En

Relațiile de cuplu au trecut prin schimbări radicale în ultimele decenii. Dacă bunicii noștri se căsătoreau în adolescență, cu cineva din satul lor sau din comuna învecinată, știind că o să fie cu acea persoană pentru tot restul vieții, noi avem opțiuni aproape nelimitate, datorită site-urilor de dating și libertății de mișcare.

Psihoterapie de cuplu – de ce avem nevoie de ea?

 

Există stresorii clasici, precum infidelitatea, copiii, problemele financiare sau stresul legat de locul de muncă. Asta pune foarte multă presiune pe cuplu, care nu va rezista dacă partenerii nu iau măsuri active pentru a-și îngriji relația pe termen lung.
Esther Perel este o psihoterapeuta de cuplu renumită la nivel mondial. Ea subliniază importanța relațiilor, la nivel personal și profesional, spunând că acestea determină calitatea vieții. Iar oamenii de știință îi susțin afirmația.

Terapia de cuplu poate aduce beneficii legate de:

  • conflicte în cuplu
  • probleme sexuale
  • infidelitate
  • probleme de comunicare
  • probleme legate de parenting
  • creșterea încrederii și intimității
  • abordarea tiparelor disfuncționale

 

PSIHOTERAPIE DE CUPLU

Unul din cele mai lungi și importante studii asupra fericirii și succesului oamenilor a arătat că o viață de familie și cuplu armonioasă este cel mai important indicator al fericirii și satisfacției în viață, dar și al sănătății acestora.

Studiul menționat mai sus, efectuat la Harvard pe o perioadă de 80 de ani, a documentat atât sănătatea, cât și viața personală a 268 de studenți de sex masculin.

Studiul a ajuns la o concluzie surprinzătoare pentru lumea științifică: relațiile au un efect crucial asupra sănătății fizice și psihice. Relațiile fericite și apropiate acționează ca un antidot împotriva declinului mental, tulburărilor de memorie, anxietății sau depresiei, și sunt predictori mai importanți ai unei vieți lungi și fericite decât clasa socială, IQ-ul sau genele participanților.

Vestea bună e că România e pe locul 2 în Europa la numărul de căsătorii (7,3 la 1000 de locuitori), raportul divorțurilor, comparat cu căsătoriile e de 22%, de două ori mai mic decât media europeană.
Vestea proastă e că asta nu înseamnă că relațiile noastre sunt fericite. Violența domestică este un fenomen în creștere, în 2017 46 de femei au fost ucise de un membru al familiei, iar alte mii de femei au sesizat autoritățile pentru acte de violență împotriva lor. Iar acestea sunt doar cazurile în care victimele apelează la poliție.

Ce înseamnă toate statisticile acestea?

Ele sugerează că familia este în continuare o prioritate pentru români, dar din păcate celor mai mulți le lipsesc uneltele și cunoștințele pentru a cultiva o relație sănătoasă și armonioasă care să dureze. Nefericirea și certurile în relație contribuie la niveluri mai mari de stres, creșterea riscului de gânduri suicidare, afectarea relațiilor cu familia și prietenii și la probleme de sănătate, așa cum indică un studiu din 2006 efectuat asupra culplurilor americane.

Așadar, se pare că repararea relațiilor noastre de cuplu e cheia pentru o viață sănătoasă și fericită, dar cum facem asta?

Una dintre cele mai eficiente soluții pentru a ne salva sau îmbunătăți relația este sa apelezi la psihoterapie de cuplu. Psihoterapia pentru parteneri, cunoscuta si sub denumirea de psihoterapie de cuplu, este o forma de terapie conceputa pentru a ajuta partenerii sa isi imbunatateasca relatia, sa rezolve conflictele si sa isi dezvolte abilitatile de comunicare.
Aceasta constă în sesiuni de psihoterapie la care participă ambii parteneri, frecvența și durata acestora variind în funcție de particularitățile cazului și metoda psihoterapeutului, dar cel mai frecvent se rezumă la o întâlnire pe săptămână, care durează în medie 60 de minute.

Psihoterapeutul este specializat în lucrul cu cuplurile, existând o serie de formări terapeutice axate pe relații, precum: terapia focusată pe emoții (EFT), metoda Gottman sau terapia intergrativ-comportamentală de cuplu. Toate aceste metode au eficiență demonstrată științific,.

Ex: un studiu despre predictorii succesului în EFT a arătat că 50% dintre cupluri erau considerate „împăcate” la sfârșitul terapiei. 70% dintre ele se impacau la 3 luni după încheierea procesului terapeutic. Partenerii menționau creșterea satisfacției și fericirii în cuplu și a intimității.

