Cum sa construiesti o legatura solida cu copilul tau?
Relatia parinte copil a fost dintotdeauna una dintre cele mai provocatoare conexiuni dintre oameni. Fiecare parinte isi doreste sa creasca un copil sanatos si fericit. Asta indiferent de stilul pe care il alege pentru a face acest lucru. De cele mai multe ori, insa, indiferent cat de pregatit crezi ca esti pentru a iti creste copilul, totul se rezuma la tipul de relatie pe care il dezvolti in fiecare zi cu acesta.
Crearea unei conexiuni reale cu copilul tau este esentiala in dinamica si evolutia relatiei voastre. Din pacate, insa, in ciuda importantei sale, construirea unei relatii puternice nu este, de cele mai multe ori, o prioritate in viata tumultoasa de zi cu zi.
Fara indoiala, relatia parinte copil este importanta. Aceasta afecteaza in mod direct dezvoltarea fizica, emotionala si sociala a copilului. Afecteaza si stilul de atasament al acestuia. Stilul de atasament va determina personalitatea, comportamentul si alegerile pe care viitorul adult le va face in viata sa.
De multe ori, un inceput bun inseamna mai mult decat crezi. De exemplu: poti citi cateva carti de parenting. Acestea te vor ajuta sa-ti pui in ordine gandurile referitor la:
De asemenea, un curs de educatie prenatala poate fi de mare folos in cazurile proaspetilor parinti.
Daca ai trecut insa de varsta inceputului s-ar putea sa fie cazul ca relatia voastra a acumulat tot mai multe tensiuni si disfunctionalitati. Este esential faptul ca ai constientizat acest aspect si intentionezi sa schimbi ceva. Este ceea ce va face diferenta in relatia voastra.
Inainte de a trece la sfaturile de mai jos, acorda-ti timp pentru a-ti intelege relatia cu copilul tau. Daca ea este, in general, sanatoasa, bazata pe conexiune si comunicare, atunci ideile de mai jos vor functiona pentru voi, pentru aprofundarea sa. Insa, daca relatia voastra este deja una complicata, ia in calcul sa lucrezi mai degraba la modalitatea in care poti aborda sursa tensiunii dintre voi. De cele mai multe ori, inceputul poate fi psihoterapia individuala. Aceasta iti poate crea contextul sigur si corect pentru a rezolva problemele personale ce pot declansa o relatie dificila cu copilul tau. Este binecunoscut faptul ca atunci cand parintii sunt furiosi, relatia lor cu copilul are de suferit. Acest cerc vicios nu se poate rupe decat cu o decizie rationala si asumata a unui adult.
Iata o lista scurta cu idei pe care le poti folosi pentru a imbunatati relatia ta cu copilul:
Relatia parinte copil poate fi complicata. Insa faptul ca ii acorzi atentie spune multe despre felul in care incerci sa devii un parinte mai bun. Daca te simti coplesit si nu mai ai nicio idee cum sa ameliorezi relatia cu copilul tau, nu ezita sa ceri ajutorul unor oameni care se pricep (psihoterapeuti pentru copii). Tocmai constientizarea acestor dificultati te face un parinte mai bun si mai implicat.