Familia este nucleul de bază în care ne naștem. Este „membrana” care ne protejează, în care creștem și în care ne formăm ca ființe unice. Familia ne ajută și ne susține în construcția „bazei de siguranță”, a temeliei pe care fiecare dintre noi își va clădi personalitatea.
Ne naștem in familia noastră, ne formăm în relațiile din familia noastră, învățăm să iubim sau să urâm în familia noastră. Este primul nostru loc de joacă, prima relație de iubire, este „startul” în drumul care se numește viață.
Ceea ce primim în familie purtăm în noi mai departe în societate, în relațiile noastre din afara familiei, în cadrul grupurilor din care alegem să facem parte.
Contextul de psihoterapie de familie
Pentru că noi ne „formăm” în relație, propria noastră concepție are la bază o relație. Ne „facem apariția” în cadrul unui grup de când ne naștem, iar acest prim grup este familia; fie că este cea naturală sau adoptivă. Învățăm să relaționăm pentru prima dată cu membrii familiei. Apoi mergem la grădiniță, unde avem un alt grup, apoi la școală și ulterior într-un grup profesional.
Sesiunile de psihoterapie de familie, de cuplu si de grup au ca principal obiectiv familia/cuplul/grupul văzute ca un „tot”. Exact ca un organism viu care este într-o permanentă dinamică dată de interacțiunile din cadrul familiei/cuplului/grupului.
În procesul de psihoterapie de familie, psihoterapeutul nu lucrează cu fiecare membru al familiei/cuplui/grupului, ca membru component al grupului. Lucreaza cu relațiile care apar în cadrul grupului. Ele sunt o „oglindă” atât pentru grup, cât și pentru fiecare membru în parte în cadrul acelui grup de terapie. Fiecare membru al familiei/cuplului/grupului va înțelege contribuția lui în cadrul grupului. Va avea ocazia de a alege să schimbe ceva în propria viață. Insa va beneficia atât de susținerea familiei/cuplui/grupului, cât și de ajutorul profesionist al psihoterapeutului.
Prin intermediul terapiei de familie, membrii pot învăța să comunice eficient, să contribuie, în mod sănătos și constructiv, la rezolvarea conflictelor, dar și să-și îmbunătățească relațiile unul cu celălalt.
IMPORTANT
Nu psihoterapeutul are puterea de a rezolva problemele din familie/cuplu/grup, ci fiecare membru în parte, indiferent de vârstă sau experiența de viață. Familia, ca intreg, trebuie sa lucreze cu ei insisi in acest proces.
Psihoterapie de familie - Ce poate face psihoterapeutul?
- Crearea unui spațiu unde fiecare membru în timpul sesiunilor de psihoterapie de familie se poate considera în siguranță când își expune dificultățile, nemulțumirile; în cabinetul psihoterapeutului știe că poate avea parte de confidențialitate;
- Asigurarea că nimeni nu va fi criticat și învinovățit;
- Fiecare membru va fi ghidat în recuperarea rolului și a locului pierdut în tabloul familiei sale;
- Psihoterapeutul va susține resursele și inițiativele fiecărui membru în procesul de vindecare a rănilor;
- Fiecare membru va fi susținut să-și exprime trăirile și gândurile în raport cu apariția dificultăților.
Psihoterapie de familie - In ce situatii devine benefica?
- Atunci când apar conflicte între părinți și copii
- Probleme de adaptare la schimbări majore sau alte dificultăți ce pot apărea pe parcursul vieții
- Intervin probleme de comportament la copii sau adolescenți
- Apariția problemelor ce țin de de abuz sau neglijare.
Frecvența ședințelor de psihoterapie de familie, psihoterapie de cuplu și psihoterapie de grup este săptămânală. Durata fiecărei ședințe este de 50 de minute pentru familie și cuplu, iar pentru grup durata este de 90 de minute. Pentru eficiența procesului terapeutic este necesară participarea la fiecare ședință a tuturor membrilor familiei, cuplului, grupului, în formula stabilită cu psihoterapeutul de la începutul procesului terapeutic.
Schimbarea în procesul de psihoterapie de familie are o complexitate enormă, ce apare din interacțiunile complicate ale experiențelor umane.
În clinicile private Hope, oferim terapie de familie cu o abordare extinsă care se concentrează pe relațiile dintre membrii familiei. Această abordare ne permite să identificăm și să rezolvăm cauzele profunde ale problemelor familiale, pentru a obține rezultate care să reziste.
Imbunatateste relatia cu familia ta!
Stabileste o programare in clinica noastra din Bucuresti, Cluj, Iasi sau Timisoara, apeland numarul de telefon: 0374 554 321