Ce poate face psihoterapeutul:

  • Crearea unui spațiu unde fiecare membru se poate considera securizat când își expune dificultățile, nemulțumirile; în cabinetul psihoterapeutului știe că poate avea parte de confidențialitate;
  • Asigurarea că nimeni nu va fi criticat și învinovățit;
  • Fiecare membru va fi ghidat în recuperarea rolului și a locului pierdut în tabloul familiei sale;
  • Psihoterapeutul va susține resursele și inițiativele fiecărui membru în procesul de vindecare a rănilor;
  • Fiecare membru va fi susținut să-și exprime trăirile și gândurile în raport cu apariția dificultăților.

Frecvența ședințelor de psihoterapie de cuplu este săptămânală. Durata fiecărei ședințe este de 50 de minute pentru cuplu.

Pentru eficiența procesului terapeutic este necesară participarea la fiecare ședință a tuturor membrilor familiei,  în formula stabilită cu psihoterapeutul de la începutul procesului terapeutic.

Schimbarea în psihoterapie este un proces de o complexitate enormă, ce apare din interacțiunile complicate ale experiențelor umane.

Cum decurge o sedinta de psihoterapie de cuplu?

Indiferent de formarea psihoterapeutului, procesul terapeutic începe prin:

  • cunoașterea celor doi parteneri,
  • aflarea de informații legate de istoria lor împreună,
  • motivul pentru care au apelat la consiliere,
  • observarea interacțiunii dintre cei doi.
  • faza de tratament.

Faza de tratament este diferită pentru formele variate de psihoterapie. Principiul tuturor este înlocuirea comportamentelor distructive cu unele sănătoase, și înțelegerea nevoilor partenerilor, pentru ca acestea să poată fi satisfăcute.
Terapeutul nu este un simplu martor al discuțiilor maritale. El are un rol activ în timpul sesiunilor: pune întrebări, făce observații asupra interacțiunilor în cuplu, intervine în timpul dialogului atunci când este nevoie și ofera sfaturi.

Cand ar trebui sa apelez la psihoterapie?

Una dintre cele mai mari greșeli e aceea de aștepta prea mult. Un studiu efectuat de Gottman a descoperit că în medie cuplurile așteaptă 6 ani înainte de a apela la ajutor pentru rezolvarea problemelor maritale.
”Din păcate, există un punct din care nu te mai poți întoarce. La fel ca în cazul afecțiunilor fizice. Prevenția sau depistarea precoce sunt esențiale pentru succesul tratamentului. Noi le specificăm aceste aspecte clienților. Dacă unul dintre parteneri nu-și mai dorește cu adevărat reconcilierea sau repararea relației, sau dacă există prea multe resentimente, șansele de succes sunt scăzute.” ne declară Bogdan SOCEANU, psihoterapeut cuplu și familie Clinica Hope.

Așa că asigură-te că acționezi înainte să fie prea târziu!

Reticența multor persoane este legată de a lăsa un străin în intimitatea cuplului. Vorbim cu familia sau prietenii despre cele mai intime probleme, și de multe ori le cerem sfaturi. Deși aceștia află doar versiunea noastră a evenimentelor și poate nici nu ne cunosc partenerul prea bine. De regula nu vrem să apelăm la o persoană specializată în relațiile de cuplu, cu ani de experiență în spate.

Cadrul oferit de un psihoterapeut de cuplu este:

  • sigur: protejat de politica de confidențialitate,
  • lipsit de judecată: psihoterapeutul nu are prejudecăți legate de niciunul dintre clienți pentru că nu i-a cunoscut anterior,
  • impartial: în care partenerii sunt pe picior de egaliate. Psihoterapeutul nu are o relație separată cu partenerii, așa că nu îi tratează diferit.

În plus, multe persoane cred că ar trebui să știm instinctiv cum să avem grijă de relațiile noastre. Din moment ce părinții sau bunicii noștri s-au descurcat fără terapie, o să reușim și noi. Însă așa cum menționam la începutul articolului, relațiile s-au schimbat. Esther Perel spune că relațiile au evoluat de la funcția de supraviețuire, la cea romantică și apoi chiar spirituală.

Așteptăm de la un partener să fie: cel mai bun prieten și confident; tatăl copiilor; partenerul nostru sexual; și eventual și partener de afaceri. Soții au ajuns să înglobeze nenumărate roluri, dar nu vin cu un manual de utilizare. Așa că e perfect normal să avem nevoie de îndrumare și ajutor pentru a învăța cum să navigăm complexitatea acestor multivalențe din relațiile contemporane de cuplu. In concluzie, psihoterapia de cuplu joaca un rol esential in imbunatatirea comunicarii in cuplu, ajutand partenerii sa isi dezvolte abilitatile de ascultare activa si exprimare a emotiilor intr-un mod constructiv.

Afla cum poti schimba lucrurile in relatia ta.
Stabileste o programare in clinica noastra din Bucuresti, Cluj, Iasi sau Timisoara.

,

Afla cum poti schimba lucrurile in relatia ta.

Stabileste o programare in clinica noastra din Bucuresti, Cluj, Iasi sau Timisoara.