al unei boli/crime);
nu mai găsești plăcere în viață și în lucrurile care îți plăceau în trecut.

De ce psihoterapie de familie, psihoterapie de cuplu și psihoterapie de grup?

 

Ne naștem in familia noastră, ne formăm în relațiile din familia noastră, învățăm să iubim sau să urâm în familia noastră. Este primul nostru loc de joacă, prima relație de iubire, este „startul” în drumul care se numește viață.

Ceea ce primim în familie purtăm cu noi mai departe în societate, în relațiile noastre din afara familiei, în cadrul grupurilor din care alegem să facem parte.

 

INDIVIDUALĂ

Psihoterapia se recomandă tuturor persoanelor care au nevoie de ajutor pentru dezvoltare personală, pentru îmbunătățirea calității vieții, dar și ca tratament pentru [..]

DE CUPLU / FAMILIE

Familia este nucleul de bază în care ne naștem. Este „membrana” care ne protejează, în care creștem și în care ne formăm ca ființe unice. Familia ne ajută și ne susține în construcția „bazei de siguranță” [..]

DE GRUP

Are ca principal obiectiv familia/cuplul/grupul văzute ca un „tot”, ca un organism viu, care este într-o permanentă dinamică dată de interacțiunile din cadrul familiei/cuplului/grupului [..]

DE CE SĂ VII LA CLINICA HOPE?

Suntem dedicați oferirii celor mai bune tratamente pentru sănătatea ta psihică și emoțională. Cum știm care sunt acestea? Aplicăm cunoștințele ultimelor ghiduri internaționale de tratament. Tintim să oferim întreaga gamă de intervenții dovedite științific că fiind cele mai eficiente, de la medicație la tipurile de psihoterapie.

Organizăm totul în PROGRAME DE TRATAMENT, pentru ca să știi tot timpul întreaga gamă de servicii de care ai nevoie și ce parcurs ai de urmat.

Noi oferim o abordare individuală, în care tu poți alege între toate cele 3 variante: tratament psihiatric-medicamentos, tratament psihoterapeutic sau mixt.

Avantajul nostru constă însă în faptul că suntem o clinică exclusiv destinată sănătății psihice. Psihiatrul și psihoterapeutul fiecărui pacient comunică și colaborează între ei, cu acordul tău. Folosesc programe specializate pentru ca tu să primești cel mai bun și eficient parcurs terapeutic pentru tine.

Astfel, șansele tale să rezolvi problemele cauzate de această afecțiune sunt mult mai mari, iar timpul necesar va fi mult mai mic.

Eforturile de a construi programe complete de tratament au adus clinicii în 2018 o neașteptată apreciere internațională. Clinică Hope a devenit singură clinică din România care a primit, în Mai 2018, prestigiosul premiu Rose of Paracelsus. Premiul este decernat de Asociația Medicală Europeană pentru „Bune practici medicale”- Best Medical Practice.

Totul începe la noi cu un CONSULT LA MEDIC.

Stabilește o programare!

CLINICA HOPE se dezvoltă continuu din 2009, pornind de la o idee clară: să ofere pacienților din România numai tratamente psihice cu eficiență dovedită științific, urmărind recomandările de tratament internaționale. Având o echipă completă de psihiatri și psihologi, ne urmărim cu perseverență obiectivele și inovăm continuu. Am lansat în ultimii ani nu mai puțin de 4 tipuri de programe unice de tratament, recomandate de ghidurile internaționale, dar care lipseau în România.

Prin programele noastre, ne dorim să-ți oferim toate șansele de recuperare și beneficiile pentru sănătate și să-ți oferim înapoi Speranța și Echilibrul!

Programeaza-te
PROGRAMEAZA-TE