Ce este psihoterapia de grup?
Sesiunile de psihoterapie de grup ajuta foarte multi oameni sa depaseasca dificultatile emotionale din viata lor.
Studiile arata ca pentru anumite tulburari este cea mai eficienta solutie.
Este foarte indicata si pentru anumite tipuri de personalitate sau stare emotionala.
Aceasta metoda devine din ce in ce mai populara in Romania datorita eficientei sale.
De ce psihoterapie de grup?
Pentru ca noi ne “formam” in relatie, propria noastra conceptie are la baza o relatie.
Cele mai multe probleme apar din cauza relatiilor pe care le avem cu ceilalti sau cu noi insine.
Ca oameni ne “facem aparitia” in cadrul unui grup de cand ne nastem. Acest prim grup este familia, fie ca este cea naturala sau adoptiva. Invatam sa relationam pentru prima data cu membrii familiei. Apoi mergem la gradinita unde avem un alt grup, apoi la scoala si ulterior intr-un grup profesional.
In aceasta orientare psihoterapeutica, psihoterapeutul nu lucreaza cu fiecare membru al grupului. Se axeaza pe relatiile care apar in cadrul grupului. Terapeutul devine o “oglinda” atat pentru grup, cat si pentru fiecare membru in parte in cadrul acelui grup de terapie. Fiecare membru va intelege contributia lui in grup si va avea ocazia de a alege sa schimbe ceva in propria viata. In acelasi timp va beneficia atat de sustinerea colegilor, cat si de ajutorul profesionist al psihoterapeutului.
Nu psihoterapeutul are puterea de a rezolva problemele din grup, ci fiecare membru in parte, indiferent de varsta sau experienta de viata.
Cand am nevoie de psihoterapie de grup?
Ai nevoie de psihoterapie de grup atunci când ai nevoie sa rezolvi problemele din trecut sau să treci peste insecurități personale. Nu esti singurul care se confrunta cu aceasta problema.
Beneficiul psihoterapiei de grup este faptul ca pe langa procesul terapeutic vei intalni oameni care se confrunta cu aceeasi problema și vei putea observa in ce fel lucrurile functioneaza pentru ei. Te vei putea folosi de experientele si abordarile lor.
Sedintele de psihoterapie de grup sunt foarte utile in cazul persoanelor introvertite. De multe ori se vine in terapie fara a avea curajul de a discuta despre anumite probleme. Astfel aici gasesti un cadru unde se discuta pe aceasta tema, se ofera solutii si se vad si rezultatele lor in aplicare. Chiar daca nu esti pregatit inca sa discuti despre problema ta, tot poti obtine raspunsurile si le poti aplica in mod discret. Asta cel putin pana cand vei capata curaj sa te implici direct. Cu cat este mai mare implicarea, cu atat sunt mai mari rezultatele.
Ce poate face psihoterapeutul:
- Crearea unui spatiu unde fiecare membru se poate considera securizat cand isi expune dificultatile, nemultumirile; in cabinetul psihoterapeutului stie ca poate avea parte de confidentialitate;
- Asigurarea ca nimeni nu va fi criticat si invinovatit;
- Fiecare membru va fi ghidat in recuperarea rolului si a locului pierdut in tabloul familiei sale;
- Psihoterapeutul va sustine resursele si initiativele fiecarui membru in procesul de vindecare a ranilor;
- Fiecare membru va fi sustinut sa-si exprime trairile si gandurile in raport cu aparitia dificultatilor.
Cat dureaza sedintele de psihoterapie de grup?
Spre deosebire de terapia individuala durata grupului de terapie este una determinata.
In majoritatea clinicilor de specialitate este creat un program. Programul este compus din cateva etape si urmareste obtinerea anumitor rezultate de la participanti. Parcurgand aceste etape membrii grupului de terapie vor avea certitudinea ca vor avea parte de evolutie si finalitate.
De regula programele de psihoterapie de grup dureaza cateva luni.
Frecventa sedintelor de psihoterapie de grup este saptamanala. Durata fiecarei sedinte este de 90 de minute.
Pentru eficienta procesului terapeutic este necesara participarea la fiecare sedinta a tuturor membrilor grupului in formula stabilita cu psihoterapeutul de la inceputul procesului terapeutic.
Schimbarea in psihoterapie este un proces de o complexitate enorma, ce apare din interactiunile complicate ale experientelor umane.
Cat costa sedintele de psihoterapie de grup?
Sedintele de psihoterapie de grup sunt mult mai avantajoase decat cele de psihoterapie individuala, din punct de vedere financiar.
Faptul ca terapeutul lucreaza cu mai multi oameni deodata si nu cu fiecare individual tot timpul face ca terapia de grup sa fie mai ieftina decat terapia individuala cu pana la 40%.
Pretul psihoterapiei de grup mai difera si in functie de diagnosticul pe care se lucreaza, dar nu cu mult.
Cate tipuri de psihoterapie de grup exista?
Cand vorbim de psihoterapie de grup nu ne referim la psihoterapie de familie sau terapie de cuplu.
In functie de nivelul la care se lucreaza, grupurile de psihoterapie se impart in 2 categorii:
psihoterapie de grup
grup de suport
Psihoterapie de grup – ne referim la partea de educare si vindecare prin care terapeutul te ghideaza prin etape pana cand ajungi la un nivel. Terapeutul este cel care stabileste de la inceput nivelul la care se doreste sa se ajunga.
Grup de suport – Este destinat persoanelor care au terminat partea terapeutica. Au invatat tot ce era de invatat de la terapeut, stiu metodele si sfaturile acestuia si au reusit sa-si depaseasca problema. Traiesc intr-o stare de echilibru cu problema lor emotionala. Ca acest echilibru sa nu se destrame, este recomandata participarea la grupurile de suport. Acestea sunt mai degraba reuniuni periodice ale pacientilor care sunt totusi sub supravegherea unui terapeut. Aici insa accentul se pune pe ajutorarea intre membrii grupului pentru pastrarea motivatiei si a echilibrului. In principiu ajuta foarte mult sa fii conectat la progresele celorlalti pentru a-ti putea mentine progresul personal, in afara tulburarii care te-a afectat.
Totul începe la noi cu un CONSULT LA MEDIC.
Iti este dificil sa gestionezi problemele emotionale?
Apeleaza la ajutor specializat. Stabileste o programare in clinica noastra din Bucuresti, Cluj, Iasi sau Timisoara.
Iti este dificil sa gestionezi problemele emotionale?
Apeleaza la ajutor specializat. Stabileste o programare in clinica noastra din Bucuresti, Cluj, Iasi sau Timisoara.