Psihoterapie individuală
Psihoterapie individuala se recomandă tuturor persoanelor care au nevoie de ajutor pentru dezvoltarea personală, sau pentru îmbunătățirea calității vieții. Rolul ei cel mai eficient insa este ca tratament pentru acele nemulțumiri sau disfuncționalități care se încadrează într-un diagnostic psihiatric.
Dacă apelezi la psihoterapie individuala nu ești nebun, ci chiar dimpotrivă!
Psihoterapie individuala fac numai oamenii suficient de „sănătoși” cât să observe că sunt aspecte din viața lor care nu sunt cum și-ar dori și că au nevoie de ajutor profesionist pentru schimbare!
Se recomandă psihoterapie individuala ca tratament
Poate fi folosit in combinatie cu cel medicamentos pentru:
- tulburări de anxietate: generalizată, tulburare de panică, fobii, tulburare de stres post-traumatic, tulburare de stres acut, tulburare obsesiv-compulsivă
- tulburări de personalitate sau modele prea rigide și nefuncționale de comportament, gândire și relaționare cu ceilalți
- dificultăți de relaționare
- tulburări de adaptare sau dificultăți în managementul momentelor de criză ale vieții (doliu, despărțiri, divorț, conflicte, boli, alte traume)
- tulburări conversive (isteria în vechea nomenclatură), tulburările somatoforme (simptome fizice care au cauză psihologică)
- crize existențiale
- creșterea încrederii în propria persoană, învingerea timidității, învățarea și exersarea asertivității (capacitatea de a spune „nu” sau de a-ți susține părerea, fără agresivitate sau vinovăție)
- învățarea unor modele de gândire sau comportament noi, constructive
- episoade depresive ușoare, medii (se poate doar psihoterapie), severe (alături de tratament medicamentos, după o perioadă de stabilizare a stării pacientului)
- tulburare afectivă bipolară, schizofrenie, tulburare schizoafectivă (doar alături de medicație), cu rol în psihoeducație, creșterea calității vieții
Procesul de psihoterapie individuala:
- sedințele durează 50 de minute și au loc o dată sau de două ori pe săptămână;
- nu este recomandat să întârziați, deoarece ședința nu se va prelungi și veți pierde astfel minute prețioase; de asemenea, este bine de știut că veți plăti pentru toate ședințele programate săptămânal, cu excepția vacanțelor terapeutice, vacanțelor proprii anunțate, internărilor în spital sau decesului unei rude apropiate
- relația terapeutică este cel mai important aspect care duce la schimbare. Este recomandat să vă simțiți bine în compania terapeutului pentru un proces eficient. Aduceți în discuție aspectele care vă fac să vă simțiți inconfortabil Sigur, se poate analiza ce se întâmplă conștient sau inconștient în cazul celor care „nu găsesc pe nimeni suficient de bun sau plăcut!”
- oferiți-vă timp. Psihoterapia nu este o pastilă magica. Este eficientă într-un ritm care se adaptează de obicei după ritmul dumneavoastră psihologic și nu după dorința de a scăpa de simptome.
- terapeuții nu dețin „cheia adevărului și luminii”. In general nu vor oferi sfaturi și nu vă vor spune ce să faceți, exceptând anumite teme pentru acasă.
- exersați descoperirile din timpul terapiei de la o ședință la alta. Altfel o oră pe săptămână nu va putea însemna o schimbare eficientă
Siguranta in psihoterapie individuala:
- regulile de confidențialitate sunt destul de stricte pentru terapeuți, aceștia nu au voie să dezvăluie identitatea clienților lor, a aspectelor legate de ceea ce împărtășesc aceștia, etc; vă recomandăm să faceți același lucru și să păstrați conținutul ședințelor de terapie pentru dumneavoastră, deși acest lucru nu este obligatoriu
- regulile de etică ale psihoterapeuților nu permit acestora să aibă orice alt raport cu clientul în afara celui terapeutic. Astfel, un terapeut nu poate lucra cu colegi, prieteni, rude, parteneri de afaceri, etc; Evident că o relație sentimentală cu clientul este exclusă din start. In general, această regulă se menține și după încheierea terapiei. Se recomandă de asemenea ca terapeutul să nu lucreze cu clienți între care există relații strânse de prietenie sau rudenie (soți, cel mai bun prieten, etc.)
- terapeutul care lucrează cu adulți nu are voie să dezvăluie aspecte din psihoterapia unui client cu rude sau prieteni ai acestuia la cererea lor. De aceea este recomandat ca clientul să își plătească terapia din banii proprii, pentru a evita contractele triunghiulare. (Dacă altcineva plătește se poate simți îndreptățit să ceară amănunte pentru a afla „pe ce dă banii”);
Tipurile de terapie recomandate pentru tratarea depresiei:
a. Psihoterapia cognitivă.
Pentru cei cu depresie majoră moderată, terapia cognitivă poate ajuta, uneori chiar mai bine decât medicamentele. Terapia cognitivă se bazează pe ideea că dacă un om se gandește la ce e mai rau, atunci se va simți deprimat. Scopul terapiei cognitive este acela de a schimba un mod prea pesimist de a gândi, înlocuindu-l cu unul mai pozitiv.
b. Psihoterapia cognitiv-comportamentală.
În plus față de terapia cognitivă, psihoterapia cognitiv-comportamentală poate ajuta un om nu numai să își schimbe modul de a gândi, dar și comportamentul. Și asta pentru că și comportamentul ar putea contribui, conform acestei teorii, la inițierea sau menținerea unei depresii.
c. Psihoterapia interpersonală.
Această terapie pleacă de la alte presupuneri:
1) că depresia se datorează unor dificultăți în planul relațiilor cu cei apropiați;
2) că aceste dificultăți iși au originea în relații nu tocmai funcționale și armonioase din copilarie.
Terapia are ca scop îmbunătățirea relațiilor cu cei apropiați și, în general, dobândirea unor abilități de comunicare si interacțiune socială.
d. Psihoterapia psihanalitică.
Abordarea psihanalitică se bazează pe teoriile psihanalitice despre depresie. În acest sens, psihoterapia psihanalitică încearcă să îmbunătățească încrederea interpersonală, gradul de toleranță la frustrare și incertitudine, capacitatea de a accepta pierderile, satisfacția legată de intimitate și, în general, capacitatea de a trăi o gamă largă de emoții. Acest tip de terapie dureaza cel puțin 6 luni. Cel mai adesea un an sau doi și uneori chiar mai mulți.
e. Psihoterapiile umaniste
Sunt centrate pe persoană, analiza tranzacțională, gestalt, experiențială, adleriană
își propun de asemenea o schimbare profundă a personalității persoanei, ca și rezolvarea traumelor timpurii, care vor duce la schimbarea tiparelor de gândire și de comportament. Schimbarea se produce în cadrul relației cu terapeutul, care își propune să creeze o relație caldă, de susținere și de încredere în resursele proprii ale clientului.
Pentru a produce schimbări, psihoterapia în depresie ar trebui să dureze cel puțin 9 luni – 1 an.
Există mai multe forme de psihoterapie sau stiluri, iar eficiența lor ține nu numai de tehnicile și conceptele folosite, ci mai ales de cât de bine vă înțelegeți/vă simțiți lângă un anumit terapeut. Ședințele pot fi individuale (doar tu și terapeutul) sau de grup (terapeutul sau terapeuții lucrează cu un grup de 6-8 persoane care suferă de depresie).
De multe ori varianta terapiei de grup poate fi mai eficientă decât sedințele individuale. Deoarece sprijinul oferit de celelalte persoane care înțeleg suferința prin care treci poate fi extrem de eficient.